Šedý zákal je onemocnění oční čočky, v níž dochází k metabolickým změnám. Tyto změny vyvolávají poruchy průchodu světla. Paprsky neprocházejí čočkou pravidelně, ale dochází k jejich rozptýlení do různých směrů. To je následně příčinou rozostřeného vidění. V praxi to vypadá tak, že člověk nevidí ostře a vše vnímá jakoby skrze čiré sklo. Jak říká primář kliniky Lexum v Praze Martin Fučík, pacienti si mnohdy ani neuvědomují, jak špatně vlastně vidí. „Při řízení auta za šera, ale i při přecházení může být zhoršený zrak důvodem katastrofy. Po zákroku často slyším, že mají pacienti pocit, jako by se svět pro ně znova rozzářil a ujišťují, že si uvědomují změnu.“

Hlavně neodkládat

Kromě rozostřeného vidění a nepříjemného oslňování a citlivosti na silnější světlo (například sluneční) lidé s kataraktou také hůře vnímají barvy, které nejsou tak syté a intenzivní. Přestože si třeba své potíže uvědomí a vyhledají lékaře, protože jim problém s viděním začne vadit, někdy operaci odkládají, a to je podle primářky brněnské kliniky Lexum Věry Kalandrové špatně. Šedý zákal se nedá léčit kapkami, brýlemi ani jinými léky, to je mnohaletý mýtus. „Pacient je indikován k operaci ve chvíli, kdy mu šedý zákal začne vadit. To, kdy tato chvíle nastane, je individuální. Zatímco někdo požaduje operaci velmi brzy, jiný má pokročilý šedý zákal a na operaci nechce. Odkládat operaci ale není rozumné. S pokročilým šedým zákalem stoupá procento komplikací, a i pooperační rehabilitace bývá horší a delší. Nehledě na to, že s horším viděním bývá pacient ohrožen úrazem, nevnímá dobře barvy, neměl by řídit auto a celkově má horší kvalitu života. Operace pacienta nijak nezatíží, proto není důvod ji odkládat,“ varuje primářka Kalandrová. Odkládat operaci byste neměli ani v době koronavirové krize. Oční kliniky dodržují vysoké bezpečnostní hygienické standardy a zákrok netrvá déle než nákup v obchodě.

Operace jen čtvrt hodiny

Pětasedmdesátiletý Josef měl diagnostikován šedý zákal před rokem a s operací dlouho neváhal. Trošku se sice bál, ale když mu v pražské klinice Lexum všechno vysvětlili, dál už nepřemýšlel. Nemohl řídit, špatně viděl, nepoznával na dálku známé lidi, takže rozhodnutí bylo jasné. Operace se v dnešní době doporučuje v okamžiku, kdy začne šedý zákal lidem zhoršovat vidění a znepříjemňovat život. Je zbytečné trápit se. Zákrok je navíc velmi rychlý, na sále stráví pacient zhruba patnáct minut. „Vlastní operace začíná dezinfekcí a zarouškováním pacientova oka. Odstranění zakalených proteinů z čočkového vaku se provádí pomocí mikrochirurgických nástrojů, očního chirurgického utrazvuku a za použití operačního mikroskopu. Do vyčištěného vaku se vkládá náhradní čočka z umělé hmoty, zvolená na základě předoperačního přístrojového vyšetření,“ vysvětluje primář Fučík. Lékař doporučí pacientovi nejvhodnější varianty čočky, konečné rozhodnutí, jakou čočku zvolit, je ale na pacientovi. „Lékař vybírá podle lékařské indikace i toho, zda je oko jinak zdravé, nebo je nutné přihlížet k dalším chorobám,“ vysvětluje primářka Kalandrová z brněnské kliniky Lexum. Samotná operace probíhá v místním znecitlivění kapkami a po operaci odchází pacient s doprovodem domů. Ráno si sundá obvaz a jde na kontrolu ke svému očnímu lékaři.

Co po operaci

„Už druhý den po operaci jsem viděl celkem dobře. Mohl jsem už také hned číst a pracovat u počítače. Asi měsíc jsem se ale vyhýbal fyzicky těžké práci,“ vzpomíná Josef na pooperační dobu. To jsou také v podstatě jediná doporučení od lékařů – vyhýbání se fyzické námaze a sportu. „Ženy by si neměly líčit oči, ale jinak lehké domácí práce, sledování televize, práce na počítači a čtení může pacient dělat už od druhého dne,“ říká lékařka Kalandrová.

Do práce pak může pacient už za dva a až čtyři dny po zákroku, samozřejmě podle charakteru profese. Strach mnohých pacientů, že i po operaci budou muset nosit brýle, je neopodstatněný. Naopak, operace je ideální příležitost, jak snížit závislost na brýlích. Umělá čočka totiž nahrazuje dioptrickou sílu původní čočky, takže když se voperuje vhodná čočka, lze s ní odstranit krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus. „Můžu to jen potvrdit. Od té doby, co jsem byl na operaci šedého zákalu, nenosím brýle na dálku,“ říká pan Josef.

Co zaplatí pojišťovna?

Co zaplatí pojišťovna?

Zdravotní pojišťovny hradí základní typ nitrooční čočky, a i ty jsou z vynikajícího materiálu. Pokud pacient požaduje nejdokonalejší vidění, jakého lze dosáhnout, volí čočku asférickou a v případě, že má astigmatismus, čočku asférickou torickou. Se všemi těmito čočkami vidí pacient ostře na jednu vzdálenost. Pokud se chce zbavit i brýlí na střední vzdálenost a do blízka, volí čočku víceohniskovou nebo trifokální.