Na jaře mě tíseň sevřela úplně stejně. O nové nemoci se vědělo pramálo, a tak jsem s profesionální deformací sledovala zpravodajství a četla i odborné články, aby mě vědění uklidnilo. No neuklidnilo. Sice jsem věděla víc, ale klid se nedostavoval. Druhá vlna je tu a já? Jedu v tom znovu. Některé omyly je zřejmě nutné zopakovat, aby si člověk zapamatoval, proč to byla chyba.


Není to poprvé, co se tohle pravidlo naplnilo. Každé léto si obuju tenisky na boso, abych si pak měsíc mohla léčit puchýře v pantoflích. Nejméně jednou za rok odkráčím od smažící se cibule, abych pak všechno mohla vyhodit do koše. Neochutnám mléko z lednice, abych mohla celé kafe pro návštěvu vylít do dřezu... Proto jsem si naordinovala změnu pozornosti.

Radost může být blízko

Radost někdy potkáte úplně blízko ani pro ni nemusíte nikam daleko. V dnešní Vlastě najdete spoustu důkazů, že svět je stále docela zajímavé místo a že úplně cizí lidé (třeba i slavní) mají stejné trápení jako vy.

Osvědčená cesta, jak uniknout realitě (praktikuju ji celoživotně), je čtení. Snad vás aktuální Vlasta, která je tematicky zaměřená právě na knihy, bude bavit. Mě Klára Kubíčková navnadila na memoáry. Mám v knihovně na čekací listině ty od Vlasty Chramostové a myslím, že to bude to pravé, do čeho se dnes večer začíst.
Vážení čtenáři a čtenářky, zkuste být radostní, co nejvíc to současná situace dovolí, opatrujte se a hlavně zůstaňte zdraví.

Autorka Alena Němečková (alena.nemeckova@vlmedia.cz) je šéfredaktorka časopisu Vlasta

Přečtěte si i další články z časopisu Vlasta (číslo 45), který je nyní na stáncích