„Součástí preventivních prohlídek je i vyšetření stavu zdraví ledvin. Vyšetření krevního tlaku, laboratorní rozbor moči a případně krve může odhalit abnormální hodnoty signalizující ledvinné onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Silvie Rajnochová Bloudíčková, Ph.D., vedoucí Nefrologické a Transplantační ambulance IKEM.

V mnoha případech je onemocnění ledvin zachyceno až v pokročilých stadiích, vedoucích k nutnosti dialýzy a transplantace. Na vině je fakt, že nemocné ledviny mnohdy nevykazují žádné příznaky, které by pacienty dovedly k lékaři. Velmi často se jedná o důsledky civilizačních onemocnění – až ve dvou třetinách případů je na vině vysoký krevní tlak a diabetes.

Už ujdu 10 kilometrů

Právě z důvodu neléčené hypertenze došlo k selhání ledvin u paní Lenky (69 let). Vysokým tlakem trpěla od roku 2014 a její kondice se rapidně zhoršila v roce 2018 – začala se cítit velmi unavená a ospalá, přidaly se stavy dušnosti. Zachránila ji transplantace ledviny, kterou jí darovala kamarádka. „Cítím se nádherně, po roce a půl od transplantace už dokážu ujít i deset kilometrů,“ popisuje Lenka.

Onemocnění ledvin může vzniknout i v důsledku nezdravého životního stylu, jako je obezita, kouření, onemocnění srdce a cév, opakované a nedostatečně léčené infekce močového ústrojí i nadužívání léků, jako jsou antibiotika a volně prodejné přípravky pro tišení bolesti.

Nebezpečné infekce

Méně časté rizikové faktory, ale nebezpečné vzhledem k rychlému průběhu představují epizody akutního poškození ledvin. K tomu může dojít vlivem otrav toxickými látkami, jako jsou některé léky, chemické látky a jedy, šokovými stavy a infekcemi, včetně těžkého průběhu nemoci covid-19. Tyto situace mohou naneštěstí potkat i aktivní jedince, kteří dbají na zdravý styl života.

Své o tom ví Tereza (29 let), která zcela nečekaně onemocněla meningokokovou meningitidou. Život ohrožující zákeřnou infekcí, která způsobila hned několik komplikací. Nejenže lékaři museli Tereze amputovat obě nohy pod koleny a několik prstů na rukou – také jí zcela selhaly ledviny. Musela začít dojíždět na dialýzu: „Jakožto pro šestadvacetiletou ženu to pro mě bylo něco hrozného. Žijete jen polovinu týdne, protože jste třikrát týdně na dialýze, z čehož vám je pořád zle a další dny se z toho tak nějak dostáváte.“ Nakonec to byl tatínek Terezy, kdo jí pomohl se vrátit do života tím, že jí daroval svoji ledvinu: „Po odebrání ledviny jsem šel třetí den domů a za šest týdnů jsem fungoval úplně normálně. Kdo je zdravý a má někoho, kdo by ledvinu potřeboval – ať to určitě neřeší a jde do toho. Já na sobě necítím žádný rozdíl,“ vzkazuje otec.

Dědičnost nemoci ledvin

V neposlední řadě může k chronickému onemocnění ledvin a selhání jejich funkce dojít také vinou chorob, které se primárně vyskytnou právě v ledvinách. Ty mohou být také dědičné, jako tomu bylo v případě Jaromíra (64 let), kterému bylo už ve věku 21 let diagnostikováno polycystické onemocnění ledvin. „Polycystická onemocnění se projevují tvorbou cyst v ledvinné tkáni. Jejich počet se časem zvyšuje, takže postupně nahrazují zdravou ledvinnou tkáň a tím poškozují funkci ledvin,“ vysvětluje prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc.

Jaromír přijal dar nového života v podobě zdravé ledviny od své manželky Hany. Oba jsou dnes zdraví a Hana svého rozhodnutí nelituje: „Dál žiji aktivně a nezažívám po odebrání ledviny žádné komplikace. I když jsem v důchodu, stále působím jako učitelka na sklářské škole. Myslím si, že se opravdu není čeho bát. V IKEMu je tým opravdových odborníků a kdyby to nešlo, tak by to neudělali.“

Prevence?

Nejčastější rizikové faktory pro vznik ledvinného onemocnění je možné ovlivnit zdravým životním stylem. Tedy omezením konzumace alkoholu a tuků, nekouřením, dostatečným pravidelným pohybem a příjmem tekutin. Je také potřeba se vyhnout nadužívání analgetik a antibiotik, udržovat si správnou hmotnost, dobře kontrolovat a léčit vysoký krevní tlak, cukrovku, srdečně-cévní onemocnění a choroby močového ústrojí.

Hlavní prevencí onemocnění ledvin je tedy zdravý životní styl. Aby však bylo možné snížit riziko selhání ledvin v důsledku genetické dispozice, prodělané infekce či již existujícího chronického onemocnění, je nutné laboratorní vyšetření. „Základní vyšetření krve a moči není nijak časově náročné a může i zachránit život. Prohlídku, jejíž součástí je orientační vyšetření moči, hradí pojišťovna každé dva roky. U pacientů s diabetem, hypertenzí či kardiovaskulárními komplikacemi je rozšířena o laboratorní vyšetření sérového kreatininu a odhad glomerulární filtrace (eGFR) ve čtyřletých intervalech od 50. roku věku. Smyslem těchto opatření je včasný záchyt ledvinných onemocnění a předání pacientů do specializovaných nefrologických pracovišť s cílem zpomalit progresi těchto onemocnění, a především snížit nutnost zahájení dialyzační léčby,“ vysvětluje doktorka Rajnochová.

Léčba patří do rukou nefrologa

Léčba chronického onemocnění ledvin závisí na jeho příčině i míře poškození ledvin a specifická terapie patří do rukou specialisty nefrologa. Některá onemocnění nelze zcela vyléčit, je možné pouze zastavit a kontrolovat jejich aktivitu, např. u systémových chorob či glomerulonefritid (postižení ledvinných klubíček – glomerulů). Proto jsou důležité pravidelné kontroly u lékaře i po ukončení terapie. Zásadní pro osud pacienta je co nejdříve stanovit správnou diagnózu a zahájit odpovídající léčbu. Pokud dojde k nezvratnému selhání ledvin, je pacient odkázaný na dialýzu či transplantaci, proto je důležité nepodceňovat prevenci a varovné příznaky.

Komplexní informace o prevenci a moderních možnostech léčby najdete na edukačním webu www.zdraveledviny.cz.