Jak dobře znáte seriál Přátelé?

Deset řad s celkem 236 díly. To je seriál Přátelé, který v letech 1994-2004 vysílala americká televizní stanice NBC, a který se stal jedním z nejúspěšnějších televizních projektů vysílaných na přelomu století. Šestice hlavních protagonistů se postupně zapsala do srdcí diváků po celém světě a velmi rychle začala také nevědomky udávat trendy. Třeba sestřih Jennifer Aniston, představitelky Rachel, kopírovaly ženy a dívky ve velkém. A vzorem se stalo i to, jak spolu šest kamarádů, zprvu dvacátníků bez závazků - a časem i s nimi - v Přátelích žije.

Zdroj: Youtube

Po poslední epizodě Přátel - v České televizi odvysílané s půlročním zpožděním 29. prosince 2004 - se několikrát zdálo, že by se Monica, Rachel, Phoebe, Chandler, Ross a Joey, neboli skupina mladých Newyorčanů, která se zrodila v hlavách scénáristů Davida Cranea a Marty Kauffmanové, mohli před kamerou opět sejít, ale nikdy k tomu nedošlo. K radosti fanoušků se tak ale přesto stalo, a to v roce 2021, kdy stanice HBO Max odvysílala speciální díl F.R.I.E.N.D.S. Reunion. Nápor natěšených diváků na mobilní aplikaci ve Spojených státech byl ovšem tak silný, že se společnost potýkala s enormními výpadky.

Co jste o seriálu možná netušili:

  • Ústřední romance neměla být mezi Rachel a Rossem, ale mezi Monicou a Joeym. Pak se ale rozhodlo, že Jennifer Aniston a David Schwimmer mají mezi sebou mnohem zajímavější chemii, a tak na ně obrátili tvůrci pozornost.
  • Jméno seriálu mělo být úplně jiné. Zvažovalo se Insomnia Café nebo Six of One. Zato jména postav byla už dopředu inspirována seriálem All My Children.
  • Přestože natáčení epizod trvalo několik hodin, ve většině z nich bylo po celý čas přítomné publikum (stejně jako v divadle). Hercům to vyhovovalo, získali ihned zpětnou vazbu na své výkony a viděli, jestli na lidi vtipné scény zafungovaly. Bez reálných diváků zůstaly jenom poslední epizody sérií nebo části, kterými chtěli tvůrci fanoušky překvapit.
  • V některých epizodách se objevily i známé hollywoodské tváře jako Brad Pitt, Reese Witherspoon, Julia Roberts nebo Bruce Willis. Ten se v seriálu objevil bez honoráře poté, co prohrál sázku s Matthewem Perrym.
  • Lisa Kudrow nebyla v reálném životě tolik nadšená z hraní na kytaru jako její seriálová postava. Tvůrce dokonce požádala, jestli by nemohla hrát místo toho na bongy, ale neuspěla.
  • Chandler a Phoebe měli být jenom vedlejšími postavami, postupem času se to ale výkonem herců změnilo.
  • Courteney Cox měla původně hrát Rachel, ale na její žádost ji nakonec obsadili do role Monicy, protože se jí prý zamlouval její silný charakter.

Zdroj: vlasta.cz ČTK kinobox.cz kulturio.cz

Související články