Bolest při sexu rozhodně není téma, které bychom si měly nechávat pro sebe. Nepříjemné pocity u aktu, který má být rozkoší, totiž není nic neobvyklého. Zkušenost s nimi mají až tři ze čtyř žen. Podle výzkumu zveřejněného v Mayo Clinic Proceedings se tento problém navíc může objevit kdykoli a z jakéhokoli důvodu, zvláště častý je pak během menopauzy, kdy pokles hladiny estrogenu vede k vaginální suchosti a podráždění.

Spousta žen bolestivý sex snáší a pak v koupelně potají trpí, vy byste ale neměla. Jak se tedy při intimních chvilkách opět cítit dobře? Prvním krokem může být konzultace problému s vaším gynekologem. Pro stydlivější povahy to nemusí být hovor zrovna snadný, ale věřte, že lékař vám za něj hlavu neutrhne. Na podobné dotazy je totiž zvyklý a ví, co z medicínského hlediska poradit. Zde je návod, jak zahájit konverzaci a získat tak pomoc, kterou potřebujete, abyste zažívala rozkoš bez útrpných chvilek.

  • Nechte stud a rozpaky za dveřmi ordinace. Váš gynekolog či gynekoložka jsou profesionálové a konverzace o sexuálním styku je rozhodně nevyvedou z míry. Pokud se vám ale jejich rady přesto nebudou pozdávat, nebo váš problém smetou ze stolu, vyhledejte jiného odborníka, který se jím bude zabývat.
  • Nečekejte, že se vás lékař na problém zeptá sám. Nemá křišťálovou kouli a neví, co vás trápí.
  • Buďte konkrétní. Například věta „Při sexu poslední dobou zažívám nepohodlí“ může být skvělým úvodem. Poté ale buďte připravena mluvit o detailech – kde přesně bolest je, jak se projevuje, kdy to začalo a jak často se vyskytuje.
  • Požádejte o doporučení. Někteří praktičtí lékaři a dokonce ani gynekologové nemusí mít zkušenosti s přesnou diagnózou. Nebojte se proto zeptat na odborníka, který se zaměřuje na sexuální problémy.

4 případy, kdy s návštěvou ordinace neotálet:

1. Když lubrikant nepomáhá

Velmi často je bolestivý styk způsoben vaginální suchostí, v takovém případě přicházejí na pomoc lubrikanty nebo vaginální zvlhčovače. Pokud ale ani ty nepomáhají, je třeba skutečně vyhledat pomoc lékaře. Vaginální suchost totiž mohou vyvolávat také hormonální změny, kojení, některé léky, a dokonce i silný stres nebo deprese. Gynekolog pomůže určit problém a následně předepíše léčbu, například formou lokálního nebo perorálního estrogenu.

2. Když bolest doprovází krvácení

Občasné bezbolestné špinění po sexu je u žen, které stále menstruují, normální. Zcela jiný případ je ovšem to, pokud se krev objeví spolu s bolestí. "Intenzivní suchost způsobuje trauma vaginální tkáně, které může vést ke krvácení," říká gynekoložka Sholes-Douglas. Pokud jste ale po menopauze, jakékoli vaginální krvácení po sexu (nebo kdykoli jindy) vyžaduje kontaktovat lékaře. Mohla by to být známka vážných problémů, jako je vaginální nebo děložní rakovina.

3. Když to bolí i při čůrání

Máte pocit svědění nebo pálení při močení? Pak máte pravděpodobně co do činění s kvasinkovou infekcí nebo bakteriální vaginózou. Jedná se o poměrně běžnou záležitost, která je způsobena nerovnováhou mezi dobrými a špatnými bakteriemi ve vagíně. Někdy na tyto infekce zabírají volně dostupné zaváděcí tabletky a krémy z lékárny. Abyste však měla přehled o tom, co se vám "tam dole" děje, je lepší navštívit ženského lékaře, který vyhodnotí postup další léčby.

4. Když je bolest intenzivní nebo dlouhotrvající

Pokud bolest není doprovázena dalšími příznaky, může být těžké odhadnout, zda to na návštěvu ordinace už je, nebo to ještě nějakou chvíli vydržíte s tím, že to třeba odezní. Jedná se čistě o osobní rozhodnutí. Pokud je však diskomfort natolik obtěžující, kontrolu u lékaře neodkládejte. Ihned byste pak měla volat v případě, je-li bolest doprovázena například viditelnými lézemi nebo abnormálním výtokem.

Zdroj: vlasta.cz prevention.com

Související články