Spousta párů dnes bojuje se sexuálními problémy. Nedávná studie zjistila, že 26 procent premenopauzálních žen (zhruba od 45 do 50 let věku), 52 procent menopauzálních žen a 5 procent mužů přiznává sníženou sexuální touhu. A dokonce i mileniálové, tedy ti, kterým je kolem třicítky, jsou méně sexuálně aktivní ve srovnání s předchozími generacemi. I když nikdo nezná s jistotou důvody, vysvětlením může být zvýšený stres, hraní počítačových her, sledování porna, obezita i environmentální toxiny.

Spánek ovlivňuje zdraví i sex

Jedním z dalších důvodů je nedostatek kvalitního spánku. Podobně jako sex je důležitou biologickou funkcí, kterou strávíme třetinu svého života. Výhody kvalitního spánku ovlivňují úplně všechno – naši náladu i fyzické a duševní zdraví. Vzhledem k tomu, že spánek i sex mají hluboké psychologické kořeny, je možné, že na sobě i silně závisí. Nová studie naznačuje, že rozhodně ano!

Navzdory tomu, jaký vliv má spánek na psychickou pohodu, překvapivě málo výzkumů se zabývá tím, jak kvalita spaní ovlivňuje sexuální život. Ví se ale, že fyzické známky sexuálního vzrušení během noci ustupují a plynou v závislosti na tom, ve které fázi spánku se člověk nachází. V průměru zažije člověk během REM fáze čtyři až pět erekcí klitorisu nebo penisu za noc, což je doba, kdy se nám zdají sny. Jak říká psycholožka Nicole K. McNichols z Washingtonské univerzity, je zajímavé, že tyto erekce ne vždy odpovídají sexuálním snům, často jsou to „jen“ těla, která dělají to, co těla dělají.

Záleží na kvalitě, nikoli frekvenci

Nejnovější výzkum ale zjistil, že spánek má vliv nejen na naše sexuální orgány, ale taky na naše subjektivní pocity sexuálního uspokojení. Studie například přišla s tím, že pocity sexuálního uspokojení ve vztahu a prožívání jiných forem blízkého kontaktu s partnerem, úzce korelovaly s dobrou kvalitou spánku. Autoři studie zjistili, že sexuální poloha a frekvence sexuálního chování se s kvalitou spánku nemění, což naznačuje, že záleží spíše na tom, jak uspokojivý a příjemný sex je než na frekvenci.

Spánek usnadňuje sex

Vzhledem k obrovskému vlivu, který má spánek na naši náladu, fyzické zdraví a celkovou pohodu, to dává smysl. Čím tvrději spíme, tím jsme schopni lépe zvládat stresory, které stojí v cestě k vytouženému sexu. Cítíme se lépe. Máme více energie. Lépe zvládáme běžné životní vzestupy a pády. Být ve stavu vyčerpání má opačný účinek. Když jsme unavení, naše hladiny kortizolu stoupají, což způsobuje, že se nám ukládá tuk a vstupujeme do stavu, který je podobný režimu boje. Z důvodů částečně způsobených evolucí se sex stává menší prioritou.

Nedostatek spánku může také nepřímo ovlivnit sexuální uspokojení tím, že zpochybní naše vztahy. Když jsme unavení, máme tendenci se uzavírat do sebe. Je méně pravděpodobné, že se v těchto okamžicích pokusíme navázat s někým spojení, ať už na seznamce nebo v již existujícím vztahu. Naše myšlení se zatemňuje. Naše kreativní schopnost řešit problémy trpí, takže neumíme najít řešení konfliktů, které ve vztazích nevyhnutelně vznikají.

Spánek a sex jsou propojeny i jinak: spánek nejen usnadňuje sex, ale sex taky vede k hlubšímu spánku. Může za to koktejl neurochemikálií uvolněných během orgasmu, které vyvolávají pocity klidu a následně ospalost. Sex je taky fyzická námaha (většinou), a v závislosti na intenzitě a délce trvání se může člověk snadno unavit.

Jak synchronizovat spánek a sex

Podle Nicole K. McNichols mohou mít páry, které bojují s různými spánkovými režimy, celkem problém naplánovat si sex. Zatímco noční sova je dlouho vzhůru a možná má náladu na sex, druhý partner tvrdě spí. Když ranní ptáče příštího dne vstane a je připraven k akci, jeho partner-noční sova spí jako zabitý. Sexuální problémy můžou nastat taky u párů, které v noci spí v různých postelích nebo dokonce místnostech, aby se chránily před narušením svého spánku (třeba z důvodu chrápání). V obou scénářích vědci zjistili, že odpovědí je maximalizovat čas, který spolu strávíte ve společné posteli, ať už jste vzhůru nebo spíte. Tak to zkuste třeba dnes večer. I když váš partner chrápe jako dřevorubec, chvíli to s ním v té posteli vydržte.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.psychologytoday.com/intl/blog/everyone-top/202207/the-surprising-connection-between-sleep-and-sex