Věděli jste...

  • Že jahoda není plod?

Je to tak! Ta červená, sladká a lákavě voňavá věc, bez níž si léto snad ani neumíme představit, není ve skutečnosti jahodníkový plod, ale zvětšené květní lůžko. Plody však jahodník přesto má. Jsou jimi semínka na povrchu slupky, kterých byste na jedné jahodě napočítali až dvě stovky.

  • Že jahoda je příbuzná s růží?

Jen málokdo by uhádl, že rostlina jahodníku pochází z čeledi růžovitých a patří tak do stejné rostlinné rodiny jako růže.

  • Že konzumace jahod má mnoho zdravotních benefitů?

Zdá se, že jahody jsou absolutním zázrakem. Zlepšují totiž funkce srdce a mozku, snižují vysoký tlak, působí proti rakovině i cukrovce, posilují imunitu, snižují zánět, působí jako prevence mrtvice, léčí artritidu a dnu, pomáhají při úpravě hmotnosti i proti zácpě, posilují kosti a vlasy, pečují o kůži a oči, mají ani-aging vliv, a v těhotenství dokonce přispívají k prevenci výskytu novorozeneckých vad.

  • Že jahody zvyšují sexuální apetit?

Už žádné chemické podpůrné prostředky, ale jahody! Díky obsahu zinku a antioxidantů ovlivňující tvorbu testosteronu, krevní oběh v pohlavních orgánech a tím i sexuální výkonnost, toto ovoce funguje jako účinné afrodiziakum pro muže i ženy.

  • Že za alergie na jahody mohou organické kyseliny?

Máte alergii na jahody? Pak za to mohou obsažené kyseliny jablečná, citronová, chininová, šťavelová a salicylová, které jahodě dodávají tolik typickou chuť a vůni.

  • Že jahody jsou zdrojem vitamínu C?

Jahody se honosí srovnatelným množství vitamínu C jako citrusové plody. Navíc jsou bohaté na vitamín K, draslík, mangan, hořčík a kyselinu listovou.

  • Že jahody pomáhají hubnout?

Tohoto ovoce se můžete nadlábnout dosyta a rozhodně po něm nepřiberete. Jahody jsou totiž z 90 % tvořeny vodou, tudíž jsou extrémně nízkokalorické. Navíc v těle povzbuzují tvorbu hormonů, které snižují chuť k jídlu, čímž pomáhají redukovat tělesnou hmotnost.

  • Že jahody byste měli sklízet nejlépe ráno?

Ideální dobou pro jejich sběr, pěstujete-li je na zahrádce, je časně ráno, kdy jsou ještě přirozeně chladné. Pokud je poté ještě zchladíte na 4-6 °C, vydrží jahody čerstvé až pět dní.

  • Že jahody byste neměli mýt pod tekoucí vodou?

Proud vody totiž jahody připraví až o polovinu jejich tolik svůdného aroma. Pokud však o vůni jahod přijít nechcete, namočte je na chvíli do mísy a poté nechte okapat.

  • Že s jahodami byste to neměli přehánět?

Jejich nadměrná konzumace totiž může způsobit plynatost, nadýmání, průjem, zadržování vody, onemocnění jater, nemoci ledvin či alergickou reakci nebo zánět výstelky dýchacího ústrojí. Ideálním množstvím je jeden hrnek denně.

Nevíte, co s jahodami? Vyzkoušejte třeba jednoduché letní dezerty, které budete mít hotové za pár minut!

Nevíte, co s jahodami? Vyzkoušejte třeba jednoduché letní dezerty, které budete mít hotové za pár minut!

Jahodovo-smetanový dortík s vanilkou

Rychlý nepečený dezert, který máte hotový raz dva, v sobě skrývá prověřené spojení jahod a smetany.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

Jahodové pyré:

  • 200 g mražených jahod
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce portského vína (není nezbytné)

Krém:

  • 500 g čerstvého sýra Philadelphia (ricotty nebo tučného měkkého tvarohu)
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru

Na vrstvení:

  • 250 g čerstvých jahod
  • 36 cukrářských piškotů

Postup:

1. Do hrnce vložte mražené jahody, cukr a poduste je do změknutí. Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte. Potom jahody rozmixujte a propasírujte přes hustší sítko, abyste je zbavili zrníček. Pyré nechte vychladnout a smíchejte s portským.

2. Do mísy dejte čerstvý sýr, smetanu ke šlehání, cukr a vyšlehejte tužší krém. Přeložte ho do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.

3. Na talířek položte první tři piškoty, které jste předtím namočili do jahodového pyré, a nastříkejte na ně krém. Na něj rozložte čerstvé jahody nakrájené na tenké plátky a opět přikryjte vrstvou piškotů pořádně namočených do jahodového pyré. Znovu nastříkejte vrstvu krému, poklaďte ho jahodami a přikryjte poslední vrstvou namočených piškotů.

4. Připravený dezert můžete dát vychladit, aby se hezky rozležel – anebo se do lákavé dobroty rovnou pusťte!

Jahodové řezy s piškoty

Podlouhlé piškoty využijete na většinu rychlých dezertů se smetanovými krémy. Itálie nás inspirovala, ale použili jsme tentokrát zcela české suroviny. Cukrářské piškoty, žervé a čerstvé jahody. Dohromady mňam!

Doba přípravy: 20 minut + chlazení

Suroviny na 8 porcí:

  • 20 cukrářských piškotů
  • 600 g jahod
  • 1 citron
  • 300 g neochuceného žervé
  • 125 ml 30% smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 1 bílek
  • 2 lžíce kakaa + na posypání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

Postup:

1. Formu na srnčí hřbet vyložte fólií a okraje nechte přesahovat. Díky tomu řezy po zatuhnutí snadněji vyjmete. Nejprve připravte krém: žervé utřete s polovinou moučkového cukru, vanilkovým cukrem a kakaem. Z bílku připravte sníh a smetanu ušlehejte se ztužovačem. Obojí šetrně zapracujte do základu z žervé.

2. Polovinu jahod rozmixujte se šťávou z 1 citronu, zbývajícím moučkovým cukrem a 3 lžícemi vody. Do omáčky namočte piškoty, nechte je trochu nasáknout a potom je vyskládejte na dno.

3. Naneste vrstvu krému a na ni poklaďte jahody. Podle velikosti formy dejte buď ještě jednu vrstvu všech surovin, nebo už jen piškoty a krém, který má vždy být jako poslední vrstva. Vložte do lednice a nechte zatuhnout do druhého dne. Potom dezert opatrně vyjměte z formy a posypejte kakaem.

Zdroj: czechspecials.cz jimejinak.cz jimeto.cz