Pažitka, ač příbuzná s česnekem, má chuť spíše cibulovou. Nemá smysl nechat ji přerůstat, protože pak konečky zasychají jako sláma, v puse nic moc. Takže je lepší ostrým nožem či nůžkami vzít větší trs a zastřihávat bylinku pravidelně shora než likvidovat celé slabší trsy blízko u kořínků. Rychleji doroste a uchrání si vlhkost v květináči. Aby se vám při krájení neslepila do hroudy, listy po umytí osušte papírovou utěrkou. Mimochodem, fialové květy jsou jedlé a v salátu se pěkně vyjímají.

Bazalku zaštipujte nahoře

Bazalce to na rajčatech nejvíc sluší, když utrhnete nejčerstvější lístky s celým vrcholem. Důležité je místo, kde je odstřihnete. Stříhejte ji vždy těsně nad úžlabím, kde nad těmi velkými raší malé lístečky, rostlina pak vytvoří dvě další nosné větvičky a bude košatět. A nasazené květy všas odlamujte, akorát berou rostlince sílu. Italové bazalku nikdy nekrájejí, jenom trhají. Mimochodem, stejně se chovají v některých částech Itálie také k mozzarelle, oddělují větší nepravidelné kusy, nekrájejí vzorná kolečka, prokládaná s kolečky rajčat, jak to známe u salátu caprese. I mrazit bazalku je dobré v trhaném stavu, ve dvou mrazicích sáčcích, které uchrání její aroma.

Možná jste si našli cestu k majoránce. Přírůstky vás příliš neohromí, vůní a chutí ano. Stříhejte průběžně celé větvičky asi pět centimentrů nad zemí. Když nasadí na květ, udělejte sklizeň celé úrody a nechte jen pažit vysoký 3–5 cm. Na podzim se dočkáte druhé sklizně.

Aromatický kopr patří mezi jednoleté rostliny, tak ho nešetřete. Navíc drobnější snítky jsou voňavější a příjemnější na skus než tuhé tlusté. Jakmile začne kopr kvést, máte utrum. Ale můžete nechat dozrát semínka a napřesrok zkusit pěstování jako pravý zahradník.