Beran

Potištěné stránky vás bavily už ve školce a školní tašku jste nosili hned o prázdninách, jakmile vám ji rodiče pořídili? Berani jsou při studiu od počátku cílevědomí, a pokud hned v první třídě nenarazí na učitele, který jim srazí sebevědomí, užívají si školu často až do docentury. Rádi studují v kolektivu, často jim přistanou i úkoly, které souvisejí s jejich přirozenou autoritou. Trochu bojují s autoritami, těžko snášejí nespravedlnost při hodnocení vlastních dovedností, ale postaví se i za spolužáka.

Dobrá rada

Dobrá rada

Učení školákům zpříjemněte motivací, to z nich udělá opravdové dříče.

 

Býk

Na konci školního roku jste odevzdávali učebnice v dokonalém stavu? Téměř jste se jich nedotkli… Býci totiž nesnášejí biflování, to se jim v hlavě neusadí. Potřebují věci vidět, sáhnout si na ně, vyzkoušet, jak fungují. Proto vynikají v předmětech, které mají praktickou součást – třeba v chemii při laborkách. Často se jejich talent projeví až ve vyšších ročnících, kde se žádá od žáků více samostatnosti. Rozkvetou na střední škole, ale pokud nemají dostatek sebevědomí a jdou na učňovské obory, cítí se spokojeně.

Dobrá rada

Dobrá rada

Využívejte při získávání znalostí videa, je jich plný internet.

 

Blíženci

Nestalo se vám, že jste šli do první třídy a už jste uměli psát a počítat? Blíženci jsou totiž opravdu zrozeni pro studování, protože se rychle učí a mají skvělou paměť, dokonce i na detaily. Trochu se kvůli tomu ve škole nudí, klidně by se poprali i s učivem starších žáků. Vynahrazují si to tím, že dávají opisovat při písemkách a doučují méně nadané okolí, aniž by se povyšovali. Jejich povaha jim trochu ztěžuje předměty, které je nebaví, z těch dobré známky nosit nebudou. Zato z oblíbených se stane posedlost.

Dobrá rada

Dobrá rada

Zabavte školáka tím, že mu najdete kroužky, kde předvede svůj rozum.

 

Rak

Asi od vás ve škole všichni opisovali úkoly, protože vy jste je pilně plnili, jen co jste po příchodu domů otevřeli aktovku. Račí znamení vám totiž nadělilo uvědomělost a vytrvalost. Jenže k tomu trochu pomalejší myšlení a jednání. Ale protože spousta věcí se dá při studování dosáhnout pílí, Raci často bývají jedničkáři. Na hodnocení jim hodně záleží, někdy to vede až k úzkosti a strachu, jestli se zadaří i příště. Naštěstí se tenhle problém vytrácí s dospíváním, proto si Raci poradí i na vysoké škole.

Dobrá rada

Dobrá rada

Školáci i studenti potřebují často chválit, pak nosí jedničky a kredity.

 

Lev

Jestli právě vy pracujete ve školství, není to náhoda. Lvi prostě musí stát v čele své smečky, protože umějí informace sbírat a předávat. Navíc je to opravdu baví! Jejich přirozená zvídavost pracuje jako hnací motor, a to od první třídy až po nejvyšší možné vzdělání v oboru. Dělí se o svůj talent a často pomáhají okolí doučováním. Skvělý student se často promění i ve skvělého pedagoga. Žáci ho respektují, protože od nich nevyžaduje naprostou dokonalost, ale přizpůsobuje výklad jejich schopnostem.

Dobrá rada

Dobrá rada

Neusněte na vavřínech a rozvíjejte se dál třeba v on-line kurzech.

 

Panna

Asi jste patřili do skupiny méně oblíbených šprtů, ale nevadilo vám to. Panny mají pracovitost téměř sebezničující. Obsadí lavici v první řadě a visí paní učitelce na rtech od začátku až do konce každé hodiny. Užívají si školu naplno, ale hltají stránky učebnic také ve volném čase. Žádný domácí úkol pro ně není otravný a soustředí se naplno. Sympatické je, že se sice pyšní jedničkami, ale jenom uvnitř, před ostatními se nevytahují. Na doučování spolužáků se nehodí, protože nemají dostatek trpělivosti.

Dobrá rada

Dobrá rada

Snahu být nejlepší zkuste rozdělit do více směrů, nejen na učení.

 

Váhy

Klidně vyjmenujete všechny spolužáky z osmičky, ale těžko si vzpomenete, co jste měli z češtiny? Asi trojku… Hoďte to na rodiče, protože s datem narození vám přidělili povahu, která má radši setkávání než vzdělávání. Když mají Váhy kliku, potkají na základní škole kamaráda, který je učením protáhne, třeba až na střední školu. Naučí ho, jak se učit, a hlavně se na tom bude podílet, protože není horší představa než sedět sám a zírat do knížek. Trestání za špatné známky domácím vězením nezabírá.

Dobrá rada

Dobrá rada

Školáka motivujte tím, že se budete učit společně.

 

Štír

S láskou mluvíte o svých učitelích a věřte, že i vy jste byli jejich splněný sen. Žák Štír pilně sleduje, co se děje před tabulí, a hlásí se s odpovědí na každou otázku. Ve škole by nejraději spal a jedinou noční můrou je školní výlet, který ho příliš vzdálí od oblíbené budovy. I doma pořád leží v knížkách. Není mu pomoci, žene ho zvídavost. Nikdy nepřemýšlí nad tím, jestli všechny úkoly mají smysl, dá jim prostě přednost. Udělá maximum, ale když se to úplně nepovede, nevadí mu to.

Dobrá rada

Dobrá rada

Studujte i ve starším věku, udělá vám to radost a dodá dnům řád.

Střelec

Že vás hodně bavily hodiny dějepisu? A máte slabost pro starověký Egypt? Pak jste typický Střelec se vztahem ke kořenům, historii, staré české pověsti nevyjímaje. Ale tyto jedince baví nejen fakta střádat, ale také pořádně prozkoumat, pokud se to dá, takže se určitě vydají na horu Říp, nebo aspoň na Vyšehrad. Chybějící abstraktní myšlení nahrazují nasazením a snahou dohnat mezery jinak. Neradi sedí v lavici, šijí sebou a rozhlíží se okolo. Učitel je zkrotí autoritou nebo tím, že je zaujme výkladem.

Dobrá rada

Dobrá rada

K domácím úkolům školáka přitáhnete slibem výletu na hrad či zámek.

Kozoroh

Určitě na školu či studia vzpomínáte rádi, protože jste byli v kolektivu oblíbení. Kozorozi se totiž snadno učí, což jim dává přitažlivost pro učitele, ale také pro spolužáky, rádi pomohou těm pomaleji chápajícím. Samozřejmě když mají sami mezery, nestydí se zeptat, klidně před celou třídou a několikrát. Jsou prostě v pohodě. Neodřeknou, ani když je nutné zapojit se ve volném čase. Kupodivu jim to ani neubere na energii, drží se v čele i ve skupinových úkolech nebo třeba na škole v přírodě.

Dobrá rada

Dobrá rada

Chytrá hlava potřebuje stále krmit informacemi, třeba z naučných tv kanálů.

 

Vodnář

Marně přemýšlíte, co dobrého říct o povinnosti strávit obrovský kus života ve škole? Pro Vodnáře je učení mučení. Vždyť je okolo tolik zajímavých věcí, které se dají podniknout! Ale pozor, nejsou hloupí, naopak, jenom mají problém s konvencemi. Umějí se přizpůsobit aktuální situaci, ohromují kreativitou, takže je nevykolejí ani nečekaná písemka, ani nucená domácí výuka. Naopak, návrat k normálu považují za peklo. Říká se, že se dobře cítí ve světě abstrakcí, ale patří k výborným matematikům.

Dobrá rada

Dobrá rada

Když na univerzitu, tak ideálně na nějakou hodně daleko od domova.

 

Ryby

Vzpomenete si, co jste dělali, když jste nemuseli do školy kvůli nemoci? Nevzpomenete, protože pro Ryby přiznat neschopnost neexistuje. Zastaví je leda zlomená noha a i tak shánějí úkoly dřív, než zaschne sádra. Jen tak proplouvat studiem jim smysl pro dokonalost a zodpovědnost nedovolí. I když mají talent, nikdy to není dost podle jejich představ, proto se učením protrápí. Cestou jim tak klesne sebevědomí, že často dělají maturitu až v náhradním termínu. Alespoň učitelé je mají celkem rádi, obdivují jejich zápal.

Dobrá rada

Dobrá rada

Už se smiřte s tím, že nemáte vysokoškolský titul, štěstí k němu nepřibalují.

Zdroj: vlasta.cz, mypandit.com

Související články