Cibulový koláč z těsta na pizzu

Připravit perfektní domácí těsto na pizzu zabere celkem dost času a v receptu na cibulový koláč ani není nezbytné. Klidně můžete použít koupené hotové těsto. Vyberte kvalitní, ideálně rozválené do tvaru obdélníku, a pak už svůj čas věnujte jenom přípravě pikantní cibulové náplně.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 2 porce: Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

  • 1 hotové těsto na pizzu, chlazené (ideálně ve tvaru obdélníku)
  • 1–2 červené cibule 
  • 1 stroužek česneku 
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • trocha nastrouhané citronové kůry 
  • 3–4 snítky tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného) 
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného pikantnějšího sýra 
  • hrst kuliček hroznového vína (rozpůlených a s odstraněnými pecičkami) 
  • sůl 
  • pepř

Postup:

1. Rozbalte těsto na pizzu (prodává se s pečicím papírem, nechte ho na něm ležet). Okraj těsta ve vzdálenosti asi 1 cm od konce přehněte.

2. Cibuli nakrájejte na tenké plátky, česnek také. Smíchejte je v míse s olivovým olejem, citronovou kůrou, solí, pepřem a tymiánovými lístky a rozložte na připravený těstový základ.

3. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 10 minut. Mezitím smíchejte smetanu s nastrouhaným sýrem. Po zapečení tuto směs rovnoměrně nalijte na koláč, přihoďte kuličky hroznového vína a pečte ještě 5–10 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezačne zlehka zlátnout.

Čtěte také

Dokonalý toust, dokonalá snídaně

Čtěte také

Recepty na tousty: Vyzkoušejte croque madame nebo fazolovou pomazánku

Cibulový quiche z křehkého těsta

Opět jedna inspirace Francií: variace na tradiční lotrinský quiche. Francouzské domácnosti mají často své vlastní varianty, ale neměla by chybět smetana a šunka nebo slanina. Můžete si ho dát ještě teplý, ale nejlepší je studený.

Doba přípravy: 50 minut, odležení těsta 30 minut

Suroviny na 1 větší formu: Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

  • 3 větší žluté cibule 
  • 3 větší červené cibule
  • 200 g slaniny 
  • 250 ml smetany ke šlehání 
  • 150 g ementálu 
  • 3 vejce 
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř 

Křehké těsto:

  • 250 g hladké mouky + na poprášení 
  • 125 g másla 
  • 5–6 lžic vody 
  • sůl

Postup:

1. Těsto: mouku, na kostičky nakrájené máslo a špetku soli dejte do foodprocesoru s velkým nožem, zapněte na vyšší obrátky a vyrobte drobenku. Postupným přidáváním vody se drobenka spojí v kouli těsta. V konečné fázi je vyjměte z robotu a zpracujte ručně, aby se spojilo v jednolitou hmotu. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici.

2. Mezitím si připravte náplň. Cibuli nakrájejte na klínky nebo na půlkolečka, slaninu na tenké proužky nebo na kostičky. V pánvi zahřejte olej, přidejte slaninu a na středním plameni restujte, dokud slanina nezačne zlátnout. Přidejte cibuli, snižte teplotu a za občasného míchání ji nechte zesklovatět, změknout a zredukovat asi na polovinu. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.

3. Odleželé těsto vyválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na placku o něco větší, než je koláčová forma, pomocí válečku je přeneste do formy, lehce vtlačte dovnitř, aby byla celá forma vyplněná, a přečnívající kusy těsta odkrojte. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou, zakryjte papírem na pečení, zasypte fazolemi a pečte 20 minut na 200 °C. Díky tomuto předpečení zůstane těsto křupavé a náplň se do něj nevsákne.

4. V míse rozšlehejte vejce se smetanou, osolte, opepřete, přidejte lístky tymiánu a nahrubo nastrouhaný sýr.

5. Na předpečené těsto rovnoměrně rozetřete cibulovou směs se slaninou, zalijte ji smetanovou směsí se sýrem a vejci. Teplotu snižte na 180 °C a pečte 25–30 minut.

Čtěte také

Guláš se vaří napříč bývalou monarchií

Čtěte také

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy