Pikantní tyčinky

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 20–30 kousků: Zdroj: Archiv časopisů Gurmet (David Turecký a Marek Bartoš / VLTAVA LABE MEDIA)

• 1/2 hrnku nasekaných bylinek
• 2 rozdrcené stroužky česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 balení listového těsta
• sůl 

1. Promíchejte spolu bylinky, česnek a olej. Osolte a opepřete. Listové těsto rozválejte na tenký plát. Potřete ho bylinkovou směsí, pak ostrým nožem nebo rádýlkem rozkrájejte na proužky a každý spirálovitě stočte.

2. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 200 °C. Nechte je vychladnout. Plát těsta potřený bylinkami můžete také stočit, rozkrájet na plátky a ty pak upéct.

Party paštika

Pro efektní podávání ji umístěte do malých mističek.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 20 porcí:

• 300 g sádla (nebo másla)
• 500 g kuřecích jater
• 500 g mletého masa
• 1 cibule
• 3 stroužky česneku Zdroj: Archiv časopisů Gurmet (David Turecký a Marek Bartoš / VLTAVA LABE MEDIA)
• 80 ml brandy
• sůl
• pepř
• brusinky (dle chuti)
• pistácie
• anglická slanina

1. Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno. V pánvi rozpalte polovinu sádla, přidejte cibuli, česnek a smažte 2 minuty. Pak přidejte odblaněná a na kousky nakrájená játra. Po dalších 3 minutách vlijte do pánve brandy. Můžete sáhnout i po whisky nebo dobré slivovici. Nechte játra v pánvi probublávat, až se všechna tekutina odpaří, stačí 2 minuty, pak rozmixujte.

2. Mleté maso orestujte v pánvi a pak k němu vmíchejte brusinky, drcené pistáciové oříšky a játrovou směs. Dle chuti osolte a opepřete. Přesuňte do malých misek a zalijte zbytkem sádla. Nechte v lednici odležet do druhého dne. Před servírováním odškrábněte sádlo a ozdobte pistáciemi a orestovanou slaninou.

Sýrové bochánky

Doba přípravy: 50 minut

Suroviny na 25 kousků:

• 1/2 hrnku bílého vína
• 100 g másla
• 1 lžička cukru
• 1 hrnek hladké mouky
• 4 velká vejce + 1 žloutek
• 1 hrnek nastrouhaného čedaru
• 1/2 hrnku rozdrobeného rokfóru
• 3/4 hrnku nastrouhaného ementálu

1. Smíchejte víno, půl hrnku vody, na kousky nakrájené máslo, cukr, špetku soli a ohřejte, až se máslo rozpustí. Vmíchejte mouku a míchejte tak dlouho, až se těsto přestane chytat stěn.

2. Odstavte a do vychladlého těsta vmíchejte jedno po druhém vejce a nakonec sýry (kromě ementálu). Plech vyložte papírem. Klaďte na něj lžící bochánky (bude jich asi 25), potřete je žloutkem, posypte ementálem a pečte při 200 °C po dobu 10 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a dopékejte.

Čtěte také

Čtěte také

Upečte si slavné dorty: linecký, sachr a pavlova

Kanapky s lososem

Doba přípravy: 15 minut

Suroviny na 24 kousků:

• 150 g krémového sýra
• nasekaná pažitka
• hrubá sůl
• pepř
• 24 slaných krekrů
• tence nakrájené ředkvičky
• 100 g plátků uzeného lososa
• snítky čerstvého kopru na ozdobení

1. Sýr promíchejte s bylinkami, osolte ho a opepřete. Směsí potřete krekry, navrch položte plátek ředkvičky, na který naaranžujte plátek lososa. Ozdobte snítkou kopru.

Chlebíčky s rajčetem a avokádem

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na asi 10 kousků:

• 1 bageta
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 zralé avokádo
• 1 lžička čerstvé citronové šťávy
• cherry rajčátka
• hrubá sůl
• pepř

1. Bagetu nakrájejte na šikmé plátky a z obou stran je pokapejte olejem. Na plechu vyloženém pečicím papírem zapečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Dužinu z avokáda rozmačkejte s citronovou šťávou, osolte a opepřete.

2. Avokádovou pomazánku natřete na opečené plátky bagety a ozdobte rajčaty.

Čtěte také

Čtěte také

Rychlý koláč s tvarůžky je hotový za půl hodiny

Rokfórová pěna

Oblíbená pěna s výraznou chutí plísňového sýra je další stálicí bufetů. Jako chuťový akcent bohatě stačí vlašské ořechy. Zdroj: Archiv časopisů Gurmet (David Turecký a Marek Bartoš / VLTAVA LABE MEDIA)

Doba přípravy: 10 minut

Suroviny na 500 g pomazánky:

• 300 g rokfóru nebo nivy
• 100 g lučiny
• 50 g změklého másla
• 60 ml smetany ke šlehání
• sůl
• vlašské ořechy na ozdobu

1. Změklé máslo vyšlehejte s lučinou a smetanou. Přidejte nastrouhaný plísňový sýr a dál šlehejte do pěny.

2. Je-li třeba, přisolte. Namažte na chléb a ozdobte vlašskými ořechy.

Pomazánka s ančovičkami a černými olivami

Pamatujete na chlebíčky se sardelovou pastou? Nabízíme duchaplnější variaci. Je příjemně slaná po ančovičkách, plnou chuť jí dodávají olivy. A k výrobě stačí jen tři suroviny.

Doba přípravy: 10 minut + odležení v lednici

Suroviny na 10 chlebíčků:

• 200 g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
• 10 ančoviček
• 10 černých oliv

1. Čerstvý sýr lehce prošlehejte. Ančovičky a černé olivy nasekejte na malé kousky a přidejte k sýru. Pořádně promíchejte a nechte chvíli odležet v lednici, aby se chutě propojily.

Čtěte také

Čtěte také

Mleté řízečky z telecího masa jsou dokonalé se smetanou

Hermelínová pomazánka

Pochutnáte si na ní večer, ale i ráno, když se vracíte z tahu, funguje jako skvělý vyprošťovák.

Doba přípravy: 15 minut

Suroviny na 4 porce:

• 2 hermelíny
• 150 g šunky v celku
• 2 vejce natvrdo
• 220 g majonézy
• 4 lžíce bílého jogurtu
• 1 lžička plnotučné hořčice
• 1 menší cibule
• sůl
• pepř

1. Do velké mísy nahrubo nastrouhejte nebo najemno nakrájejte sýr, šunku a vejce. Přidejte majonézu, bílý jogurt, hořčici a cibuli nakrájenou nadrobno. Pak už jen pomazánku osolte a opepřete.

Šunková pěna

Tahle jemná nadýchaná pěna strčí do kapsy všechny vaše nostalgické vzpomínky na chlebíčky ze starých dobrých časů.

Doba přípravy: 10 minut Zdroj: Archiv časopisů Gurmet (David Turecký a Marek Bartoš / VLTAVA LABE MEDIA)

Suroviny na 430 g pomazánky:

• 200 g vepřové šunky od kosti
• 200 g krémového sýra (žervé, Buko)
• 30 g změklého másla
• 2 lžíce smetany ke šlehání
• sůl
• bílý pepř
• jarní cibulka na ozdobu

1. Ze šunky odkrojte pár tenkých nudliček na ozdobu a zbytek nakrájejte na větší kostky. Ty vložte do foodprocessoru a rozmixujte spolu s krémovým sýrem a máslem dohladka.

2. Přidejte 2 lžíce smetany ke šlehání a mixujte tak dlouho, dokud nedosáhnete našlehané konzistence, která se bude dobře mazat na pečivo.

3. Podle chuti osolte a opepřete. Ozdobte nudličkami šunky a najemno nakrájenou jarní cibulkou.

Vlašský salát

Zaručených receptů na pravý vlašský salát existuje nekonečné množství. Tenhle je jednoduchý a chuťově vyladěný tak akorát.

Doba přípravy: 15 minut + 60 minut odležení

Suroviny na asi 1 kg salátu:

• 250 g vařených salátových brambor
• 250 g šunkového salámu
• 200 g kyselých okurek
• 400 g majonézy
• 1/2 menší červené cibule
• 1/2 jablka
• 2 lžičky worcesteru
• 1 lžíce octa
• sůl
• pepř

1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky, salám, okurky, cibuli a oloupané jablko pak na drobné kostičky. Promíchejte, přidejte worcester, ocet, majonézu, zamíchejte a nechte minimálně hodinu v lednici odpočinout.

2. Po rozležení dle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Čtěte také

Čtěte také

Pomalu pečené maso nemusíte v troubě hlídat. Navíc je dokonalé

Fresh smash

Hroznové víno a rozmarýn perfektně pasují k aromatickému ginu. Do nápoje pak ani nepotřebujete pověstný tonic, zalijte ho jednoduše dobře vychlazenou perlivou vodou.

Doba přípravy: 2 minuty Zdroj: Archiv časopisů Gurmet (David Turecký a Marek Bartoš / VLTAVA LABE MEDIA)

Suroviny na 1 drink:

• 4 cl ginu
• 2 cl citronové šťávy
• 1,5 cl cukrového sirupu
• 8 kuliček modrého hroznového vína
• 1 snítka čerstvého rozmarýnu
• perlivá voda na dolití

1. V šejkru rozmačkejte víno s rozmarýnem, přidejte gin, cukrový sirup a citronovou šťávu. Šejkr naplňte ledem, uzavřete a protřeste. Obsah nalijte přes sítko do sklenice naplněné ledem a dolijte perlivou vodou.

After midnight

Jak název napovídá, tenhle drink přijde k chuti po zhlédnutí půlnočního ohňostroje. Pokud ho sledujete venku a prokřehnete, vynechte led a zalijte ho naopak teplým ciderem.

Doba přípravy: 2 minuty

Zdroj: Archiv časopisů Gurmet (David Turecký a Marek Bartoš / VLTAVA LABE MEDIA) Suroviny na 1 drink:

• 4 cl spiced (kořeněného) rumu
• 2 cl becherovky
• 2 cl citronové šťávy
• 1,5 cl skořicového sirupu
• jablečný cider na dolití
• skořice na ozdobu

1. Rum, becherovku, citronovou šťávu a skořicový sirup odměřte do šejkru. Naplňte ho ledem, uzavřete a protřeste. Přelijte přes sítko do zavařovací sklenice naplněné ledem a dolijte ciderem.

Sparkling bottle

Jedlé třpytky bývají k dostání v cukrářských potřebách. A třebaže se na chuti tohoto sladkohořkého drinku nijak nepodílejí, stojí za nákup. Efekt ohňostroje v každé skleničce je totiž dokonalý. Zdroj: Archiv časopisů Gurmet (David Turecký a Marek Bartoš / VLTAVA LABE MEDIA)

Doba přípravy: 2 minuty

Suroviny na 1 drink:

• 4 cl vodky
• 10 cl brusinkového džusu
• 2 cl pomerančového likéru
• 1,5 cl citronové šťávy
• třpytky

1. Všechny suroviny odměřte do vhodné lahvičky nebo zavařovací sklenice a dejte vychladit do lednice. Těsně před podáváním nádobou zatřeste a užijte si efekt třpytek.

Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet, kde najdete další zajímavé čtení o světě dobrého jídla a pití.