Trpím fobií z nakupování, nesnáším obchody, ale strachům se člověk má postavit. Proto v sobotu ráno vyrážím bojovat se svými strachy. Objevila jsem totiž nákupní místa, která i mě dokážou okouzlit svou atmosférou. Potuluji se tam celé hodiny a cítím se dobře. Jsou jimi tržiště. Tam nikdo nespěchá ani nic nevnucuje.

Borough Market

Kamarádka Jana, která bydlí na jižním břehu Temže, mi poradila, ať si na snídani zajdu na Borough Market. Je jedním z nejstarších londýnských tržišť s potravinami, delikatesami a pamlsky. Hned vedle kupeckých stánků se nachází také nejstarší londýnská katedrála Southwark. Samotné tržiště v blízkosti řeky Temže přitahovalo obchodníky již v 10. století. Dnes se sem sjíždí týden co týden více než sto obchodníků nejen ze všech koutů Anglie, ale také z Francie. Nakrmíte tady své tělo i duši. Málokdo odolá voňavému lákání všech dobrot.
Mě omámila vůně pražené kávy a podle délky fronty u Monmouth Coffee na její dobré pověsti něco bude. Občerstvená dávkou kofeinu jsem se vydala na obhlídku stánků. Namířila svým fotoaparátem na milou obchodnici s olivami. Než jsem zmáčkla spoušť, tak jsem nakoukla přes čočku svého fotoaparátu usmála se na ni a zeptala se, jestli bych ji mohla vyfotit. Odpověděla překvapeně: „Mě? Proč ne?“ Tak co nakoupím?
Bažanta z letošních odstřelů?
Koření? Zeleninu? Nakupuji všemi svými smysly. Omámená barvami a vůní. Při odchodu z tržiště si vzpomenu na dům, který si vybrali filmoví tvůrci Deníku Bridget Jonesové. A říkám si, jaké štěstí ta Bridget měla, přímo pod okny jedno z nejživějších tržišť v Londýně.

Covent Garden

Tržiště zasazené v divadelní čtvrti bylo už před příchodem Normanů, tedy v době, kdy Anglii ovládali anglosaští králové, prosperujícím obchodním sídlem známým z historických listin jako Lundenwic. Když mu dával anglický architekt Indigo Jones v roce 1631 současnou podobu, nechal se inspirovat nejstarším zastřešeným tržištěm v italském Livornu.
A v osmnáctém století, kdy se do zdejších čtvrtí Soha a Mayfair nastěhovala anglická aristokracie, se Covent Garden stalo bohémským útočištěm pro umělce, novináře a spisovatele, kteří zde navštěvovali kavárny a místní taverny. Tržiště si uchovalo svůj charakter módního bohémství téměř dvě století. Snad nejznámější osobností, spojenou s tímto místem, je anglický karikaturista a malíř William Hogarth. Tento umělec své satirické příběhy často zasadil právě sem. Dnes je Covent Garden jedno z nejoblíbenějších turistických míst, kde potkáte kejklíře a pouliční umělce a taky si nakoupíte různé pamlsky.

Portobelllo Road Market

Je ve čtvrti Notting Hill a stal se slavnou kulisou na stříbrném plátně. I já jsem hledala pověstné knihkupectví, ve kterém se seznámila Anna (Julie Roberts) s Williamem (Hugo Grant). A přitom kouzlo uličky je ve skutečnosti jinde. V obchůdkách najdete nejrůznější poklady od sto let starého stolku po tiskařské štočky. Na jednom konci roztáčí své gramofonové desky prodejce v pestrém kostýmu a na druhém konci se na vás usmívá zpívající kytarista. Ani Meghan Markle, manželce prince Harryho, nedělá problém ozdobit se náušnicemi z tohoto tržiště, přestože stály jen šest liber. Navíc, podle jedné z mnoha nepsaných londýnských tradic se na konci léta Portobello roztančí v rytmu samby a rozzáří pestrými barvami exotických kostýmů. Obyvatelé z Karibských ostrovů si takto připomenou, odkud pocházejí a co je stále spojuje.

Brick Lane

I když jsou obchody a restaurace otevřeny každý den, nejlepší dobou k návštěvě tohoto trhu je neděle. Tržiště se nachází v srdci čtvrtě East End, kdysi chudé oblasti, skládající se z přistěhovaleckých slumů. V neděli se promění v největší londýnský bleší trh, s prodejci, kteří obchodují s nejrůznějším použitým zbožím. Atmosféru pohádky Tisíce a jedné noci dodává místu fakt, že mnoho usedlíků této části Londýna pochází z Asie. K návštěvě lákají pravé autentické asijské restaurace prosycené vůní kari.
Okolí i ulice Brick Lane je také známým místem zločinů pověstného vraha Jacka Rozparovače.
I tady, v chudší, či dokonce chudinské části britské metropole, se chtějí ženy hezky oblékat a vypadat dobře. Právě pro ně sídlí v bývalém Pivovaru Old Truman pulzující trh, ve kterém každou neděli představí noví designéři své modely, kabelky a šperky za pár liber. V okolí jsou také obchody s retro oblečením a elegantní butiky.

Spitalfield Market

Zrekonstruované tržiště je ve stínu mrakodrapů v nedaleké finanční čtvrti City. V roce 1638 udělil král Charles I. licenci Johnu Bachovi, zpracovateli hedvábí.
Dnes zde můžete nakoupit různé ručně vyrobené šperky nebo si nechat ušít sako na počkání módním návrhářem. Na tomto uměleckém trhu najdete pod jednou střechou mnoho umělců, kteří vystavují a prodávají a spolu s tím vám prozradí jedinečné příběhy, které se za jejich díly skrývají.

Camden Town

Londýn a velká část Anglie je propojena uměle vytvořenými kanály. Těmi se přepravovalo cizokrajné zboží přivážené zaoceánskými loděmi, nebo naopak vyváželo uhlí z Walesu do světa. Camden Town byla původně síť skladišť, a dokonce zde byla koňská nemocnice. Když se zboží začalo převážet vlaky a nákladními auty, původní cihelné budovy se staly tržištěm.
Některé z nejznámějších světových kapel začaly svou hudební kariéru v klubech Camden a Amy Winehouse, která bydlela téměř za rohem, má tady i svou ne zrovna povedenou bronzovou sochu.

Trocha rozjímání

Nenajdete lepší místo pro nepředvídatelné, neobvyklé suvenýry a dárky – od drobností po oblečení a umění. Stánky s celosvětovou kuchyní zaženou hlad. Pokud máte naopak chuť na chvilku poezie, londýnští Štěpánci, básnici, kteří ještě nepřišli o iluze, vám napíšou báseň dle vašeho přání. A na mostě se naopak můžete nechat přenést do 80. let a za malý poplatek si vyfotit pankáče. Londýn je protkaný mnoha tržišti a každý si jistě najde své nejoblíbenější. Mně se podařilo pokořit svou fobii z nakupování. Mám radost z ručně vyrobených mýdel, které provoněly náš byt, z gramofonových desek a tiskařského štočku. A navíc jsem našla na tržišti pár nových přátel, za kterými se budu ráda vracet.