1. Který krok je v péči o pleť naprosto nejzásadnější?

Rozhodně čištění. Ideální je používat k aplikaci čisticího prostředku vlastní (čisté) ruce, tím pleť prohřejeme a aktivujeme produkt. Jsem toho názoru, že se lze zcela obejít bez odličovacích tamponků, které mohou pleť dráždit nebo zbytečně stimulovat. Pro toho, kdo se bez nich neobejde, doporučuji je alespoň předem namočit, aby neškrábaly. Při odličování očí a jejich dočištění si zase vystačíte s mokrou žínkou nebo malým ručníkem.

Typ odličovacího přípravku záleží na volbě každé ženy, ale nejširší záběr uživatelů mají asi gelové čističe, které se dají použít v rámci sprchování – ovšem měly by mít jemnou texturu. Při výběru konkrétního typu (olej, krém, balzám) bych dala na osobní pocit.

Určitě čistěte pleť nejen večer, ale i ráno. Není to zbytečnost, protože na vlasech, které si málokdo myje každý večer, ulpí přes den spousta nečistot, které se v noci dostanou na několik hodin do kontaktu s pletí a mohou ji podráždit. Další důvod je, že na noc se používají v kosmetice aktivnější látky jako například retinol, který by vůbec neměl být vystaven UV záření, jinak hrozí vznik pigmentových skvrn. Je tedy nezbytné takovou péči z pleti smýt.

2. Stále častěji se mluví o nutnosti používat SPF každý den. Je to nezbytné?

Osobně používám krém s SPF denně a po celý rok. Ačkoli nám sluníčko dělá dobře po psychické stránce, ve vztahu k pleti jsou jeho paprsky nepřítelem číslo jedna. V posledních letech prokazatelně slunečných dnů přibývá, sama to pozoruji na svých klientkách – čím dál víc je těch, které mají vlivem UV záření pleť citlivější a choulostivější a tvoří se jim více pigmentových skvrn. Pokožka také mnohem rychleji stárne. Lidé to neradi slyší, ale už samotné opálení pokožky je určité poškození – opálené kožní buňky jsou de facto mrtvé, proto se následně kůže olupuje, je to projev sebeobnovení a regeneračního procesu. Ideální je mít svůj denní krém už s obsahem SPF, nejlépe s hodnotou 50. Není třeba se bát, že zůstanete kvůli tomu bílá, opálení probíhá i tak, ale řekněme, že kontrolovaně, souměrně a o něco šetrněji. Pokud se nechcete vzdát svého oblíbeného denního krému bez UV filtru, nemusíte, ale SPF aplikujte na pleť hned po něm.

Tělové opalovací produkty nepatří na tvář – mají jinou texturu a nejsou pro pleť komfortní. A hůře na nich drží make-up. Kdo má s používáním SPF po celý rok problém, ať na něj nezapomíná alespoň ve slunečných dnech.

A ještě bych ráda upozornila na jeden stále se objevující mýtus: SPF se nesčítá! Jinými slovy – aplikujete-li například dva přípravky, jeden s SPF 30 a druhý 50, nezískáte finální ochranu před UV záření ve výši 80. Platí vždy pouze hodnota vyššího faktoru.

3. Jak si vybrat pleťovou kosmetiku v současné obrovské nabídce na trhu?

Základem všeho je připustit si, že většinou rády poznáváme a zkoušíme (nejen kosmetické) novinky. Není to na škodu, ale není ani nutné stále měnit značky. Prioritou ve výběru by měl být jednak typ pleti, který je nám geneticky daný a nemění se, tedy zda máme například mastnou, suchou, citlivou, či smíšenou pleť, a pak je třeba přihlédnout k jejímu aktuálnímu stavu, který se může během života měnit. Důležitá je vnímavost, naučit se pleť pozorovat, všímat si, jak se cítí, jaký z ní máme dojem.

Stav pleti se může měnit vlivem různých okolností, takže když už si nějaký krém koupíte, je dobré si říct, že to není neměnná péče na deset let dopředu. Základ je ale pro každou ženu stejný – čištění, peeling neboli exfoliace, sérum podle aktuálního stavu pleti a krém, ideálně s SPF. Co se týká konkrétně výběru krému, měl by dostatečně hydratovat i vyživovat. Pokud pleť není vyživená, tedy neobsahuje dostatek lipidů, nemůže udržet ani dostatečnou hydrataci. Já to přirovnávám ke goretexu – krém má vytvářet takovou bariéru, aby účinné složky v něm obsažené pleti pomohly a neunikaly z ní.

Jde ale také o to, jak jsou ingredience v krémech zpracované a uchované. Osobně preferuji pečující kosmetiku v pumpičkách nebo tubách, zkrátka když není třeba sahat do produktu rukama. Nejproblematičtější balení krému je to klasické se šroubovacím víčkem. A pokud výrobce takového krému uvádí, že obsahuje například aktuálně populární, ale na uchování citlivý retinol, vitamin C nebo peptidy, můžete si být jistá, že po otevření víčka se tyhle ingredience v produktu okamžitě znehodnotí.

Aby vámi vybraný krém ukázal, co umí, dejte mu alespoň měsíc, kožní buňka se totiž obnovuje každých 28 dní. Není třeba mít vše od jedné značky, ale moje zkušenost je taková, že pokud máte pečující řadu od jednoho výrobce, je tam určitá návaznost ve složení, která dává smysl a je cílenější a efektivnější. Co se týká současného trendu používání co nejčistší přírodní kosmetiky, jsem osobně pro to, kombinovat účinné složky z přírody s vědeckým pokrokem a nejnovějšími technologiemi. Po čistě přírodních produktech už jsem mnoha klientkám dávala pleť dohromady, není zkrátka pro každého. Pro mě je nejlepším měřítkem výsledek – když vidím, že zvolená péče na pleti funguje a že je zdravá a v rovnováze. To je priorita.

4. Zmiňovala jste důležitost peelingu. Těch je ale víc typů. Čím se liší?

Většina lidí si peeling představuje jako produkt s drsnými kousky „čehosi“, který má za úkol vydrhnout pokožku. Ovšem není peeling jako peeling. Ty mechanické, řekněme drsnější, obsahující třeba rozemleté skořápky, kávová zrnka nebo třtinový cukr bych nedoporučila na žádnou pleť. To je skoro jako byste vzala pleť rejžákem. Takový produkt extrémně zcitlivuje pleť, může dokonce natrhnout póry a také podporuje vznik pigmentací. Mechanické peelingy patří pouze na tělo. Na pleť jsou určené enzymatické peelingy například ve formě prášku nebo pasty, které na pokožce vytvoří hebkou pěnu a jemně, ale efektivně z pleti odstraňují odumřelé buňky. Enzymatický peeling se dá používat denně, jeho účinek je velmi efektivní.

A pak tu máme chemický peeling, který by měl provádět pouze zkušený odborník. Já se snažím v tomto směru provádět osvětu a učit své klientky, že jde o zákrok, na který je třeba pleť připravit. Rozhodně nedoporučuji absolvovat ho jednorázově bez přípravy. To může pleti spíš ublížit.

5. Mohu se o svou pleť postarat sama stejně dobře jako kosmetička v salonu, například pomocí různých moderních původně salonních přístrojů pro domácí použití?

Návštěvu kosmetičky samozřejmě doporučuji každé ženě, i kdyby to mělo být pouze jednorázově. Zvlášť když tápe a není si jistá ani tím, jak se o sebe starat a jakou si koupit pečující řadu, nebo neumí třeba určit typ a stav své pleti. Jako terapeutka ji mohu profesionálně zanalyzovat a nastavit vhodnou péči na míru. Taky považuji za důležité klientky vzdělávat, například aby pochopily, jak pleť funguje, proč je třeba některé věci dělat a čemu se vyhnout. Ona i „obyčejná“ aplikace krému může být oříškem. Pleť nekončí u uší a krém je třeba nanášet nejen na obličej, ale i na krk a dekolt, resp. až k partiím, kde začíná podprsenka. To, že to řada žen vůbec nedělá, je na pokožce na první pohled vidět a je to škoda. A s přibývajícím věkem je to znát tím víc. A pak, myslím, že třeba takovou masáž, jakou má v pečujících rituálech zařazenou značka, se kterou pracuji, si klientka doma prostě neudělá. Promasírování, prokrvení a uvolnění svalů má svůj smysl, protože většina z nás různé svalové partie během dne v obličeji zatíná, ať už je to čelist, čelo či oční okolí. Největším efektem těchto masáží je aktivace lymfy.

Populární masážní válečky na doma jsou fajn, ale je třeba je používat správně – ze středu obličeje do stran a od brady dolů. A třeba pro klientku, která má aknózní pleť, se spíš nehodí, může aktivovat záněty v pleti, lymfu a akné zhoršit. Přístroje na domácí použití, třeba ultrazvuková čisticí špachtle má také své limity – efekt udělá, ale její síla je pro použití v domácích podmínkách mnohem slabší než v salonu v rukách terapeutky.

6. Co mohu kromě kosmetické péče udělat pro to, aby pleť vypadala dobře?

Hodně důležitá je duševní pohoda a přijetí sebe samé takové, jaká jsem. Jsou ženy, které mají vysoké nároky nejen na sebe, ale i na vzhled a očekávají, že jejich pleť bude vypadat jako hladká kožená kabelka bez pórovitosti a záhybů, takže v tomto ohledu klientky kolikrát trochu usměrňuji. Chce to najít v sobě určitý klid a nechtít všechno ihned. Podle mých zkušeností má význam i nutrikosmetika neboli výživa pleti zevnitř. Do tohoto tématu jsem se hodně ponořila, zkoumala jsem účinky jak kolagenu, tak kyseliny hyaluronové. Je dobré si uvědomit, že například účinky levnějších variant kolagenu v podstatě pouze projdou zažívacím traktem a jen minimální množství se dostane do kloubů a pokožky. Jsem tedy spíš pro vnitřní užití kyseliny hyaluronové, která dává tělu impuls k její samotvorbě. Na klientkách, které ji užívají, sama ten efekt vidím už po třech až čtyřech týdnech. Velmi dobrá je i obličejová jóga – uvolní svaly, posílí je, dokáže „vypnout“ navyklou mimiku v podobě svrašťování nebo zvedání obočí.

7. Kdy je třeba místo na kosmetiku zajít ke kožnímu lékaři?

Například když se na pleti objeví rozsáhlejší forma akné, která vyžaduje vnitřní léčebnou formu, nejčastěji ve formě retinoidů nebo kortikoidů a obdobně. Bohužel se stává, že i od dermatologů chodí klienti s nedostatkem informací o následné péči o pleť. Často pak při ošetření zjistím, že lékař ani klientku dostatečně nepoučil. Třeba kdo užívá zmíněné retinoidy, neměl by chodit na slunce – pleť se pak zbytečně poškodí. Ve finále to může vypadat tak, že klient si mastičkou od dermatologa sice krátkodobě vyřeší atopický ekzém, ale ke mně se pak dostane s rozsáhnou pigmentací, která vznikla nevědomostí při aplikaci. Je tedy na místě najít odborníka, který preferuje celostní přístup a klienty dostatečně poučí.

Alice Hrozová, pleťový terapeut

  • Tělo, zdraví, zdravou pleť a spokojenou mysl bere Alice Hrozová jako celek a to vše se snaží propojit i ve svých ošetřeních.
  • V minulosti se věnovala péči o klienty jako tělový a pleťový terapeut v hotelech Intercontinental, Alchymist a Mandarin Oriental.
  • V průběhu let si splnila svůj sen a začala pracovat jako make-up artist pro značky Giorgio Armani a M.A.C., odkud přešla do filmového průmyslu, kde spolupracovala na českých a zahraničních projektech.
  • Pro svou nynější práci zvolila Alice značku Dermalogica®, která se věnuje nejen vývoji nejnovějších technologií v péči o pleť, ale zároveň se pyšní excelentním školicím systémem pleťových terapeutů, v kterém dosáhla nejvyšší úrovně.
  • Při návštěvě v rámci úvodní konzultace s klienty zmapuje, jaké pocity z pleti mají a jak jsou zvyklí se o ni starat. Podle toho volí péči na míru. Samozřejmostí je také sestavení plánu domácího ošetření, aby klienti v péči o pleť dosáhli co nejlepších výsledků.

 

Zdroj: časopis Glanc kosmeticketerapie.cz

Související články