Depilace

Tuhle metodu používá většina žen asi nejčastěji. Spadá sem běžné holení žiletkou i některými typy strojků, nebo depilační krémy. Ovšem vzhledem k tomu, že se depilací odstraní pouze viditelná část chloupku nad kůží, nemá výsledek dlouhého trvání. Většinou už druhý, třetí den po oholení můžete po přejetí dlaní proti směru růstu chloupků ucítit jemné pichlavé strniště.

Epilace

Na epilaci už člověk potřebuje trochu odvahy. Není totiž zcela bezbolestná. Při této metodě se totiž odstraňuje celý chloupek včetně kořínku například elektrickým strojkem, epilačními pásky, voskem nebo třeba pinzetou. V takovém případě jde o dočasnou epilaci, kdy výsledek vydrží několik dnů či týdnů.

Trvalá epilace

Ta je naopak zcela bezbolestná a zbaví vás chloupků postupně už navěky. Používají se k ní lasery, intenzivní pulzní světlo, které možná znáte pod zkratkou IPL, elektrokoagulace jehlou anebo ultrazvuková epilace. Podle lékařky Heleny Reisingerové je nutné si před ošetřením dobře přečíst a nastudovat, jaký přístroj ta která klinika používá. Mnozí provozovatelé totiž mylně označují za laser i jiné přístroje, například zmíněné IPL, které nejsou tak účinné. "IPL funguje na jiné bázi než laser, při jeho využití je zpravidla potřeba větší počet opakování a ošetření samo o sobě také dosahuje jiných, často ne tak markantních, výsledků,“ upozorňuje lékařka s tím, že mnohem účinnější a také rychlejší metodou je skutečná laserová epilace prováděná alexandritovým laserem, která je jako jediná patentovaná "jako prokazatelně účinná" federálním úřadem pro léčiva v USA (FDA).

Jak to funguje?

Paprsek alexandritového laseru proniká k vlasovým cibulkám a vyvolává jejich tepelnou destrukci, další chloupky proto zkrátka nemají odkud růst. Výsledky se dostavují bezprostředně po ošetření a až 80 % stávajících chloupků už nikdy znovu neporoste. „Laser zaměřuje pouze chloupky v růstové fázi, existuje ovšem také fáze zárodečná a klidová. Ošetření se proto musí v rozmezí zhruba čtyř týdnů zpravidla třikrát až pětkrát opakovat, aby byl každý chloupek zasažen v té správné fázi,“ vysvětluje Reisingerová z pražské kliniky estetické medicíny.

Výhodou je nejen rychlost, s jakou se efekt dostaví, ale také mimořádná šetrnost. Laser totiž pokožku nepodráždí, ale naopak působí příznivě na její stav - po ošetření zůstává jemnější a hladší a výsledky jsou skutečně trvalé. A obavy z toho, že to bude bolet? Tak ty jsou naprosto liché.

Pro koho ošetření není vhodné?

Odstranit chloupky si můžete nechat z jakékoli části těla, nejčastěji to bývají nohy, ruce, ale také intimní partie, záda, brada nebo třeba krk. Máte tetování? Pak na laserovou epilaci bohužel zapomeňte. Vzhledem k tomu, že je laser orientován na pigment, tetovanou pokožku by mohl poškodit. Stejně tak se nekamarádí s výrazně opálenou kůží. Pokud se tedy pro zákrok rozhodnete, nejvhodnější doba je podzim a zima, kdy nejste tolik vystaveni slunci. „Ošetření laserem neprovádíme ani u akutních kožních onemocnění, včetně nádorových. Ideální není ani kůže s ekzémem. Laser lze použít, pokud je ekzém v neaktivním stadiu. Ošetření by se měly vyhnout také osoby s epilepsií,“ uzavírá doktorka Reisingerová.

Zdroj: vlasta.cz mediest.cz

Související články