Stejně jako při oblékání řešíte, jaký střih sluší vaší postavě, podobně musíte vybírat i brýle. Obecně rozlišujeme čtyři základní typy obličeje podle jeho tvaru: hranatý, kulatý, oválný a srdcovitý. A každému obličeji sluší jiné obroučky, stačí si udělat jednoduchý test. Vezměte s sebou na nákup kamarádku, která má zcela jiný tvar obličeje než vy. A vyzkoušejte stejné brýle na obou z vás. Vidíte ten rozdíl?

1. Oválný obličej

Máte-li jen o trochu širší lícní kosti a směrem k čelu a bradě se váš obličej zužuje, máte vlastně ideálně symetrickou tvář.

Vy si můžete vybírat brýle snadno. Pravděpodobně vám bude slušet jakýkoliv typ brýlí, stoprocentně budou perfektní podlouhlé a oblé obruby, které kopírují tvar obočí. Můžete si dovolit brýle s atraktivními detaily na stranicích, které zaujmou a upoutají pozornost. „Ať už si pořídíte obdélníkové, neonové, nebo mono – čím nápadnější a extravagantnější sluneční brýle, tím lepší!“ říká Eliška Malinová z optiky Lentiamo. „Sáhněte po brýlích bez obrouček, které dříve vládly každému hudebnímu klipu, nebo si vyberte zajímavou barvu skel.“

2. Kulatý obličej

Pokud máte obličej zhruba stejně široký jako dlouhý, snažte se docílit toho, aby pomocí brýlí vypadal užší a delší.

„Vyzkoušejte brýle s úzkými rámy, hranatějšími okraji anebo také obdélníkový tvar obrouček. Zeštíhlit kulatý obličej můžete brýlemi s výraznější horní obrubou,“ radí Klára Kašparová z OptikDoDomu.cz. Určitě se vyhněte obroučkám kulatým.

3. Hranatý obličej

„Hranatému obličeji s ostřejšími liniemi, zhruba stejně širokým čelem, lícními kostmi a bradou budou velmi pravděpodobně slušet oválné brýle,“ říká Klára Kašparová z OptikDoDomu.cz.

„Zjemníte tak ostřejší rysy hranatých linií a docílíte jemnějších proporcí. Nicméně kromě tvaru oválného vám budou slušet i kulatější brýle.“ Nemusíte se však bát experimentovat a vybrat si i atypické obroučky, třeba tzv. cat eye brýle. „Kočičí brýle se špičatými krajními rohy vysunutými až ke spánkům jsou velmi oblíbené,“ říká Kristýna Štěbetáková z Alensa.cz. „Tyto brýle hravým způsobem vyjádří vaši originální osobnost a hodí se pro oválné a obdélníkové typy obličeje.“

4. Srdcovitý obličej

Je nejširší v oblasti čela a směrem dolů k čelisti se zužuje a přechází až do špičaté brady.

Noste především vzdušné obroučky, které zjemní váš vzhled a nebudou příliš výrazné. S minimalizováním širokého čela vám zase pomohou lehké a oblé rámy. „Ze srdce vám doporučuji vyhýbat se příliš zdobeným obroučkám, stylu à la moucha a velkým tvarům v horní části obrub, které by vaše čelo ještě více rozšířily. Lichotit vám naopak budou jemné zaoblené tvary připomínající kapky, klasické pilotky a obecně jemnější žensky působící brýle,“ radí designér české značky Relax Lukáš Janošík.

ZDROJ: Časopis Vlasta