I vy si jistě všímáte, že jakmile začne sluníčko hřát a dny se prodlužují, nálada se vám zlepšuje a máte více energie. Není to jen tím, že se příroda probouzí – souvisí to právě s vitaminem D, který tělo produkuje, když sluneční svit dopadá přímo na kůži. Protože ale obyvatelé severní a jižní polokoule od 40° zeměpisné šířky nemají po celou polovinu roku dostatek slunečního svitu, i hladina vitaminu D v našem těle není dostatečná. Celoročně tak trpí jeho nedostatkem 75 % lidí, v zimě až 88 % lidí.

Víte, že až 88 % obyvatel České republiky má v zimních měsících nedostatek vitaminu D?

Navíc běžná pracovní doba většině lidí neumožňuje trávit dostatečně dlouhý čas na slunci. „Pořádně“ se mnozí z nás vystavují slunečním paprskům jen na dovolené, kdy ale používáme opalovací krémy s ochrannými faktory, které většinu UVB záření absorbují.

Na slunce bezpečně

Jak se tedy bezpečně slunit, aby se aktivovala produkce vitaminu D, ale neohrozili jsme svou kůži? Možná vás teď napadlo, že ideální je nechat na sebe slunce svítit přes okno. Musíme vás zklamat, UVB záření skrz sklo neprojde, a tak se ani vitamin D přes okno nevytvoří.

Jak tedy na to?

  • V létě omezte přímé vystavování se slunečnímu svitu mezi 11. a 15. hodinou
  • Pokud v tuto dobu na slunci musíte trávit čas, chraňte nezakrytou část pokožky opalovacími krémy s ochranným faktorem alespoň SPF 15, s anti-UVA a UVB slunečními filtry. Aby byly tyto produkty užitečné a účinné, je třeba je používat správně a ve správném množství. Aplikaci opakujte každé dvě hodiny, při pocení nebo koupání i častěji.
  • Chraňte své oči – noste vhodné sluneční brýle.
  • Zvláštní pozornost věnujte dětem a kojencům. Odborníci všeobecně nedoporučují vystavovat děti do jednoho roku života přímému slunečnímu záření.

Když slunce nestačí

I když se budete vystavovat slunci, co to jde, pravděpodobně to pro dostatečné množství vitaminu D stačit nebude a ani jeho zdroje z potravin, jako jsou ryby, vejce, maso, mléko a mléčné výrobky nejsou pro tělo dostatečným zdrojem. Jak ho tedy tělu doplnit?

Na místě je užívání vhodného doplňku stravy s ideální dávkou vitaminu D.

Odrazuje vás od užívání vitaminů a dalších doplňků nutnost polykání různě velkých tabletek a tobolek? Můžete na to jít i jinak. IBSA Vitamin D3 je ve formě tenkých filmů vyrobených exkluzivní technologií IBSA Film Tec®, které se snadno rozpouští v ústech. Není ho tak třeba zapíjet vodou, rychle se vstřebává a nezatěžuje trávení. Už jedna dávka denně podpoří správné fungování imunitního systému, má příjemnou pomerančovou příchuť a praktické balení, kdy jednotlivé blistry s filmy můžete mít vždy u sebe i na cestách, třeba v peněžence.

Zjistěte více na http://www.podporujemeimunitu.cz/.