Šťastný pláč je běžný jev a naprosto normální. Ve studiu z roku 2018 téměř 70 procent lidí uvedlo, že šťastná nebo pozitivní událost u nich vyvolala slzy. Vědci a výzkumníci se dlouho snažili pochopit, proč lidé pláčou, když zažívají radost nebo štěstí. Pláč je totiž obvykle spojen s pocity frustrace, hněvu nebo smutku, Během desetiletí vědci vymýšleli teorie, které by vysvětlily, proč se šťastný pláč objevuje. K čemu dospěli, pokud jde o slzy?

Zdroj: Youtube

Potlačujete svoje pocity

Rané teorie naznačovaly, že k slzám štěstí dochází v důsledku potlačovaných pocitů. To znamená, že lidé, kteří plakali, když zažívali něco radostného, hluboko v sobě skrývali základní pocity smutku, které nijak neřešili.

Pláč reguluje tělo

Slzy obsahují enzymy, lipidy, elektrolyty a metabolity. Ale emoční slzy mohou zahrnovat i jiné proteiny a hormony. Předpokládá se, že uvolňování stresových hormonů, jako je prolaktin a leu-enkefalin, pomáhají regulovat tělesnou fyzickou a emocionální homeostázu. Homeostáza znamená schopnost udržovat stabilní vnitřní prostředí, které je nezbytnou podmínkou pro fungování a existenci, i když se mění vnější podmínky. Stresové hormony mohou napomoci k uklidnění a regulování nálady.

Podporuje zranitelnost a sociální spojení

Pláč by mohl být také způsobem, jak ukázat zranitelnost jako lidské bytosti. Když pláčeme, dáváme signál ostatním, aby s námi soucítili. To se stává, když pláčeme kvůli šťastné nebo smutné události. Vědci se domnívají, že pláč je způsob, jak navázat sociální spojení s ostatními lidmi.

Cítíte bezmoc nad svými emocemi

Další teorie, s níž přišli vědci Miceli a Castelfranchi naznačuje, že všechny typy pláče pramení z pocitů frustrace, bezmoci a odevzdání.

Pomáhá zvládat intenzivní emoce

Pláč je téměř nevyhnutelný, když prožíváme nějakou silnou emoci, ať už je to radost, frustrace nebo hněv. I když možná ne vždy dovolíte, abyste skutečně plakali, často slzy cítíte. Některé výzkumy naznačují, že pomáhá zvládat silné emoce. Když pláčeme, máme pocit, že ze sebe dostáváme některé z těchto pocitů. I když můžeme prožívat šťastnou nebo radostnou událost, můžeme vnímat emoce jako extrémně silné a pláč nám pomůže uvolnit některé z těchto emocí.

Výhody pláče

Pláč, ať je už z jakéhokoli důvodu, má spoustu výhod pro duševní i fyzickou pohodu. Některé z nejčastějších výhod pláče zahrnují:

  • Uvolňuje stres: Výzkumy ukazují, že pláč může potenciálně zmírnit stres a emocionální bolest. Pláč je bezpečnostní ventil, protože když v sobě nepříjemné emoce skrýváme, má to negativní vliv na zdraví. Snižuje se obranyschopnost, zvyšuje se riziko kardiovaskulárních onemocnění, hypertenze, ale také riziko psychických problémů, včetně deprese.
  • Udržuje oči čisté: Pláč je jako když bychom si čas od času oči pořádně umyli „zevnitř“. Některé výzkumy ukazují, že slzy obsahují lysozym, chemickou látku, která má antimikrobiální vlastnosti.
  • Zlepšuje náladu: Ať už pláčeme radostí nebo bolestí, bylo prokázáno, že pláč zlepšuje náladu.
  • Pomáhá při usnutí: Některé výzkumy naznačují, že pláč může potenciálně pomoci k lepšímu spánku. Ve studii z roku 2016 vědci zjistili, že děti, které před spaním plakaly, spaly lépe.

Zdroj: Vlasta.cz,

https://www.verywellmind.com/crying-when-happy-causes-benefits-happy-tears-6745937#citation-3

https://www.healthline.com/health/happy-crying

Související články