Dobře zvolenou snídaní můžete ovlivnit po zbytek dne hned několik věcí najednou. Nejde totiž jen o zahnání hladu, vaším cílem by mělo být nastartování metabolismu, aby byl celý dlouhý den co nejvýkonnější. Výzkumy opakovaně doložily, že kdo snídá a poskládá si na talíř vyrovnané jídlo, je soustředěnější, méně se unaví a více toho udělá.

Každý má jiné chutě, takže jedna ideální snídaně neexistuje, nicméně se dá shrnout, co by alespoň přibližně měla obsahovat. „Základ snídaně by měla tvořit kvalitní bílkovina,“ doporučuje Iva Málková ze společnosti Stop obezitě. Takže dobrou volbou jsou mléčné výrobky, ne nutně nízkotučné, ale na smetanové jogurty raději zapomeňte. Mléčné výrobky můžete doplnit pečivem, případně ovocem. Kromě jogurtů vám může přijít vhod skyr, tvaroh nebo některé druhy sýrových pomazánek.

Jak se se naučit snídat?

Samozřejmě nemá smysl se do jídla nutit. Pokud třeba vstáváte v šest a najíte se v osm po příchodu do kanceláře nebo před tím, než se vrhnete do nějaké práce, nemusí to ničemu vadit. Někdo skutečně hned po ránu hlad necítí, zřejmě proto, že má po noci vyrovnanou hladinu cukru v krvi, zatímco jinému by se bez brzkého ranního jídla udělalo nevolno.

Pokud sice nesnídáte, ale pak vás půl dne honí mlsná, naučte se to. Někdy pomůže třeba to, že člověk vstane o něco dříve, než je nezbytně nutné, získá tak na snídani potřebný čas, a ještě mu vyhládne.

Chybou, velmi častou, je také nedostatek tekutin. Většina lidí po ránu pije málo, případně si dají hrnek hořkého kafe v domnění, že mají vystaráno. Jenže čaj či kafe působí spíše močopudně, a nelze je proto považovat za nápoje na žízeň. Nic proti těmto povzbuzujícím nápojům, ale dejte si k nim sklenici vody. Raději než džus, ten je překvapivě hodně kalorický. Pozor, ani mléko nelze považovat za nápoj – kvůli jeho složení ho musíme brát spíše jako potravinu.

Nedostatek tekutin se může rovněž odrazit na nižší výkonnosti během dne, případně se může projevit i bolestí hlavy. Navíc hrozí, že žíznivý člověk bude žízeň během dne zajídat, a tím se jen roztáčí kolotoč problémů s váhou.

Co snídat?

Snídaně má být vydatná, měla by obsahovat sacharidy, tuky i bílkoviny, ale neměli byste se po ránu – ani jindy, samozřejmě – přejíst. Některá oblíbená snídaňová jídla jsou skutečně příliš kalorická, příkladem budiž třeba vejce na másle se slaninou či párky, ale také různé směsi müsli, zvláště zapékané druhy. Na druhou stranu, když bude vaše snídaně příliš lehká, v deset vás začne honit mlsná a hlad a dost možná si dáte něco malého sladkého a úplně nevhodného. Vhodně zvolenou snídaní se tomu dá předejít.

Kolik kilojoulů?

Ačkoli existují konkrétní doporučení, ve skutečnosti není žádné magické číslo určující, kolik energie přijmout v rámci snídaně. Záleží třeba na tom, kolik energie celkově můžete nebo chcete přijmout denně, snídaně by měla tvořit zhruba jednu pětinu až čtvrtinu.

Řídit se můžete také svými pocity – dejte si snídani, když pociťujete hlad, jezte pomalu a přestaňte, když se začnete cítit sytí. Funguje to za předpokladu, že tomu skutečně věnujete čas a že jíte jídla, která se slučují se zdravým životním stylem.

Jak ubrat na vydatnosti?

Odborníci na výživu zjistili, že lidé, kteří vsadí jen na sacharidy, budou mít brzy zase hlad, kterému se dá vyhnout tím, že do jídla zařadí i bílkoviny, Takže muffin? Ano, ale nějaký menší a k němu bílý jogurt. Dejte si na talíř potraviny, které obsahují bílkoviny a vlákninu, protože tyto živiny vás lépe zasytí. Tuk funguje podobně, ale je už hodně kalorický, a navíc se po něm budete cítit unavení, platí to třeba o párcích k snídani.

Milujete k snídani „pečivo s něčím“? Klidně ho jezte dál, ale volte celozrnné. Ovesné vločky? Ano, ale přírodní, bez příchutí a cukru a schválně si odvažte doporučenou velikost porcí, doplňte ji ovocem a bílým jogurtem. To platí i o cereáliích.

Vejce, párky, slanina? Vejce jsou skvělou volbou, s uzeninami šetřete a rozhodně nejezte tohle všechno dohromady. Dvě vejce s troškou másla jsou v pořádku, s libovou šunkou rovněž, kvalitní párek – stačí nožička – také, ale určitě ne stejný den jako vejce.

Tip? Promyslete si snídani už den předem. Funguje to. Stejně jako se vyplatí si předem odměřit trochu vloček, cereálií nebo třeba oříšků, které jsou také fajn, ale musí jich být do deseti kousků.