Dvacet let trvalo mé manželství. Krásné manželství. Ani jeden z nás neumí říct, co přesně se stalo, ale nedopadlo to. Chtěli jsme zůstat přáteli, ale zatím nejsme na dobré cestě, veškerá komunikace mezi mnou a exmanželem je napjatá a často vrcholí hádkou. Naštěstí je naše dcera dospělá, takže dětem jsme neublížili.

Jsem vyvolená

Po několika špatných měsících jsem potkala muže, který by snad i mohl stát za to. Fyzicky mě sice moc nepřitahoval, ale bavil mě jeho humor a rozhled, hodně jsme se spolu nasmáli. Tak jsem si řekla, proč to nezkusit? Pár týdnů randění se přehouplo do vážnějšího vztahu a já se při první domácí návštěvě nestačila divit, jaký je Luboš boháč. Celou dobu přede mnou tajil, v jakém baráku žije, že vlastní několik firem a v podnikatelském žebříčku je poměrně vysoko. Prý si to nechával až na dobu, kdy se lépe poznáme. Že by se bál zlatokopky? Musím přiznat, že mi bylo příjemné užívat si poprvé v životě luxusu, kdy nemusíte koukat na peníze, když jdete na večeři nebo si vybíráte víno domů. Své bydlení si stále držím, spíše ze zvyku, už dlouho jsem ve svém bytě nepřespala…

Kde se vzala, tu se vzala, zjevila se Marie

Často jsme cestovali, pořádali doma různé večírky a opravdu se bavili. Všichni noví přátelé mě přijali prakticky okamžitě a já byla opravdu spokojená. Jednoho rána mě probudila hádka. V obýváku stála krásná hysterická žena a křičela na celý barák, co to má znamenat. A jestli ji vymění pokaždé, co odjede na delší dobu do ciziny. Na mě okamžitě vystartovala, slovně i fyzicky, hrůza. Vyběhla jsem nahoru do pokoje, čapla kabelku a opustila rychle dům. Luboš za mnou volal, že mi zavolá, jen co to vyřídí. Byla jsem bez sebe vzteky a vůbec nechápala, co mělo to divadlo znamenat. Asi po dvou hodinách se konečně ozval s vysvětlením, pro mě v té chvíli dost nepravděpodobným. Prý jde o jeho bývalou milenku, o které mi neřekl, protože neustála rozchod. Jednou za čas ho prý přepadne, udělá scénu, občas něco rozbije a zase na pár měsíců zmizí.

Nalomená důvěra

Tomu se mi nechtělo věřit. Proč má ta šílená ženská klíče? Proč to neřeší policie? Nakonec jsem se uklidnila, Luboš vyměnil zámky a náš vztah se vrátil do normálu. Pak jsem jednou zmerčila onu ženu, Marii, z okna obýváku. Stála před domem a upřeně mě pozorovala. Bylo to jako z hororu. Od té doby se kolem našeho domu neustále motala. Někdy jsem našla poškrábané auto, jindy nám večer někdo svítil do oken. Pak si dala na pár týdnů pauzu a začalo to znovu.

Co všechno mi můj partner tají?

Později mi ruply nervy a já chtěla stalkerku nahlásit. Ale Luboš mě zarazil a já začala opět pochybovat o tom, jaký vztah mezi sebou měli, nebo ještě hůře – mají. Po dlouhodobém naléhání mi Luboš vysvětlil, že Marii opravdu nahlásit nemůže, prý s ním zpočátku budovala jeho firmy a ví toho tolik, že by mu mohla způsobit velké problémy. A dál už se o tom se mnou nechce bavit. Nejsem si teď úplně jistá, v čem všem Luboš vlastně jede a z jakých firem pramení jeho peníze. Nejenže mám strach z jisté Marie, ale teď už i z kšeftů, kterými se můj partner zabývá. Do mého růžového světa najednou zasahují věci, které si nechci připustit, a musím neustále přemýšlet o tom, jestli mi život v luxusu za takové nervy stojí.

Pohled odborníka: Mgr. Juliana Zmrhalová, Online psychologická poradna Mojra.cz

Pohled odborníka: Mgr. Juliana Zmrhalová, Online psychologická poradna Mojra.cz

Milá Sofie, na začátek vám chci říct, že i přes to všechno, co se děje, klobouk dolů. Tuto nelehkou situaci jste zatím ustála, ale je třeba si uvědomit, že stále trvá. Je přirozené, že po rozvodu s manželem jste se cítila osaměle a že nový muž vás zaujal přesně tím, co popisujete, a vy jste mu dala důvěru. 

A co by se dalo dělat? Situace není jednoduchá a je v ní mnoho nejasností, do kterých nevidíme. Nejdříve by mohlo pomoci partnerovi zrcadlit svoje emoce: na rovinu říct, jak tyhle věci cítíte a co to ve vás vyvolává. Strach a asi i bezmoc a nejistotu. Uvidíte jeho reakci. 

Pak je důležité, abyste v partnerovi vzbudila důvěru, jste přece součástí jeho života, tak o jeho zásadních věcech musíte vědět. To je ve vztahu přirozené. Nevíme, jak moc nebezpečná je Marie, jeho údajná bývalá milenka, za jakým účelem ho stalkovala a jestli mu opravdu může způsobit velké problémy, anebo jde jen o zhrzenou milenku.

Možná o trošku drsnější alternativou by bylo rovnou ho postavit před dvě možnosti: buď vás obeznámí s pravdou, anebo vás ztratí. Což ale bude těžké ustát, tady by se mohla ukázat pravda. Poslední větu, kterou píšete, bych možná přeformulovala v otázku: Stojí mi tento vztah za tak silný pocit strachu a nejistoty? A jaká je vlastně moje hranice, kterou jsem ochotna v tomto vztahu tolerovat? Pokud si tuto hranici stanovíte, nikdy ji nesmíte překročit. Ani pro luxus, kterým jste obklopena. Držím vám palce. 

Kontakt: www.mojra.cz