Stromboli (Itálie)

Na italském ostrově Stromboli vybuchla v neděli brzy ráno tamní sopka, která po erupci uvolnila obrovské oblaky kouře a proud lávy se valil až do moře. Mohutná erupce způsobila částečné zhroucení vrcholu sopky a po úpatí se tak valily proudy lávy doprovázené obrovskými oblaky kouře stoupající několik set metrů nad sopkou. Jakkoli to zní děsivě, evakuace obyvatel nebyla nutná. Vzhledem k tomu, že Stromboli vykazuje neustálou sopečnou aktivitu za poslední dva až tři tisíce let, přičemž se naposledy probudila k životu v červenci 2019, je sopka neustále pod dohledem odborníků. Mírné otřesy tak mohly být zaznamenány už během září.

Na výbuch sopky Stromboli se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

Vesuv (Itálie)

Další italskou sopkou je Vesuv, který patří bezpodmínečně mezi nejznámější sopky světa. Postrachem se stala erupcí v roce 79, kdy došlo ke zničení celé řady italských měst, mezi něž patří například i Pompeje. Od té doby sopka vybuchla ještě šestatřicetkrát, naposledy roku 1944. V případě dalšího výbuchu by však města v bezprostřední blízkosti, jako je například Neapol, mohla být, stejně jako Pompeje, navždy vymazána z mapy. Do této chvíle byl Vesuv jediným vulkánem na území kontinentální Evropy, u kterého v posledních letech došlo k erupci. Nyní si prvenství uzmula sopka Stromboli.

Taal (Filipíny)

Jedná se o druhou nejaktivnější sopku Filipín, nacházející se na ostrově Luzon jen pár desítek kilometrů od hlavního města Manila, kde žije více něž 1,6 milionu obyvatel. Jejích 34 historicky doložených erupcí si vyžádalo zhruba 6000 obětí. I v posledních letech je však sopka aktivní. Před dvěma lety například sopka chrlila mračna do výšky deset až patnáct kilometrů, kvůli čemuž musely být zrušeny mnohé lety z metropole. Od února 2021 se pak pod sopkou začala zvyšovat seizmická aktivita, k čemuž se později přidaly i rostoucí emise oxidu siřičitého. Následkem toho došlo k výbuchu. Evakuováno muselo být více než 14 tisíc obyvatel.

Merapi (Indonésie)

V centrální oblasti indonéského ostrova Jáva poblíž půlmilionového města Yogyakarta se nachází aktivní stratovulkán Merapi. Jedná se o mladou, velmi aktivní sopku, jejíž erupce si již vyžádaly stovky obětí. Nejvíc katastrofická erupce se odehrála v roce 1930, neštěstí tehdy nepřežilo 1300 lidí. V roce 1994 pak došlo ke kolapsu lávového dómu a vznikly pyroklastické proudy, které se linuly krajinou do vzdálenosti několika kilometrů. Tato spoušť si vyžádala přes 40 nevinných lidských životů. Zatím poslední výbuch proběhl v březnu roku 2020. Oblak kouře a popela tehdy dosáhl výšky šesti kilometrů.

Sakuradžima (Japonsko)

Jedna z nejaktivnějších japonských sopek od roku 1955 prakticky bez přestávky chrlí sopečné plyny a popel. Nechybí ani několik menších sopečných erupcí ročně. Vzhledem k tomu, že jen dva kilometry daleko za mořskou úžinou leží město Kagošima s šesti sty tisíci obyvateli, je Sakuradžima zařazena na seznam potenciálně nebezpečných sopek, nacházejících se poblíž hustě zalidněných oblastí.

Mauna Loa (Havaj)

Mauna Loa je největší aktivní vulkán světa, sahající do výšky 4169 m n. m. Od mořského dna je ovšem vysoký téměř deset kilometrů a jeho základna má průměr 120 kilometrů. K pravidelným erupcím docházelo posledních 700 tisíc let, od roku 1893 pak Mauna Loa vybuchla třiatřicetkrát. Naposledy se tak stalo v roce 1984, kdy proud horké lávy zasáhl město Hilo, největší populační centrum na ostrově. Vzhledem k tomu, že tato sopka může vybuchnout prakticky kdykoli, je pod neustálým vědeckým drobnohledem.

Nyiragongo (DR Kongo)

Jedná se o aktivní sopku na území Demokratické republiky Kongo, která ční do výšky 3470 m n. m. Její hlavní kráter ukrývá mohutné lávové jezero, které je neustále v pohybu. Láva s teplotou 800 - 950 °C je řídká a velmi rychle teče. Sopka tak svojí aktivitou ohrožuje města v okolí. V roce 1977 vytékající lávové jezero zničilo několik domů v blízkosti města Goma. Při katastrofě tehdy zahynulo přes sedmdesát lidí. K další erupci pak došlo 22. května roku 2021, lávový proud tehdy srovnal se zemí na 500 domů a o život připravil 15 lidí.

Zdroj: vlasta.cz in-pocasi.cz ct24.ceskatelevize.cz

Související články