Nejvíc si lidé v pracovní době dopřávají návštěvy facebooku a jiných sociálních sítí. Tahle aktivita odsunula na druhé místo dosud vedoucí vyřizování soukromých emailů. Na dalších místech skončily online nákupy, sledování filmů a jejich stahování a pořád se ještě ve statistikách objevuje hraní her. Nějaké drobné prohřešky tohoto typu nechávají zaměstnavatelé většinou bez povšimnutí. Ovšem pokud to přeženete, můžete se dostat do velkého maléru.

Kontrola ano, ale...

Zákoník práce totiž jasně říká, že „Zaměstnanci nesmějí bez souhlasu zaměstnavatele užívat pro svou osobní potřebu výrobní a pracovní prostředky zaměstnavatele.“ A umožňuje vašim šéfům, aby to kontrolovali. Nesmějí sice například číst maily, které ze soukromé adresy posíláte, nebo odposlouchávat hovory ze služebního telefonu, ale monitorovat adresy a čísla mohou. Stejně tak mají právo sledovat, na jaké webové stránky se připojujete nebo kam jezdíte služebním autem. Jak se tedy zachovat? Domluvte si (nejlépe ve smlouvě) jasná pravidla používání služebních prostředků a soukromé věci si vyřizujte z těch svých.

Co dodržovat

  • Vyjasněte si předem se zaměstnavatelem způsoby využívání svěřených věcí
  • Pokud nemáte mobil, notebook nebo třeba auto skutečně ke zcela volnému využívání, nepřekračujte povolené limity
  • Dávejte si pozor i na poslouchání internetového rádia při práci, automatický monitoring to vyhodnotí jako soukromou aktivitu
  • Nenechte si líbit jakékoli sledování, ne na vše má zaměstnavatel právo

Co na to odborník: Stanislav Novotný, odborník na pracovní právo

Co na to odborník: Stanislav Novotný, odborník na pracovní právo

Zaměstnavatel opravdu může sledovat, jak nakládáte s věcmi, které vám svěřil. Stejně tak může kontrolovat, jak dodržujete pracovní dobu a čím ji skutečně trávíte. Jestliže by ale bez vašeho vědomí například nainstaloval kamery nebo vám pročítal (byť soukromé) maily či textové zprávy v mobilu, dostal by se do křížku se zákonem on, a hrozí mu dokonce až rok vězení.