Menopauza je sice přirozená součást života každé ženy, přesto o ní málokdy otevřeně mluvíme. Možná sem tam padne zmínka o návalech a přibírání na váze, problémy v intimní sféře raději moc neřešíme. Vykládat na potkání o tom, že na sex nemáme náladu, protože nás trápí suchá sliznice vaginy a svědění? Nebo že trpíme úzkostmi a nespavostí?

Přitom právě nespavost má velkou souvislost se sexem. Podle poslední studie se totiž zdá, že viníkem ztráty libida je špatný noční spánek. Je to ale celkem pochopitelné. Když špatně spíme, jsme pak ráno unavené a bez nálady. Jakžtakž se vyhrabeme z postele, vypijeme kávu a vyrazíme do práce. Odpoledne se vrátíme totálně vyčerpané, hodíme rychle něco do hrnce nebo na pánev, jdeme si zacvičit nebo zaběhat a pak už máme jen jedno přání, možná to největší – skočit do peřin a zaspat tu únavu.

Kvalita, nikoli kvantita

Podle odborníků je právě únava vyplývající z nekvalitního spánku důvodem, proč je sexuální život žen v menopauze téměř nulový. A pozor, není ani tak důležité, kolik hodin spíte, ale jak dobře spíte. Severoamerická společnost pro menopauzu (NAMS), která zkoumá zdraví a kvalitu života žen v menopauze, provedla studii, kdy zkoumala spánkové návyky u zhruba 3400 žen, jejichž průměrný věk byl 53 let. Výzkumníci zjistili, že více než 26 procent dotázaných žen trpělo příznaky nespavosti a téměř polovina žen si stěžovala na problémy se spánkem obecně. Přibližně 43 procent z nich pak přiznalo absenci sexu, kterou odůvodnily nekvalitním spánkem.

Zajímavým důsledkem studie je však to, že viníkem neuspokojivého sexuálního života není délka spánku, ale jeho kvalita. Čím lépe a kvalitněji ženy spaly, tím vyšší sexuální aktivitu přiznávaly. Dosud nebyly provedeny žádné výzkumy týkající se emočního utrpení, do něhož se ženy dostávají, když špatně spí, jaký stres to v nich vyvolává a jaký dopad to může mít na sexuální život.

Méně vína, kávy a cigaret

Nebyla jsem sice součástí výzkumu, ale můžu to potvrdit. Když špatně spím, nemám chuť na nic, tedy ani na sex. Jakmile spím ale dobře, chutě se vracejí. Je to navíc takový začarovaný kruh. Po milování se obvykle spí lépe, protože tělo po orgasmu uvolňuje oxytocin a prolaktin, a tyto hormony navozují pocity uspokojení. Zároveň klesá hladina stresového hormonu kortizolu, což stimuluje potřebu spánku.

Co z toho tedy vyplývá? Neřešte jako primární problém nedostatek sexu, ale zkuste se zamyslet nad tím, jak to vypadá s vaším spánkovým režimem. Jo, a ještě malá rada. Před spaním se brzděte v konzumaci s Chardonnay, kávou a cigaretami. To vše zvyšuje tělesnou teplotu, takže se vám bude špatně spát. Dokonce jedna jediná sklenka vína zasahuje do přirozeného spánkového cyklu. Možná po ní snadněji usnete, ale je pravděpodobnější, že se budete v noci budit a ráno cítit jako praštěná cihlou.