Taky si občas pustíte hudbu, když nemůžete usnout? A volíte spíše pomalé melodie, které vás pomalu ukolébají ke spánku, anebo rytmické bušení popových hitů, jejichž pravidelné tempo vás „vypne“ jak metronom při hypnóze? Tak či tak, je poslech hudby běžným trikem, jak se rychle dostat do říše snů.

VIDEO: TOP 5 Co nejdivnějšího se nám může přihodit během spánku?

Zdroj: Youtube

A to by nebyli vědci, aby se nepustili do zkoumání této na první pohled banální oblasti. Celé studii předcházela anketa, z jejíž výsledků vyplynulo, že téměř polovina dotázaných hudbu k navození spánku skutečně používá. Dále se pustili do analýzy dat ze služby pro streamování zvuku Spotify, kterou používají posluchači všech věkových kategorií v 92 zemích světa, díky čemuž se jim naskytl globální pohled na to, jaký typ hudby lidé při usínání poslouchají. A výsledky byly víc než překvapivé.

Diskotéka do uší

Absolutně nejposlouchanějšími žánry před spaním byly pop a rap. V závěsu za nimi se pak krčila klasická a instrumentální hudba. Podle kalifornského lékaře Alexe Dimitriu, certifikovaného odborníka v oboru psychiatrie a spánkové medicíny, to ovšem až tak šokující není. „I energické a taneční písně mohou ve správných podmínkách někomu pomoci usnout. Lidský mozek totiž rozpoznává a ukládá vzorce, záleží tedy na tom, jak moc je rytmus stálý. Pokud je bez náhlých změn tempa a intenzity, nemusí v tom být problém. Záleží však i na hlasitosti poslechu,“ upozorňuje lékař a dodává, že šance usnout při energických skladbách se zvyšuje i tím, pokud je znáte. Obecně tedy platí – čím novější a zajímavější skladba, tím déle vás bude mozek držet v bdělém stavu.

Pro usínání s poslechem hudby se doporučuje:

  • Nenosit sluchátka

Musí se sundat (takže se stejně probudíte). Také hrozí, že se ve spánku zamotáte do kabelu.

  • Časovač pro automatické vypnutí

Každý chytrý telefon disponuje funkcí časovače pro automatické vypnutí. Zkuste ji.

  • Správná spánková hygiena

Pro kvalitní spánek dodržujte postupy spánkové hygieny. Absolutním základem je:

- Nekoukat na obrazovku nebo displej telefonu alespoň 2 hodiny před spaním.

- Chodit spát každou noc ve stejnou dobu, a to i o víkendech.

Zdroj: vlasta.cz What Types of Music Help You Fall Asleep The Easiest (healthline.com)

Související články