Sportovních a volnočasových podprsenek bez kostic mám doma celou sbírku! A ta se úspěšně rozrůstá. Ano, v mém šuplíku se spodním prádlem najdete i pár sexy kousků, které si při sváteční příležitosti ráda obléknu, ale na pohodlné bavlněné a strečové podprsenky téměř beze švů, které k tělu přilnou jako druhá kůže a přitom prsa v jisté výšce zafixují, ale neškrtí a nezařezávají se, nedám posledních pár let dopustit.

Gravitace, to je svinstvo

Prsa bez celodenní opory mají tendenci kvůli zemské přitažlivosti a poklesu elasticity spadnout až bůhvíkam. Pro ženy s velkými prsy bylo dříve zcela nemyslitelné zbavit se podpůrných kostic a vycpávek a nosit třeba braletky. Dnes je situace jiná, i tyhle nezpevněné kousky prádla mají díky vychytanému střihu a použitým materiálům opornou funkci. A mně stejně jako spoustě vrstevnic je nejpohodlnější navléknout se do sportovní podprsenky nebo být chvíli za přírodní ženu a chodit si jen tak „nalehko“.

Dejte prsům vydechnout. Alespoň v noci…

Spousta mých kamarádek však nosí podprsenky i do postele. Podotýkám, že nejde o kojící matky, tam je samozřejmě podprsenka do postele nutností. Nejde ani o ženy po zákroku, ať už estetické medicíny, nebo kvůli závažné chorobě. V těchto případech je nutné prsa fixovat i v noci v posteli. Ale jinak odborníci radí: do postele podprsenka nepatří, a když už se bez ní neobejdete, volte takovou, která se nezařezává, neškrtí, nemá v sobě zabudovanou žádnou pevnou oporu a dovolí vám ve spánku volně dýchat.

Zdravotní potíže a diskomfort

Každá část našeho těla si jednou za čas potřebuje odpočinout. A to platí i pro prsa. Pokud budete mít na sobě podprsenku 24 hodin denně, pravděpodobně si způsobíte nejen kožní problémy, ale třeba i bolesti zad nebo potíže s krevním průtokem. Během spánku bychom neměli bránit volnému průtoku krve, což se v případě přiléhavé elastické podprsenky děje. Intuitivně to všichni víme, nechodíme přece spát v uplých šatech nebo legínách. Výrobci ložního oblečení moc dobře vědí, jaké střihy a materiály jsou pro náš klidný a pohodový spánek vhodné. Pokud vaším tělem nebude krev proudit volně, může docházet nejen k bolestem a brnění některých jeho částí, ale také k ucpávání tepen a k závažným problémům, které ve výsledku bude muset řešit lékař na operačním sále. Pravidelné nošení podprsenky do postele může také způsobit pigmentaci nebo podráždění pokožky v oblasti, kde je elastický pásek nebo nedej bože kostice v kontaktu s měkkou kůží.

ZROJ: Autorský text