Každý, kdo zavítá do Španělska, se s ní nutně někde setká. Paella patří k typickým španělským jídlům, oblíbeným jak v tamních domácnostech, tak v restauracích. A podobně jako u nás má téměř každá rodina svůj speciální recept na vánoční bramborový salát, tak i ve španělských pánvičkách vznikají tisíce různých paell podle ingrediencí děděných z pokolení na pokolení. Základ je ovšem vždy jasný – rýže.

Zdroj: Youtube

Původ jména paella

Původ jména paella

Romantický popis už byl zmíněn, zda je pravdivý, je však otázka. Mnozí se přiklánějí k méně působivé, nicméně pravděpodobnější teorii vzniku jména. A to, že pochází z latinského slova „patella“, což znamená pánev. Případně z arabského slova „baquiyah“, protože rýže se do Španělska dostala ve 13. století ze severní Afriky.


Paella, jejíž historie sahá až k 15. století, se dnes servíruje i na královském dvoře, přestože kdysi patřila k pokrmům těch nejchudších. Ta první údajně vznikla ve Valencii, provincii na východě Španělska. Ostatně nejznámější je dodnes takzvaná paella a valenciana neboli paella po valencijsku. Byl to pokrm zemědělců a pastevců, takže je jasné, že musel být výživný a dodávat sílu. Proto rýže, mouka a mandlové mléko.

Později se začaly přidávat další ingredience, vesměs co dům a pole daly. Mohla to být zelenina, luštěniny, kuřecí maso a při pobřeží mořské plody a ryby. Velmi často také šneci, které měly za úkol sbírat děti. Chutný pokrm brzy přesáhl nejen hranice Valencie, ale i hradby společenských postavení a stal se oblíbeným jídlem i ve vyšších kruzích. V 19. století už paella měla výsadní postavení mezi rodinnými slavnostními pokrmy, což platí dodnes.

Tradiční paella pro 6 osob

Potřebujete:

600 g rýže

½ kuřete

½ malého králíka (s hlavou a játry)

250 g zelených fazolek

250 g velkých bílých fazolí

1 konzerva drcených rajčat

1 lžička sladké papriky

špetka šafránu

250 g malých šneků (nemusí být, ale v tradičním receptu jsou)

4 artyčoky (také nemusejí být)

sůl, pepř

olivový olej


Postup:

Vše umyjte a osušte. Kuře a králíka krájejte na menší kusy, fazolky na 2–3 cm velké kousky, dobře očištěné artyčoky na čtvrtky.

Rozehřejte olej v hluboké pánvi (ideálně pánvi určené přímo na paellu), orestujte maso, fazolky, šneky a fazole, osolte, a když je maso opečené, přidejte sladkou papriku. Pozor, ať se nepřipálí. Hned poté zalijte drcenými rajčaty a provařte.

Když je omáčka povařená, přidejte vodu. Použijte cca třikrát více vody, než máte připravené rýže, ale lepší je přilít o něco méně a pak trochu dolévat. Vařte zhruba půl hodiny a těsně před přidáním rýže přidejte šafrán.

Nastává těžká chvíle – přidání rýže. Španělé radí udělat diagonálu od jedné strany pánve k druhé, pak ještě na druhé straně a rýži poté rovnoměrně rozvrstvit po celé pánvi. Nemusíte si ale brát pravítko, stačí prostě rýži nasypat rovnoměrně po celé pánvi. A hlídat. Rýže se vaří cca 15–20 minut, ale záleží na typu i na síle sporáku. Ideální je, když se vyvaří voda v okamžiku, kdy je rýže uvařená (suchá a sypká). Pokud nemáte praxi, mějte po boku konvici s vroucí vodou na podlití, kdyby byla rýže ještě moc tvrdá (ale nikomu to neříkejte). Ke konci vaření můžete přidat snítku rozmarýnu, kterou vyndáte před podáváním. A důležitá věc: Nemíchejte! Nic nenamíchne paellové puristy víc.

Těsně před sundáním z plotny paellu lehce zalijte olejem, který proteče na dno, a zvyšte na minutu plamen, ať se rýže trochu opeče.

Po dovaření nechte paellu 5 minut odpočívat pod utěrkou nebo – jak je (či spíše bylo) ve Valencii zvykem – pod novinami. Dobrou chuť!

ZDROJ: Vlasta.cz, https://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2016-01-27/como-hacer-la-paella-valenciana-perfecta_1141179/

Související články