Podle přední české vizážistky Marty Rajohnson je výběr make-upu důležitý a ženy by ho neměly uspěchat. Sjednocená pleť je totiž absolutním základem péče o sebe sama. Jak tedy zvolit ten správný? "Nejlepší je si ho v obchodě máznout na hranu čelisti a krku, klidně i víc odstínů, pokud si nejsme jisté, a pak se vydat se zrcátkem na denní světlo, kde make-up rozetřeme. Ten správný by měl co nejvíce splývat s pletí. Vždycky je dobré pár minut počkat, protože make-upy mají tendenci oxidovat a barvit se oranžově. Větší výběr odstínů bývá v parfumeriích nebo ve specializovaných prodejnách, kde vám poradí a vzoreček odlijí i do kalíšku. Klasické drogerie mívají většinou jen odstíny do růžova," vysvětluje vizážistka, které se do rukou svěřují i mnohé české celebrity.

Důležité jsou i podtóny

Kromě samotného tónu bychom však neměly zapomínat ani na podtóny, které jsou do žluta, do růžova anebo neutrální. Možná se to na první pohled nezná, ale jsou opravdu důležité. A v letní sezóně, kdy je člověk opálený, tím spíš. "Poznat ho můžeme tak, že se podíváme na svou ruku, a pokud jsou žíly na ní zelené, vybíráme podtón do žluta. Naopak pokud jsou žíly spíše fialové, saháme po narůžovělých podtónech. Neutrální podtón je pak mix obou barev," radí Rajohnson.

Kdy líčení přidává roky?

Pozor byste si měly dát také na příliš silnou vrstvu make-upu. Pokud totiž naneseme produktu moc, například na zralou pleť, zbytečně tak zvýrazníme každou vrásku. "S přibývajícími roky to tedy chce v líčení spíše zvolnit a používat lehké hydratační produkty. Naopak ubrat věk dokáže projasnění obličeje korektorem a tvářenkou," dává své tipy vizážistka.

Čím nanášet make-up?

Velmi rychlé to může být s houbičkou. Její nevýhoda je ovšem to, že se musí neustále prát. "Strašně se v ní množí bakterie a ženy s problematickou pletí by na to mohly škaredě dojet. Já osobně houbičky peru v pračce na 90 °C," radí Marta Rajohnson. Špatně není ani nanášení make-upu rukou, produkt se tím alespoň prohřeje. Nejideálnější volbou je však podle vizážistky štětec s širší dvojbarevnou hlavicí, v níž je namíchaný přírodní a umělý chlup, který dokáže make-up dokonale rozetřít.

Které produkty nesmí doma chybět žádné ženě?

Které produkty nesmí doma chybět žádné ženě?

  • hydratační krém nebo sérum
  • krém na obličej s SPF (spousta žen na něj zapomíná a pak se diví, že má pigmentové skvrny)
  • make-up na sjednocení pleti
  • světlý korektor nebo rozjasňovač (zakryje kruhy a rozzáří oční okolí)
  • řasenka
  • tvářenka

"S tímhle vším se člověk popere za 5 minut a může běžet. Pokud někdo tvrdí, že na líčení nemá čas, je to výmluva," tvrdí vizážistka.

Zdroj: vlasta.cz facebook.com/Martasantorova.makeup/

Související články