Konstrukce rozhoduje

Proč jedny dveře stojí pár stovek a na pohled ty samé několik tisíc korun? Rozdíl je v konstrukci a povrchu dveří a odlišnosti to rozhodně nejsou zanedbatelné. Nejlevnější dveře mají jádro z voštiny, čili z tvrzeného papíru – svůj účel splní, ale samozřejmě jde o kompromis. Nejčastěji se setkáme s dveřmi z vylehčených DTD desek. Jsou tvarově stálé a zároveň nejsou dveře těžké. Co se povrchové úpravy týče, nejlevnější jsou dveře fóliované, ty lze ale s klidným svědomím doporučit jen do méně vytížených provozů – fólie je velmi náchylná na poškození. Lepší volbou jsou nepochybně dveře s povrchem z laminátu nebo dýhované. Dýhované dveře jsou dražší, ale je možné je například mořit do libovolného odstínu.

Související články

Od bílé po nádech loftu

Sladění dveří se zbytkem vybavení může být oříšek, proto architekti doporučují vybírat dveře společně s podlahovou krytinou, případně sáhnout po barevných neutrálech, typické bílé nebo šedé barvě. Rostoucí oblibě se těší dveře skleněné – do prostoru vnesou nádech elegance a hlavně prosvětlí i tmavá zákoutí. Perfektní jsou proto do předsíní, ale neztratí se ani jako dveře do pokoje. Částečné soukromí zajistí jejich dekor nebo úprava skla zabraňující průhlednosti, ale zachovávající průsvitnost. Hitem posledních sezón jsou loftové vnitřní dveře. Decentní ocelový profil vytváří působivý moderní design a zároveň dodává dveřím nádech lehkosti, kterou ještě podtrhují skleněné plochy. Celkový vzhled je koncipován tak, že loftové dveře nenápadně propojí několik místností a zároveň vpouštějí do prostoru spoustu světla.

Související články

Loftové dveře jsou dodávány až do velikosti prvku 5000 x 4000 mm. I takto velké dveře přitom působí velmi odlehčeně a elegantně. Je to zásluhou úzkého viditelnému profilu.

Detaily dělají celek

Zdánlivé maličkosti utvářejí celkový vzhled dveří, dejte si proto na detailech záležet. Při plánování si rozmyslete, zda budete volit klasické dveře s drážkou nebo moderní bezfalcové, s dveřmi slaďte i zárubeň – její obložku, respektive bezobložkové provedení, které vypadá mimořádně elegantně. Pokud má váš interiér vyšší stropy, krásně tu budou vypadat vyšší dveře, než je standardní rozměr 1970 a 2100 mm, realizovat je možné i dveře na celou výšku místnosti, pak je ale nutné instalaci dveří koordinovat s instalací podhledů.

A samozřejmě jsou tu kliky – dáte přednost jednoduchým bez štítku, nebo naopak sáhnete po retro motivech? Nádherně vypadají i velká madla a samozřejmě zapuštěné mušle určené pro dveře posuvné.

Infobox

ZDROJ: časopis Vlasta