Čaje a odvary

Při nachlazení, při rýmě i kašli je důležitý příjem tekutin. Z těla tak mohou odcházet škodliviny, lépe se vykašlává, snáz smrká. Dostatečné popíjení bylinkových čajů s citronem a medem je velká část úspěchu v léčbě.

Zdroj: Youtube

Zázvor

Antibakteriální a antiseptické účinky zázvoru zná východní medicína stovky, ne-li tisíce let. Zázvorový čaj je proto dobrou volbou při virózách a nachlazeních. Nastrouhaný zázvor zalijte vroucí vodou a popíjejte s medem a citronem. Těhotné ženy by se mu však měly vyhnout.

Cibulovomajoránkový čaj

Na úporný průduškový kašel je skvělým lékem odvar ze sušené majoránky a nakrájené cibule. Společně je vařte deset minut. Jeho chuť není valná, s medem a citronem je však poživatelný a velmi účinný.

Po čem ještě sáhnout při rýmě a kašli

Po čem ještě sáhnout při rýmě a kašli

  • tymián, divizna, podběl, plicník lékařský, šalvěj, kořen lékořice, jitrocel, rýmovník, heřmánek, černý bez, řepík, levandule, rozmarýn

Zábaly proti kašli

Olejové zábaly

Zábaly umí zklidnit kašel. Na přeloženou plenu nalijte zahřátý olej, přiložte na hrudník, zafixujte fólií a přidejte ručník nebo vlněný šátek. Zábal nechte působit tři hodiny a opakujte jej po šesti hodinách.

Priesnitzův zábal

Nejslavnější zábal proti dráždivému kašli a zánětům plic i průdušek z časů, kdy neexistovala antibiotika. Do studené vody namočte utěrku, přiložte ji těsně na hrudník, překryjte igelitem a zabalte do vlněného šátku. Dospělý člověk by měl zábal odložit po třech hodinách, u dětí se čas zkracuje na jednu hodinu.

Masti

I s mastí můžete tělu boj s virózami ulehčit. Tradičně se v našich končinách na domácí mastičky používalo jako základ sádlo, ale to lze dnes nahradit např. lékařskou vazelínou z lékárny, kokosovým olejem nebo bambuckým máslem.

Mateřídoušková mast

Tymián neboli mateřídouška, nebo chcete-li mateřídouška dymián, je bylinka s téměř zázračnými antiseptickými účinky, o nichž se ví dlouho. Receptů na výrobu mastičky, která pomáhá při kašli a nachlazení, najdete na internetu mnoho. Vyzkoušela jsem jednoduchý recept ze sádla a sušené bylinky. Na lžíci sádla padne jedna lžíce tymiánu. Sádlo nejprve rozpustíte, přidáte bylinky a na velmi mírném plameni (pozor, aby se sádlo nezačalo s bylinkami škvířit, to není žádoucí) za stálého míchání prohřejte. Nádobu přikryjte a odstavte ze zdroje tepla. Za šest hodin proces zahřívání opakujte. Druhý den opět směs zahřejte a přelijte přes cedníček do nádobky se širším hrdlem. Do masti můžete přidat i aromatické oleje, např. levanduli nebo eukalyptus – stačí pár kapek. Mastí mažeme doma hrudník i záda, pomáhá i na bolesti v krku. Uchová se v chladu.

Rýmovníková mast

Relativně novým objevem je rýmovník. Rostlina původem ze severní Afriky má též antiseptické účinky. Čaj z rýmovníku ulevuje, jak název napovídá, při rýmě. Mast z něj urychlí hojení odřeného nosu, umí ale pomoci také s odhleněním. Proti kašli ji mažte na hrudník a záda. 100 g sádla nebo jiného masťového základu zahřejte, přidejte 30 nasekaných listů rýmovníku i se stonky a zahřejte. Za stálého míchání na mírném plameni nechte směs deset minut vařit. Po šesti hodinách proces opakujte. Mast poté sceďte a uložte do chladu.

Majoránková mast

I majoránka se osvědčila jako bylinka proti nachlazení. Stejně jako v případě rýmovníku a mateřídoušky se užívá na čaj, ale lze z ní připravit i mast. Na 100 g masťového základu padnou dvě lžíce sušené bylinky, kterou obvykle přidáváme jen do polévek nebo gulášů. Postup je stejný jako u ostatních domácích mastí.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://senchateabar.com/blogs/blog/herbal-tea, https://barefeetinthekitchen.com/homemade-cough-remedy/