Základní recept na spätzle (čtěte špecle)

Tyto drobné nočky, nebo spíše lze říci vaječné těstoviny, jsou považovány za typické národní jídlo Švábska a vůbec Německa (Bavorska). Obvykle se připravují ručně z těsta položeného na namočenou dřevěnou destičku s mírně zkosenou hranou, ze které zkušené hospodyňky neuvěřitelnou rychlostí odkrajují nožem nebo obdélníkovou kartičkou kousky těsta přímo do vroucí osolené vody. Snadnější přípravu umožní speciální struhadlo s pohyblivým zásobníkem na těsto. Spätzle se podávají k různým omáčkám, masovým ragú či k zadělávaným masům. Nebo je lze krátce osmažit na másle a posypat strouhaným sýrem.

Suroviny:

  • 320 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 ,5 dl vlažné vody
  • kousek másla
  • sůl

Postup:

Prosátou mouku smícháme s vejci, vodou a solí a vypracujeme tužší, ale dostatečně vláčné těsto. Na okraj hrnce s vařící osolenou vodou položíme prkénko s těstem, nožem z něj ukrajujeme malé kousky a vhazujeme je přímo do vody (nebo použijeme speciální struhadlo, případně síto s většími otvory). Těstoviny necháme přejít varem, a jakmile vyplavou na hladinu, scedíme je, necháme odkapat a promícháme s kouskem másla. Náš tip Přidejte do těsta hrubě nasekaný špenát a uvařené špecle prohřejte s kouskem másla. Pak je stačí jen posypat osmaženou cibulkou.

Spätzle s kuřetem na paprice (čtěte špecle)

Suroviny:

  • 400 g uvařených těstovin - spätzlí
  • 8 dolních kuřecích stehen
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 60 g sádla
  • 1 ,5 dl zakysané smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mletá paprika
  • sůl

Postup:

Na zahřátém sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme osolená kuřecí stehna poprášená moukou, posypeme paprikou a podlijeme třemi lžícemi vody. Přidáme rozmačkaná loupaná rajčata z konzervy, osolíme a dusíme na mírném ohni pod pokličkou doměkka. Když je maso měkké, podlijeme je smetanou, prohřejeme a promícháme. Spätzle uvařené v osolené vodě slijeme, necháme okapat a podáváme spolu s kuřetem.