Jestli dáváte přednost spíše přírodním produktům a věříte v jejich sílu, doporučujeme třezalku tečkovanou. Je to skvělé antidepresivum a klinické studie dokázaly, že když ji budete užívat pravidelně, potlačíte příznaky mírné a středně těžké deprese. Je ale důležité užívat denně aspoň 300 mikrogramů a dostatečně dlouho, aby začala účinkovat. Pokud jste ale „rychlík“, který nemá trpělivost a potřebuje vidět efekt co nejdřív, asi to pro vás nebude to pravé, protože za týden žádný efekt neuvidíte. Potřebujete minimálně tři týdny, abyste nějaký rozdíl zaznamenala. Pozor, třezalka se nedoporučuje užívat v kombinaci se syntetickými antidepresivy ani léky na uklidnění!

Syntetická antidepresiva

Velmi podobně to funguje u antidepresiv, která vám předepíše psychiatr. Někdy to jinak nejde a váš mozek potřebuje víc než třezalku. Antidepresiv existuje několik typů a záleží na lékaři, co vám doporučí. Vždy to jsou léky, které bez receptu nekoupíte a neseženete je ani v drogerii. Mezi nejčastěji předepisované léky proti depresím jsou takzvaná SSRI neboli selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu. Už z názvu je jasné, co umí – podporují tvorbu hormonu štěstí a fungují tedy hlavně proti úzkosti a depresím. V případě občasné úzkosti lze užívat takzvané benzodiazepiny (například Xanax, Neurol atd.), které obecně zklidňují a navozují spánek, ale bohužel jsou návykové a opravdu je lepší si na ně nezvykat.

Lehčí úzkost zaženou bylinky a meditace

Máte-li lehkou úzkost, tu většinou dobře zvládnete nefarmakologicky, například třezalkou. Kromě léků byste možná měla přemýšlet i o nějaké psychoterapeutické metodě, která v případě lehčí deprese skvěle zabírá. Nejtěžší věc? Najít dobrého terapeuta, který s vámi bude na jedné vlně a budete se s ním cítit fajn. A co je lepší – léčit duši nebo užívat léky? „Ze své praxe mám zkušenost, že nejlépe často funguje součinnost obojího. Když je ženě hodně ouvej, psychofarmaka můžou pomoci, aby se mohla pomyslně nadechnout. Potom ji však čeká tvrdá práce na sobě samé, kterou absolvuje v terapii, pokud chce,“ domnívá se psycholožka Magdalena Dostálová.

Aromaterapie a nejlepší éterické oleje při depresích

Aromaterapie a nejlepší éterické oleje při depresích

Jak říká aromaterapeutka Adéla Zrubecká z Nobilis Tilia, mnohem efektivnější než bylinky je použití éterických olejů, protože při inhalaci je efekt téměř okamžitý. Používat byste měla takové, které voní vám, nebo míchat vhodné a nosu libé kombinace. Které jsou ty nej?

  • ·      Sladký pomeranč, bergamot, heřmánek (v případě deprese z přepracovanosti a dlouhodobého stresu, syndromu vyhoření či ztrátě motivace)
  • ·      Jasmín, růže, meduňka (při depresi způsobené nedostatkem radosti ze života, ztrátou lásky a při emočním vyčerpání)
  • ·      Kardamon, benzoe, majoránka (při depresi z přetížení a nedostatku péče o sebe, nereflektování vlastních potřeb)
  • ·      Cypřiš, rozmarýn, borovice (při melancholii, odtažitosti a depresi ze ztráty blízkého člověka)