Zdroj: Youtube

Také váš každý den začíná pravidelným rituálem, kdy si „nahodíte křídla“, tedy koše podprsenky na záda, zapnete si háčky vpředu, protočíte koše zezadu na svoje místo a při výdechu upažením, vpažením a napřažením se nasoukáte do k prasknutí natažených ramínek? Pak se konečně nadechnete a usadíte svá prsa do košů? Ufff…

Otáčením ničíte prádlo

Jednak je na vás komický pohled, jednak tak švy prádla při každém oblékání extrémně namáháte. Posunovače na ramínkách je nutné často utahovat, a tak se prádlo rychleji opotřebovává. Proč tedy výrobci prádla nešijí podprsenky se zapínáním vpředu?

Pokusy tu byly…

Konstruktérka prádla české značky Dana Čermáková říká: „V minulosti jsme se tímto nápadem zabývali několikrát. A vznikly velmi krásné návrhy podprsenek, vypadaly sexy, s hlubokým dekoltem a miniaturním zapínacím detailem. Bohužel jsme skončili u malých velikostí A, maximálně B, neboť nevýhodou zapínání vpředu je jeho omezená funkčnost. Rozhodně se nehodí pro velká prsa a široké hrudníky.“

Zapínání vpředu jen pro menší prsa

Klasické zapínání s 1 až 3 háčky na očka bývá v klidové zóně zad. Zapínání vpředu je ale v dynamické, tzv. manipulační zóně. „Předkláníme se, zvedáme děti i nákupy, vážeme si boty, tlačíme prsa k sobě a naopak. Nehodí se tam klasické háčky, druky, spony atd. Nejsou spolehlivé. A dalším velmi zásadním problémem je to, že obvod podprsenky se zapínáním vpředu mezi koši je pevný, není možné jej postupně utahovat tak, jak jsme zvyklé u zapínání vzadu, kde máte nejméně tři možnosti. Totéž jsme řešili u našich plavkových podprsenek – i u této komodity platí, že funkčnost a spolehlivost je zásadní. Není možné, aby při plážovém volejbalu padaly naše podprsenky do písku,“ upřesňuje Čermáková. Tohle je možné vysvětlení toho, proč se podprsenky se zapínáním vpředu na českém trhu příliš neuchytily.

Vpředu jen na magnet

Téma zapínání podprsenek vpředu několikrát otevřela i značka spodního prádla, kterou zastupuje specialistka Nina Garden. „Posledním pokusem je u našich modelů zapínání na magnet. Ale připouštím, že se nehodí pro velká prsa a ze zdravotních důvodů není vhodné pro každého. Další možností je využít k zapínání vpředu ne plasty, ale pevné kovové prvky. Výrobci jsou však omezeni možnou alergickou reakcí pokožky na použité kovy. I u našich modelů proto převažuje z těchto důvodů zapínání vzadu.“

Volte raději zapínání vzadu

Jak se zdá, tak k běžnému každodennímu nošení jsou ideální podprsenky se spolehlivým zapínáním vzadu. Prozatím zapínání vpředu využívají jen erotické a sexy modely prádla pro ženy s malými prsy. Klasická podprsenka má dva horizontální pásy látky, které se vzadu zapínají. Jeden konec má několik háčků a na druhém konci jsou malé kroužky, které se připojí k těmto háčkům. Existují podprsenky, které mají jen jeden háček, ale také podprsenky, které jich mají pět. Většina podprsenek má dva nebo tři háčky, ale všechny tyto typy podprsenek se rozepínají a zapínají stejně.

Jak si rozepnout podprsenku?

Dejte si ruce za záda a zespodu si chytněte podprsenku. Každou rukou si chyťte jednu stranu a odtáhněte podprsenku od zad. Pak obvod povolte a vyhákněte háčky.

Pokud nemáte moc ohebné ruce a chcete si podprsenku sundat zepředu, stáhněte si ramínka. Až budou ramínka dole, otočte podprsenku tak, abyste měla zapínání vpředu. Tak alespoň uvidíte, co děláte, a rozepínání podprsenky bude mnohem jednodušší.

Zdroj: www.vlasta.cz Triola, Dorina