Pokud vás sport baví a nemusíte se do něj nutit, máte vyhráno. Jste-li ale lenoch, který se nerad potí a pohyb dělal naposledy na základní škole, pak by vás alespoň k občasnému cvičení mohl namotivovat fakt, že sportem můžete výrazně zvýšit svoji imunitu a vyhnout se nepříjemným bacilům. Dle odborníků se doporučuje cvičit nejlépe každý den zhruba hodinu ve střední až vysoké intenzitě. „Z vlastní zkušenosti vím, že se pak člověk cítí po všech stránkách lépe – tělo snadněji odolává nemocem, zlepší se metabolismus a také vytvořené endorfiny se postarají o dobrou náladu. Ale i v tomto případě platí – všeho s mírou. Pokud byste se totiž věnovali vysoce intenzivnímu dlouhodobému tréninku a nedopřáli přitom svému tělu dostatek času na zotavení, mohli byste naopak v důsledku vyčerpání organismu svoji imunitu oslabit,“ říká Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness a Českého svazu aerobiku a fitness.

Víte, že?

Víte, že?

Podle amerického ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb by většina dospělých měla každý týden absolvovat alespoň 150–300 minut aerobní aktivity ve střední intenzitě nebo 75 minut intenzivní fyzické aktivity. Také doporučuje zařadit alespoň dvakrát v týdnu aktivity na posílení svalů, které zahrnují všechny hlavní svalové skupiny nohou, boků, zad, břicha, hrudníku, ramen a paží.

Jak konkrétně může cvičení naši imunitu ovlivnit a podpořit?

Odborníci se shodují na těchto pěti bodech.

1. Povzbuzení buněčné aktivity

Cvičení ve střední intenzitě zvyšuje cirkulaci imunitních buněk v těle, díky čemuž náš organismus dříve odhalí případnou infekci. Pravidelnou pohybovou aktivitou budete nejen odolnější vůči bacilům, ale pokud by na vás přesto nějaký „zákeřňák“ skočil, dokážete se s ním i lépe a rychleji vypořádat.

Tip: Podle odborníků už 30–45 minutami aerobního cvičení ve střední až vysoké intenzitě „rozpohybujete“ obranné buňky imunitního systému.

Tip: Podle odborníků už 30–45 minutami aerobního cvičení ve střední až vysoké intenzitě „rozpohybujete“ obranné buňky imunitního systému.

2. Snížení rizika civilizačních chorob

Trápí vás cukrovka nebo některé ze srdečních onemocnění? Pak chápeme, že je pro váš imunitní systém složitější uchránit ho před všudypřítomnými nástrahami bakteriálních a virových onemocnění, jako například covid-19. Věděli jste ale, že velkým pomocníkem pro vás může být právě sport? Pomůže nejen snížit kardiovaskulární rizikové faktory a oddálit nebo zcela zabránit vzniku cukrovky 2. typu, ale také zvýšit hladinu dobrého cholesterolu a snížit klidovou tepovou frekvenci. A to už za to stojí, co říkáte?

3. Lepší kvalita spánku

Špatný spánek se může negativně podepsat na našem zdraví. Vědci poukazují nejen na snížený imunitní systém, čímž se zvyšuje riziko infekcí, ale také na rozvoj srdečně-cévních a metabolických poruch. Chcete usínat, jako když vás do vody hodí? Pak zařaďte pravidelný pohyb. Právě ten může pomoct zlepšit délku a kvalitu spánku.

4. Zvýšení tělesné teploty

Experti se domnívají, že prospěšné pro naše zdraví a imunitní systém může být také dočasné zvýšení tělesné teploty, ke kterému dochází během a po sportu. Podobně jako v případě horečky by právě tato změna mohla zabránit množení bakterií a pomáhat tělu lépe odpovědět na případnou infekci.

5. Obrana proti stresu i špatné náladě

Je obecně známo, že stres a psychické rozpoložení přímo ovlivňují pravidelnou funkci našeho imunitního systému. Proto pokud máte chuť si po dlouhém dni v práci vyčistit hlavu například jízdou na kole či svižnou procházkou, určitě to udělejte! Je to totiž ten nejlepší způsob, jak se zbavit nahromaděného stresu a přijít na jiné myšlenky. „Cvičení ve střední intenzitě zpomaluje uvolňování stresových hormonů a zároveň pozitivně ovlivňuje neurotransmitery v mozku, které zlepšují naši náladu a chování,“ vysvětluje Jana Havrdová.

Zdroj: U.S. Department of Health and Human Services (HHS) komorafitness.cz fisaf.cz

Související články