Někdy není špatnou volbou až tak sám pohyb, ale způsob, jakým o provádíme nebo přehnaná očekávání, která od něj máme. To se týká i tří populárních pohybových aktivit.

Zdroj: Youtube

1. Běh

Co dělají lidé proto, aby zhubli? Běhají, to je jasné. Je pravda, že je to sport levný a že při něm skutečně jde spálit spousta kilojoulů a skutečně může pomoci k nižší váze. Problém je v tom, že se pro spoustu lidí usilujících o shození přebytečných kil vůbec nehodí, protože představuje velkou zátěž pro kotníky, kolena, kyčle i páteř, a zvláště lidé s nadváhou či obezitou si jím mohou spíše ublížit než zhubnout. Stává se také, že si jím způsobí potíže, kvůli kterým na další snahu rezignují.

Mnohem vhodnější je pro ně chůze, která se naopak dá doporučit skoro každému. S tím, že smysl má jakákoli chůze během dne, protože i malý pohyb se počítá, ale že skutečně efektivní hubnutí představuje alespoň čtyřicetiminutová procházka ostrým tempem třikrát týdně.

2. Špatně rozvržené posilování

Zejména začátečníci například při posilování často zatěžují jen omezený počet partií, zejména na břicho a stehna, a pak celé tělo posilují nerovnoměrně. Výsledek cvičení pak je jen částečný, navíc je mohou trápit bolesti. K tomu je třeba přičíst fakt, že když budete dělat stále stejné rutinní cvičení, tělo si zvykne a nebudete zuž ani hubnout, ani zpevňovat tělo. Proto je vhodné každých pár týdnů změnit cvičení, abyste tělo překvapili něčím novým.

Navíc, aby mělo posilování smysl z hlediska hubnutí, nemusíte sice chodit do posilovny, ale měli byste se mu intenzivně věnovat třikrát nebo čtyřikrát týdně. Lepší, než posilovat s vlastní váhou je používat činky, posilovací gumy a podobně.

3. Plavání

Pravda je, že plaváním se zhubnout dá, ale musíte splnit několik podmínek, které lidé obvykle podceňují – je na to potřeba poměrně teplá voda, správné pohyby, rychlejší tempo a taky se pak nesmíte přejíst, když vám ve vodě vyhládne.

Konkrétně, během hodiny byste měli urazit alespoň 40 pětadvacetimetrových bazénů, voda by měla mít alespoň šestadvacet stupňů, navíc byste měli jít plavat alespoň dvakrát týdně.

Bohužel, spousta lidí plave pomaleji a méně často, pak od tohoto pohybu zhubnutí čekat nemohou. Časté je také plavání s hlavou nad vodou, kterým si však lidé navíc koledují například o problémy s krční páteří. Má smysl naučit se plavat správně, s dýcháním do vody.

Pozor i na další pohybové aktivity, respektive pozor na to, co od nich čekáme.

4. Spinning

Někdy si mylně myslíme, že nejlepší volbou na hubnutí je pohyb co nejrychlejší, ale tak to není – a vysvětluje se tím, proč někdo nehubne například právě při spiningu, kdy v sále uhání na pevném kole, až se z něj pot jen leje. Jenže důležitější, než co nejrychlejší tempo je vytrvalost. Potřebujete se pohybovat v ideální tepové frekvenci, kterou poznáte i podle toho, že při námaze budete ještě schopni mluvit pouze s malým zadýcháváním. Jakmile lapáte po dechu, už jste pro sebe nasadili příliš tempo vysoké.

5. CrossFit

Tento vysoce intenzivní cvičební program zahrnuje pokročilé pohyby a aktivity, které jsou často příliš intenzivní pro osoby s nízkou nebo průměrnou kondici. CrossFit není vůbec špatným cvičením, ale daleko spíše, než pro hubnutí se hodí pro ty, kdo jsou se svou postavou spokojení, mají dobrou kondici a chtějí se udržet ve formě.

6. Pilates

Toto cvičení se tak trochu stalo obětí našich přehnaných očekávání – mnoho lidí se jím snaží zhubnout, ono k tomu přitom vůbec není určené. Daleko spíše v něm jde o to, aby cvičící člověk dosáhl hlubší relaxace a zlepšené flexibility, případně si zpevnil tělo. Ale samo o sobě k hubnutí pilates vede jen málokdy.

Ideální zkrátka bude, když se vám podaří zkombinovat více druhů pohybu, například chůzi s během, při nichž budete spalovat tuky, s posilovacím cvičením zaměřeným především na zpevňování kontur a to na celém těle.

Zdroje: Vlasta.cz, https://coach.org.uk/the-best-and-worst-exercises-for-weight-loss/, https://garciaweightloss.com/blog/best-worst-exercises-fat-loss/

Související články