Paní Eleně se noc co noc zdálo, že stojí bosa v mraveništi. Mravenci se jí z chodidel rozlézali po lýtkách, a když se je snažila shodit, vyběhli i na ruce. Probouzela se vyděšená, srdce jí bilo na poplach, nohy i ruce strnulé, bez možnosti se pohnout. „Jsem trochu pověrčivá a brala jsem to jako nějaké divné znamení. Nikdy by mě nenapadlo prozaické vysvětlení, že se mému tělu nedostává draslíku,“ říká třicetiletá maminka na mateřské, která ani bušení srdce nepřipisovala velký význam. „Pak se přidaly prudké změny nálad a já měla neustále pocit, že slyším nějaké hlasy, které volají mé jméno. Na ulici jsem se stále ohlížela,“ vzpomíná na dobu, kdy jí došlo, že je na čase zajít k lékaři. Myslela si, že ji pošle rovnou k psychiatrovi, ale on místo toho zjišťoval, jak se stravuje a zda sportuje. „Když se mě zeptal, jestli mám pravidelnou stolici, myslela jsem, že se zbláznil on,“ směje se teď. Tehdy jí však do smíchu nebylo.

Deprese, halucinace a úbytek na váze

Krevní vyšetření ukázalo, že Elena má kriticky nízkou hodnotu draslíku v krvi. „Draslík je nesmírně důležitý pro zdraví nervové soustavy. Jeho nedostatek ovlivňuje elektrické impulzy, které přecházejí z pokožky a ze svalů do míchy a mozku. To může způsobit ztrátu citu v povrchových částech končetin a vyústit v mravenčení. Pocítíte ho v prstech na rukou i na nohou, ale i v celých chodidlech,“ vysvětluje biochemik Pavel Blažíček. Právě tohle bylo zdrojem snů o mravencích. Draslík je potřebný i pro duševní zdraví a činnost mozku. Pomáhá udržovat elektrickou vodivost mozku a nervových drah. „Navíc draslík hraje důležitou roli při transportování serotoninu, neurotransmiteru, který pomáhá navodit pocity pohody a štěstí. To je důvod, proč nízká hladina draslíku může vyvolat prudké změny nálad, deprese i halucinace,“ překvapuje odborník.

Jak vám tráví?

Otázka na pravidelnou stolici byla namístě. „Trávicí soustava sestává z hladkého svalstva, které rytmickými stahy pomáhá s trávením potravy. Aby trávení vůbec začalo, a po něm i vstřebávání potravy, je třeba, aby tyto svaly pořádně zamakaly. Nízká hladina draslíku v krvi naruší činnost svalů žaludku a střev a nastane zácpa,“ vysvětluje biochemik. Může se přidružit pocit nafouknutí, bolest a stahy v břiše. Zácpu samozřejmě způsobují i ​​jiné příčiny, ale pokud lékař správně klade otázky, dokáže přijít na to, že ji způsobil nedostatek některých živin, například právě draslíku.

Nedostatek draslíku, hypokalémie,

Nedostatek draslíku, hypokalémie, je nejčastější u lidí užívajících léky na odvodnění, diuretika. Může ji však způsobit i užívání antibiotik, příliš mnoho soli ve stravě, průjem a zvracení, nadměrné užívání laxativ, chronická nemoc ledvin či poruchy stravování, například bulimie. Nízkou hladinu draslíku ovlivňuje také nedostatek hořčíku a nadměrná konzumace alkoholu.

Draslík je pro srdce velmi důležitý

Kromě nepřekonatelné únavy by vás jistě měly přivést k lékaři i změny v srdečním rytmu. Nedostatek draslíku se projevuje i nepravidelným srdečním tepem nebo bušením srdce bez zjevného důvodu. Pokud je ho málo, naruší se rytmus a koordinace stahů srdce, ovládaných elektrickými impulzy, množství minerálu snižuje krevní tlak. Nevýhodou je, že z těla se nevylučuje pouze jednou cestou, ale kromě moči i pocením. Proto je důležité doplňovat draslík zejména při velké fyzické námaze.

Jak do sebe dostat draslík potravou?

Abyste měli draslíku dostatek, postačí vám pestrá strava. Významným zdrojem jsou zejména banány a vařené brambory, ale bohatě ho obsahují i ​​datle, hrozny, avokádo, jahody, pomeranče, mango, kiwi, meruňky, jablka, houby, čerstvý hrášek, kapusta, obilné klíčky, mrkev, sladké brambory, špenát, brokolice, mangold a červená paprika. Draslík obsahují také ryby jako sardinky, losos nebo sledě, ale i jogurty, vejce, sýry, mléko, vnitřnosti a šťáva z rajčat.

Máte ho mnoho?

Naopak hyperkalémii vyvolává užívání léků proti vysokému tlaku, ekzému a psoriáze, artritidě, onemocnění ledvin, dále nesteroidní antirevmatika, některá cytostatika pro léčbu rakoviny a léky po transplantacích, které potlačují imunitu. Pokud je užíváte, lékař vám musí pravidelně kontrolovat hladinu draslíku v krvi.

Příznaky nedostatku draslíku:

Příznaky nedostatku draslíku:

  • máte často svalové křeče
  • natrhnou se vám svaly i při malém zatížení
  • bolí vás svaly bez příčiny
  • trápí vás únava a zácpa
  • buší vám srdce, mění rytmus
  • máte prudké změny nálad, depresi a halucinace
  • cítíte mravenčení v končetinách

 

Zdroj: vlasta.cz ippmclinic.com

Související články