Teplý bramborový salát

Suroviny:

  • 1 kg salátových brambor
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g sterilované papriky
  • 1 palice česneku
  • 1 pórek
  • 1 citron
  • olej
  • sůl
  • drcený kmín
  • šafrán
  • špetka cukru

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme okapaný hrášek a papriku. Na oleji osmažíme nakrájený česnek , přidáme špetku šafránu, kmín, pórek pokrájený na kolečka a prohřejeme. Svaříme 1 dl vody, přidáme sůl, cukr, citron i s dření a horký nálev promícháme se salátem. Necháme chvíli proležet a podáváme.

Čtěte také

Špaldové rizoto chutná možná lépe než rýžové

Čtěte také

Špalda: Proč je zdravější než klasická pšenice? A v jakých receptech ji využít?

Špenát zapékaný s brambory

Suroviny:

  • 750 g brambor
  • 500 g mraženého špenátu
  • 2,5 dl mléka
  • 150 g strouhaného sýru
  • 40 g mouky
  • 40 g másla
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • vývar
  • olej
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • tuk na vymazání

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a pokrájíme na kolečka. Mrkev nakrájíme také na kolečka, uvaříme, scedíme a vývar ještě použijeme. Na tuku usmažíme cibuli a česnek , přidáme špenát a povaříme. Mezitím si připravíme z másla a mouky světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a provaříme, přidáme mléko a odstavíme. Do vychladlé omáčky vmícháme nastrouhaný sýr, dochutíme solí a pepřem. Do vymazané formy dáme polovinu brambor, na ně uvařenou mrkev, pak špenát, nahoru druhou polovinu brambora vše zalijeme omáčkou. Zapečeme.

Čtěte také

Česká klasika je vlastně ruská klasika

Čtěte také

Bramborový salát slaví 100 let. Pochází z Ruska, u nás ho proslavila Sandtnerová

Bengálská kapusta s brambory

Suroviny:

  • 700 g kapusty
  • lžička mletého zázvoru a papriky
  • 700 g brambor
  • půl lžičky mleté skořice a hřebíčku
  • 120 g tomatové šťávy
  • čtvrt lžičky chilli
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Postup:

Brambory nakrájíme na hranolky, osmažíme je a necháme na sítku okapat. Na slabě zahřátém tuku zpěníme sladkou papriku, zázvor a chilli a ihned zakápneme tomatovou šťávou. Přidáme kapustu pokrájenou na kostky, prolisovaný česnek a sůl. Nakonec dodáme brambory , ještě chvíli podusíme a hotový pokrm poprášíme mletou skořicí a mletým hřebíčkem. Podáváme jako samostatný pokrm.

Čtěte také

Dívat se na zdobení dortů? Koho by napadlo, že to bude populární

Čtěte také

Jídelní porno: Podívejte se, jak udělat umění z pečení chleba nebo zdobení dortů

Bramborový závin

Suroviny:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce vody
  • trocha másla na potření 

Náplň:

  • 150 g cukru moučky
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce skořice
  • 4 lžíce nemletého máku
  • 400 g vařených brambor
  • 2 bílky
  • šťáva z půlky citronu

Postup:

Nejdříve uvaříme brambory , které budeme potřebovat do náplně, a necháme je vychladnout. Mezitím z mouky, másla, žloutku, vody a octa vypracujeme těsto a necháme je pod ubrouskem odpočívat. Náplň připravíme následovně: Utřeme žloutek s moučkovým cukrem a citronovou šťávou, přisypeme studené najemno nastrouhané brambory a nemletý mák . Nakonec lehce vmícháme pevný sníh připravený z bílků, vanilkového cukru a skořice. Těsto vyválíme, potřeme náplní, stočíme, dáme na vymazaný plech a celý závin potřeme teplým rozpuštěným máslem. Pečeme dozlatova.

Čtěte také

Vyzkoušejte palačinky naslano

Čtěte také

Palačinky naslano: Vyzkoušejte dokonalé těsto a naplňte ho kuřecí směsí a sýrem

Plněné brambory - pudláky

Suroviny:

  • 800 g co největších brambor
  • 1 konzerva krůtího masa s vejci (popř. drůbeží lančmít)
  • 1 konzerv a sterilovaného hrášku
  • 1 pórek
  • 2 lžíce oleje
  • majoránka
  • kečup
  • sůl
  • česnek

Postup:

Brambory připravíme den předem: vykartáčujeme a uvaříme ve slupce do poloměkka. Rozkrojíme je podélně, středy mírně vydlabeme a připravíme si náplň. Na pánvi osmažíme pórek , přidáme maso z konzervy, hrášek a rozmačkané středy brambor. Ochutíme solí, rozetřeným česnekem, majoránkou a kečupem. Brambory naskládáme na zapékací misku a přikryté zapečeme v troubě dozlatova. Pokapeme kečupem a podáváme se zeleninovým salátem.

Čtěte také

Guláš se vaří napříč bývalou monarchií

Čtěte také

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

Bramborové lokše - pekáče

Suroviny:

  • 250 g kysaného zelí
  • 200 g hladké mouky
  • 500 g vařených brambor
  • 150 g mletého máku
  • 200 g povidel
  • 100 g sádla
  • sůl

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme na jemnějším struhadle. Kysané zelí vymačkáme a pokrájíme na menší kousky. Do mísy dáme nastrouhané brambory , kysané zelí, mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme je na kousky, vyválíme placičky a pečeme na suché plotýnce z obou stran, až se dělají puchýřky. Teplé pomastíme rozpuštěným sádlem, potřeme povidly a posypeme mákem.

Pašerácký prejt

Suroviny:

  • 1 k g brambor
  • 100 g slaniny
  • 100 g sádla
  • sůl
  • 40 g strouhanky
  • 2 vejce
  • 1 větší cibule
  • 1 palice česneku
  • majoránka
  • mletý pepř

Postup:

Brambory uvaříme a vychladlé nastrouháme na hrubém struhadle. Na sádle osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, nastrouhané brambory, žloutky a koření. Nakonec lehce vmícháme sníh připravený z bílků. Vymažeme pekáč a vše necháme zapéci dorůžova. Můžeme podávat s kysaným zelím, popřípadě s nakládanými houbami.

Čtěte také

Dáváte přednost hovězímu nebo drůbežímu masu?

Čtěte také

Chalupářské guláše: Vyzkoušejte krůtí na medu nebo hovězí na pivu

Bramborový dort se šunkou a sýrem

Suroviny:

  • 1,5 k g brambor
  • 200 g šunky
  • 200 g uzeného sýra
  • 50 g strouhaného eidamu
  • petrželka
  • 2 vejce
  • mléko
  • pepř
  • sůl

Postup:

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a prolisujeme na kaši. Přilijeme trochu mléka, přidáme vejce a strouhaný sýr, osolíme a důkladně promícháme. Kaše nesmí být řídká. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení a rozetřeme do ní polovinu bramborové kaše. Na ni dáme vrstvu rozemletého sýra a šunky. Pokryjeme druhou vrstvou kaše a posypeme kostičkami uzeného sýra a zbytkem strouhaného eidamu. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Podáváme vlažné.

Čtěte také

Originální recepty ze zelí

Čtěte také

Evropské zelí: Vyzkoušejte drůbež v závěji, pudink se zelím či plněné papriky