Staré dobré brambory: Zkuste závin, pudláky, lokše či pašerácký prejt

Jaroslav Vašák | 23. 1. 2022

Sezona starých brambor je právě uprostřed. Klasickou surovinu české kuchyně všichni milujeme. Jak brambory zajímavě zužitkovat? Třeba takhle...

Teplý bramborový salát

Suroviny:

  • 1 kg salátových brambor
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g sterilované papriky
  • 1 palice česneku
  • 1 pórek
  • 1 citron
  • olej
  • sůl
  • drcený kmín
  • šafrán
  • špetka cukru

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme okapaný hrášek a papriku. Na oleji osmažíme nakrájený česnek , přidáme špetku šafránu, kmín, pórek pokrájený na kolečka a prohřejeme. Svaříme 1 dl vody, přidáme sůl, cukr, citron i s dření a horký nálev promícháme se salátem. Necháme chvíli proležet a podáváme.

Špalda: Proč je zdravější než klasická pšenice? A v jakých receptech ji využít?
Recepty

Špalda: Proč je zdravější než klasická pšenice? A v jakých receptech ji využít?

Špenát zapékaný s brambory

Suroviny:

  • 750 g brambor
  • 500 g mraženého špenátu
  • 2,5 dl mléka
  • 150 g strouhaného sýru
  • 40 g mouky
  • 40 g másla
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • vývar
  • olej
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • tuk na vymazání

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a pokrájíme na kolečka. Mrkev nakrájíme také na kolečka, uvaříme, scedíme a vývar ještě použijeme. Na tuku usmažíme cibuli a česnek , přidáme špenát a povaříme. Mezitím si připravíme z másla a mouky světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a provaříme, přidáme mléko a odstavíme. Do vychladlé omáčky vmícháme nastrouhaný sýr, dochutíme solí a pepřem. Do vymazané formy dáme polovinu brambor, na ně uvařenou mrkev, pak špenát, nahoru druhou polovinu brambora vše zalijeme omáčkou. Zapečeme.

Bramborový salát slaví 100 let. Pochází z Ruska, u nás ho proslavila Sandtnerová
Recepty

Bramborový salát slaví 100 let. Pochází z Ruska, u nás ho proslavila Sandtnerová

Bengálská kapusta s brambory

Suroviny:

  • 700 g kapusty
  • lžička mletého zázvoru a papriky
  • 700 g brambor
  • půl lžičky mleté skořice a hřebíčku
  • 120 g tomatové šťávy
  • čtvrt lžičky chilli
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Postup:

Brambory nakrájíme na hranolky, osmažíme je a necháme na sítku okapat. Na slabě zahřátém tuku zpěníme sladkou papriku, zázvor a chilli a ihned zakápneme tomatovou šťávou. Přidáme kapustu pokrájenou na kostky, prolisovaný česnek a sůl. Nakonec dodáme brambory , ještě chvíli podusíme a hotový pokrm poprášíme mletou skořicí a mletým hřebíčkem. Podáváme jako samostatný pokrm.

Jídelní porno: Podívejte se, jak udělat umění z pečení chleba nebo zdobení dortů
Recepty

Jídelní porno: Podívejte se, jak udělat umění z pečení chleba nebo zdobení dortů

Bramborový závin

Suroviny:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce vody
  • trocha másla na potření

Náplň:

  • 150 g cukru moučky
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce skořice
  • 4 lžíce nemletého máku
  • 400 g vařených brambor
  • 2 bílky
  • šťáva z půlky citronu

Postup:

Nejdříve uvaříme brambory , které budeme potřebovat do náplně, a necháme je vychladnout. Mezitím z mouky, másla, žloutku, vody a octa vypracujeme těsto a necháme je pod ubrouskem odpočívat. Náplň připravíme následovně: Utřeme žloutek s moučkovým cukrem a citronovou šťávou, přisypeme studené najemno nastrouhané brambory a nemletý mák . Nakonec lehce vmícháme pevný sníh připravený z bílků, vanilkového cukru a skořice. Těsto vyválíme, potřeme náplní, stočíme, dáme na vymazaný plech a celý závin potřeme teplým rozpuštěným máslem. Pečeme dozlatova.

Palačinky naslano: Vyzkoušejte dokonalé těsto a naplňte ho kuřecí směsí a sýrem
Recepty

Palačinky naslano: Vyzkoušejte dokonalé těsto a naplňte ho kuřecí směsí a sýrem

Plněné brambory - pudláky

Suroviny:

  • 800 g co největších brambor
  • 1 konzerva krůtího masa s vejci (popř. drůbeží lančmít)
  • 1 konzerv a sterilovaného hrášku
  • 1 pórek
  • 2 lžíce oleje
  • majoránka
  • kečup
  • sůl
  • česnek

Postup:

Brambory připravíme den předem: vykartáčujeme a uvaříme ve slupce do poloměkka. Rozkrojíme je podélně, středy mírně vydlabeme a připravíme si náplň. Na pánvi osmažíme pórek , přidáme maso z konzervy, hrášek a rozmačkané středy brambor. Ochutíme solí, rozetřeným česnekem, majoránkou a kečupem. Brambory naskládáme na zapékací misku a přikryté zapečeme v troubě dozlatova. Pokapeme kečupem a podáváme se zeleninovým salátem.

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy
Recepty

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

Bramborové lokše - pekáče

Suroviny:

  • 250 g kysaného zelí
  • 200 g hladké mouky
  • 500 g vařených brambor
  • 150 g mletého máku
  • 200 g povidel
  • 100 g sádla
  • sůl

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme na jemnějším struhadle. Kysané zelí vymačkáme a pokrájíme na menší kousky. Do mísy dáme nastrouhané brambory , kysané zelí, mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme je na kousky, vyválíme placičky a pečeme na suché plotýnce z obou stran, až se dělají puchýřky. Teplé pomastíme rozpuštěným sádlem, potřeme povidly a posypeme mákem.

Pašerácký prejt

Suroviny:

  • 1 k g brambor
  • 100 g slaniny
  • 100 g sádla
  • sůl
  • 40 g strouhanky
  • 2 vejce
  • 1 větší cibule
  • 1 palice česneku
  • majoránka
  • mletý pepř

Postup:

Brambory uvaříme a vychladlé nastrouháme na hrubém struhadle. Na sádle osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, nastrouhané brambory, žloutky a koření. Nakonec lehce vmícháme sníh připravený z bílků. Vymažeme pekáč a vše necháme zapéci dorůžova. Můžeme podávat s kysaným zelím, popřípadě s nakládanými houbami.

Chalupářské guláše: Vyzkoušejte krůtí na medu nebo hovězí na pivu
Recepty

Chalupářské guláše: Vyzkoušejte krůtí na medu nebo hovězí na pivu

Bramborový dort se šunkou a sýrem

Suroviny:

  • 1,5 k g brambor
  • 200 g šunky
  • 200 g uzeného sýra
  • 50 g strouhaného eidamu
  • petrželka
  • 2 vejce
  • mléko
  • pepř
  • sůl

Postup:

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a prolisujeme na kaši. Přilijeme trochu mléka, přidáme vejce a strouhaný sýr, osolíme a důkladně promícháme. Kaše nesmí být řídká. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení a rozetřeme do ní polovinu bramborové kaše. Na ni dáme vrstvu rozemletého sýra a šunky. Pokryjeme druhou vrstvou kaše a posypeme kostičkami uzeného sýra a zbytkem strouhaného eidamu. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Podáváme vlažné.

Evropské zelí: Vyzkoušejte drůbež v závěji, pudink se zelím či plněné papriky
Recepty

Evropské zelí: Vyzkoušejte drůbež v závěji, pudink se zelím či plněné papriky

Tagy brambor cukr česnek máslo mléko mouka Paprika pór zahradní sůl sýr