Teplý bramborový salát
Suroviny:
- 1 kg salátových brambor
- 100 g sterilovaného hrášku
- 100 g sterilované papriky
- 1 palice česneku
- 1 pórek
- 1 citron
- olej
- sůl
- drcený kmín
- šafrán
- špetka cukru
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme okapaný hrášek a papriku. Na oleji osmažíme nakrájený česnek , přidáme špetku šafránu, kmín, pórek pokrájený na kolečka a prohřejeme. Svaříme 1 dl vody, přidáme sůl, cukr, citron i s dření a horký nálev promícháme se salátem. Necháme chvíli proležet a podáváme.
Špenát zapékaný s brambory
Suroviny:
- 750 g brambor
- 500 g mraženého špenátu
- 2,5 dl mléka
- 150 g strouhaného sýru
- 40 g mouky
- 40 g másla
- 2 mrkve
- 2 cibule
- vývar
- olej
- česnek
- sůl
- pepř
- tuk na vymazání
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a pokrájíme na kolečka. Mrkev nakrájíme také na kolečka, uvaříme, scedíme a vývar ještě použijeme. Na tuku usmažíme cibuli a česnek , přidáme špenát a povaříme. Mezitím si připravíme z másla a mouky světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a provaříme, přidáme mléko a odstavíme. Do vychladlé omáčky vmícháme nastrouhaný sýr, dochutíme solí a pepřem. Do vymazané formy dáme polovinu brambor, na ně uvařenou mrkev, pak špenát, nahoru druhou polovinu brambora vše zalijeme omáčkou. Zapečeme.
Bengálská kapusta s brambory
Suroviny:
- 700 g kapusty
- lžička mletého zázvoru a papriky
- 700 g brambor
- půl lžičky mleté skořice a hřebíčku
- 120 g tomatové šťávy
- čtvrt lžičky chilli
- olej
- 2 stroužky česneku
- sůl
Postup:
Brambory nakrájíme na hranolky, osmažíme je a necháme na sítku okapat. Na slabě zahřátém tuku zpěníme sladkou papriku, zázvor a chilli a ihned zakápneme tomatovou šťávou. Přidáme kapustu pokrájenou na kostky, prolisovaný česnek a sůl. Nakonec dodáme brambory , ještě chvíli podusíme a hotový pokrm poprášíme mletou skořicí a mletým hřebíčkem. Podáváme jako samostatný pokrm.
Bramborový závin
Suroviny:
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce vody
- trocha másla na potření
Náplň:
- 150 g cukru moučky
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce skořice
- 4 lžíce nemletého máku
- 400 g vařených brambor
- 2 bílky
- šťáva z půlky citronu
Postup:
Nejdříve uvaříme brambory , které budeme potřebovat do náplně, a necháme je vychladnout. Mezitím z mouky, másla, žloutku, vody a octa vypracujeme těsto a necháme je pod ubrouskem odpočívat. Náplň připravíme následovně: Utřeme žloutek s moučkovým cukrem a citronovou šťávou, přisypeme studené najemno nastrouhané brambory a nemletý mák . Nakonec lehce vmícháme pevný sníh připravený z bílků, vanilkového cukru a skořice. Těsto vyválíme, potřeme náplní, stočíme, dáme na vymazaný plech a celý závin potřeme teplým rozpuštěným máslem. Pečeme dozlatova.
Plněné brambory - pudláky
Suroviny:
- 800 g co největších brambor
- 1 konzerva krůtího masa s vejci (popř. drůbeží lančmít)
- 1 konzerv a sterilovaného hrášku
- 1 pórek
- 2 lžíce oleje
- majoránka
- kečup
- sůl
- česnek
Postup:
Brambory připravíme den předem: vykartáčujeme a uvaříme ve slupce do poloměkka. Rozkrojíme je podélně, středy mírně vydlabeme a připravíme si náplň. Na pánvi osmažíme pórek , přidáme maso z konzervy, hrášek a rozmačkané středy brambor. Ochutíme solí, rozetřeným česnekem, majoránkou a kečupem. Brambory naskládáme na zapékací misku a přikryté zapečeme v troubě dozlatova. Pokapeme kečupem a podáváme se zeleninovým salátem.
Bramborové lokše - pekáče
Suroviny:
- 250 g kysaného zelí
- 200 g hladké mouky
- 500 g vařených brambor
- 150 g mletého máku
- 200 g povidel
- 100 g sádla
- sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme na jemnějším struhadle. Kysané zelí vymačkáme a pokrájíme na menší kousky. Do mísy dáme nastrouhané brambory , kysané zelí, mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme je na kousky, vyválíme placičky a pečeme na suché plotýnce z obou stran, až se dělají puchýřky. Teplé pomastíme rozpuštěným sádlem, potřeme povidly a posypeme mákem.
Pašerácký prejt
Suroviny:
- 1 k g brambor
- 100 g slaniny
- 100 g sádla
- sůl
- 40 g strouhanky
- 2 vejce
- 1 větší cibule
- 1 palice česneku
- majoránka
- mletý pepř
Postup:
Brambory uvaříme a vychladlé nastrouháme na hrubém struhadle. Na sádle osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, nastrouhané brambory, žloutky a koření. Nakonec lehce vmícháme sníh připravený z bílků. Vymažeme pekáč a vše necháme zapéci dorůžova. Můžeme podávat s kysaným zelím, popřípadě s nakládanými houbami.
Bramborový dort se šunkou a sýrem
Suroviny:
- 1,5 k g brambor
- 200 g šunky
- 200 g uzeného sýra
- 50 g strouhaného eidamu
- petrželka
- 2 vejce
- mléko
- pepř
- sůl
Postup:
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a prolisujeme na kaši. Přilijeme trochu mléka, přidáme vejce a strouhaný sýr, osolíme a důkladně promícháme. Kaše nesmí být řídká. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení a rozetřeme do ní polovinu bramborové kaše. Na ni dáme vrstvu rozemletého sýra a šunky. Pokryjeme druhou vrstvou kaše a posypeme kostičkami uzeného sýra a zbytkem strouhaného eidamu. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Podáváme vlažné.