NA DOVOLENÉ

Máte-li vlasy normální a nejedete-li do extrémních přímořských podmínek, pár dnů vaše kštice vydrží péči praktického šamponu 2v1. Ušetříte díky němu místo v kufru a samozřejmě i spoustu času ve sprše. A nebojte se, chytré složení v lahvičce kombinuje složky mycí a pečující v takovém poměru, že si vlasy udrží zdravý a pěkný vzhled.

Pokud budete trávit většinu dne pod širákem, dopřejte vlasům péči s UV filtrem. Chránit si tvář už jsme se celkem naučily, ale na štít pro vlasy a pokožku hlavy nemyslíme. Přitom taková připálená pěšinka nejen bolí, ale může vést až k padání vlasů.

Čas a energii vám ušetří nesmývací péče. Olejíčky a krémy jsou dobré pro delší, sušší vlasy, ale v horkých dnech oceníte i různé hydratační nebo pečující spreje. Dávkujte podle potřeby. Pokud si je hodíte do plážové tašky, pohlídejte, aby na ni nepražilo slunce.

DOBRÉ RADY PRO VŠECHNY HLAVY

  • Zaručenou ochranou vlasů a vlasové pokožky je pokrývka hlavy. Slamák, bavlněná kšiltovka nebo šátek splní svůj úkol, když nebudou příliš těsné a hlava se pod nimi nebude pařit. Raději si vybírejte ty ve světlých odstínech, do kterých se sluníčko tolik netrefuje.
  • Čerstvou barvu před odjezdem kadeřníci nedoporučují. Vlas se chemií otevře jako šiška, a i když se po obarvení zase zavře, už je náchylnější k poškození. Zvolte šetrnější přeliv.
  • Nechte si zastřihnout konečky, především pokud už se trochu třepí. Slunce, vítr, slaná a chlorovaná voda by mohly proces poškození pořádně urychlit. Konečky jsou vůbec rizikové, chraňte je před koupáním ochranným olejíčkem nebo je úplně ukryjte zamotáním do drdolu zvaného banán.

VE MĚSTĚ

Prašné ulice a horko, které vám bude prolévat pěšinky potem, si možná vyžádají častější mytí hlavy. Klidně to podnikejte každé ráno. Jen si pořiďte jemný šampon, bez agresivních sulfátů, které zbytečně odmašťují pokožku hlavy a vysušují pramínky. Při každodenním šamponování obvykle stačí jedna mycí lázeň, pro vlasy k ramenům množství šamponu o objemu asi jedné polévkové lžíce.

Jestli taková ryba zase nejste, vsaďte na suchý šampon, díky kterému mytí můžete odložit o den či dva. Pohltí maz, který se hromadí u kořínků, taky vlasy nadzvedne, takže budou nadýchanější a svěžejší. Navíc suché šampony hezky voní.

Městský letní styl zvládnete bez pohrom, když budete respektovat aktuální stav vlasů. Zvláště prameny barvené teď rozmazlujte specialistou, který se postará o jejich výživu a ještě je ochrání přídavkem UV filtru. Jestli si můžete dopřát jen jeden dražší produkt, určitě zvolte hloubkově působící masku.