„Nechci vypadat, že slibuji nemožné, ale dosáhli jsme s malými prostředky velmi slibných výsledků,“ říká Eli Finkel, profesor psychologie na Northwestern Univesity, autor studie slibující onen jednadvacetiminutový zázrak.

Studie se zúčastnilo sto dvacet párů, které spolu byly různě dlouho. Polovina dostala písemný úkol zhodnocení jejich vztahu a druhá polovina ne. Po dobu dvou let psala každé tři měsíce první skupina jakési hlášení o spokojenosti ve vztahu, lásce, intimním životě, důvěře, vášni a vzájemné oddanosti. Vyplňovali i podrobný rozbor nejdůležitější hádky nebo konfliktu, který doma za minulé čtyři měsíce měli. Proč, jak, jak dlouho, plus hodnocení hádky očima jejich partnera a nezaujatého pozorovatele, který chce pro oba to nejlepší.

Během prvního roku vykázaly páry z obou skupin pochopitelný pokles kvality vztahu. Nicméně páry, které prošly hodnocení pomocí dotazníku, ten pokles zase vyrovnaly. Páry z obou skupin se úplně stejně hádaly o stejně zásadních věcech, ty „dotazníkové“ z toho neměly takový stres a zachovaly si spokojenost ve vztahu.

Zdravé manželství je zdravé

„Stejný efekt zasáhl kromě spokojenosti ve vztahu i další roviny – třeba vášeň a sexuální touhu, které jsou většinou ubíhajícím časem ovlivněné nejvíc,“ řekl Finkel. „A nejde tady o čerstvě zamilované zajíčky. Stejný účinek to mělo na páry, co spolu byly jeden měsíc nebo padesát let.“ Toto zjištění je hodně důležité i proto, že úroveň manželské spokojenosti má velký vliv na zdraví. Profesor Finkel uvádí v článku pro Psychological Science data z jiných výzkumů – pacienti po bypassu, kteří žili ve spokojeném manželství či partnerství, měli třikrát větší pravděpodobnost, že přežijí následujících 15 let, než pacienti bez vztahu nebo ve vztahu nespokojeném.

„Manželství je obecně pro lidi zdravé, ale jeho kvalita je důležitější než jeho samotná existence,“ říká Finkel. „Mít spokojené manželství je jednou z největších záruk štěstí a zdraví. Když se na to podíváte z této perspektivy, pak vám sedmiminutové psaní třikrát za rok opravdu stojí za to. Je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat.“

Na domácí půdě

Kdybyste to chtěli vyzkoušet sami, nic vám v tom nebrání. Výsledky si můžete zakládat a po dvou letech budete mít zajímavou kroniku. Takže: jednou za čtyři měsíce si sedněte a napište, jak jste ve vztahu spokojení, jak se změnila či nezměnila vaše láska, důvěra, sex a oddanost. Potom popište co nejpodrobněji svou nejdůležitější hádku a přidejte hodnocení očima někoho třetího, kdo vám přeje to nejlepší, a potom očima svého partnera. Moc to nenatahujte, mělo by vám stačit sedm minut. Pak si ty papíry vyměňte, přečtěte a proberte. Na upřímné povídání nepotřebujete být psycholog.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23804960/

https://www.psychologicalscience.org/news/releases/21-minutes-to-marital-satisfaction.html