Devítinásobná zlatá slavice byla Štefanovou platonickou láskou už dlouho před tím, než se poznali. Jak sám prozradil, obdivoval ji celý život a toužil po setkání. Když na to však konečně došlo, nedopadlo to zrovna růžově. Hlavně tedy pro Margitu. S Haničkou se poprvé viděli ve Státní opeře, kde měl operní pěvec premiéru. Potkali se na schodech a Štefan jí s vidinou toho, že další příležitost už by se naskytnout nemusela, zalichotil, jak moc ji obdivuje a jak je úžasná. Hanka se na něj ale podívala a pronesla něco, co Margita nečekal ani v těch nejhorších snech. "Neřekla nic takového, jako že mi gratuluje k premiéře. Jen pověděla: ‚Ano?‘ V tu chvíli jsem si řekl: ‚Bože můj, ta je namyšlená!‘“ zavzpomínal na dávnou historii slovenský tenor, u něhož si to zpěvačka vzápětí vyžehlila pozváním na narozeninový večírek. "Odcházel jsem mezi posledními. Když nás vyprovázela a vracela se nahoru, nechala vchodové dveře otevřené a jen mi řekla: ‚Jestli chceš, můžeš se vrátit.‘ Jasná zpráva! Pamatuju si, že jsem udělal ještě v Korunní a Chodské kolečko, než se ostatní odpojili, a vrátil jsem se,“ prozradila operní kapacita, která v minulosti působila na scénách světových operních domů v milánské La Scale, londýnské Covent Garden a v roce 2008 i v newyorské Metropolitní opeře.

Kvůli lásce k Zagorové oželel otcovství

To Hana Zagorová na seznámení s o deset let mladším Štefanem na počátku devadesátých let vzpomínala vždycky ráda. Osudového muže jí dokonce před mnoha lety jednou po koncertě předpověděl jasnovidec. Prozradil jí, že největší lásku potká ve svých šestačtyřiceti letech. Hanka mu to samozřejmě nevěřila a jeho vizím se smála. Jenže popové divě do života láska opravdu vstoupila. „Tehdy mi bylo tak osmadvacet a říkala jsem si: K čemu mi bude v šestačtyřiceti láska? Vždyť to budu stará! Jenže já potkala Štefana. A bylo mi přesně šestačtyřicet,“ svěřila se tenkrát zpěvačka ohromeně. „Štefan mi za to čekání stál. Je to člověk mého života,“ přiznala kdysi Zagorová, která si Margitu vzala jen 22 hodin poté, co se oficiálně rozvedla s Vlastimilem Harapesem. Svatba proběhla 6. června 1992 a od té doby vystupovali jako spřízněné duše. Radost ze společného štěstí jim nezkazila ani skutečnost, že nikdy neměli společného potomka. „Chtěl jsem ji jako člověka, kterého miluji, a tak jsem oželel i dítě,“ svěřil se Margita.

Matkou se nemohla stát kvůli nemoci

Hanka přitom kdysi po miminku velmi toužila, bohužel vinou vzácné nemoci krve, s níž se potýkala celý život, těhotenství přirozenou cestou nebylo možné. Jediná šance, jak se stát matkou, byla adopce, o níž uvažovala se svým prvním manželem, tanečníkem Vlastimilem Harapesem. Ani tato možnost ale nakonec nevyšla. Přestože zpěvačka o adopci holčičky, kterou si vyhlédla, a kterou už měla dokonce na zkoušku doma, zažádala, kvůli podrazu ze strany ženy, jež Zagorové s formalitami kolem adopce pomáhala, nakonec neproběhla. Dle zpěvaččiných pozdějších slov ale sňatku s baletním mistrem spíše litovala. „Kdyby manželství nebylo nutné k tomu, abychom mohli adoptovat dítě, možná bychom to tehdy nechali být a nebrali bychom se,“ přiznala kdysi Hanka s tím, že se jednalo spíše o sňatek z rozumu.

V dobrém i zlém, dokud je smrt nerozdělí...

Jak se ale říká, všechno zlé je pro něco dobré, a na Hanku tak čekal sice bezdětný, přesto snový, život po boku pana Božského, který jí splnil, co jí na očích viděl, a který ji miloval až do jejích posledních chvil - přesně tak, jak jí slíbil před třiceti lety u oltáře. Ať je vám země lehká, Haničko Písničko!

Hana Zagorová (†75)

Na hudební scéně se pohybovala více než padesát let. Poprvé na sebe upozornila začátkem 60. let v ostravské soutěži Hledáme nové talenty a v roce 1968, kdy po ukončení studií vydala svůj první singl Svatej kluk. Nejvíce ji však proslavily hity jako Duhová víla anebo Ta pusa je tvá, které se dodnes těší velké posluchačské oblibě. Její popularita dosáhla pomyslného vrcholu mezi lety 1977 a 1985, kdy se jí podařilo získat celkem devět Zlatých slavíků. Koncem 70. let navíc koncertovala po ČSSR se slavným italským zpěvákem Drupim. Díky herecké průpravě na brněnské JAMU získala později i roli ve filmovém muzikálu Trhák, odkud pochází její nezapomenutelný duet s Jurajem Kukurou Lásko, amore. Činná ale nebyla jen v uměleckém odvětví. Angažovala se i politicky, což se jí na několik let stalo osudným. V červnu roku 1989 podepsala dokument Charty 77, takzvaných Několik vět, kde spolu s dalšími známými osobnostmi z řad herců a zpěváků a jinými 40 tisíci signatáři požadovala propuštění politických vězňů a svobodu slova. Za tento protest jí byla do konce komunistického režimu pozastavena veškerá umělecká činnost a zakázáno veřejné vystupování. Její popularita tím však nijak zvlášť neutrpěla. Lidé ji zbožňovali, a dokonce se stala múzou mnoha umělců.

Zdroj: vlasta.cz zivotopis.osobnosti.cz

Související články