Po padesátce a po tom, co se jakžtakž poprala s přechodem, si Karolína připadala jako znovuzrozená. Bylo jí jasné, že některé věci už nedožene, ale jakmile se vyrovnala s odchodem dětí do světa, zaměřila se sama na sebe. Povedlo se jí něco zhubnout, našla si solidní kadeřnici za přijatelné peníze, začala se více vídat s kamarádkami, které ji občas vytáhnou na víno nebo na výlet. Potud fajn.

Jenže doufala, že nějak podobně to bude mít i její muž, který je stejně starý. Nemá. Jeho nejoblíbenější polohou se stal leh na gauči, kde si čte, kouká na televizi nebo jen tak podřimuje. Ve všední den odpoledne stejně jako o víkendu.

Změnil se

Karolína je z toho upřímně nešťastná. Kde je chlap, kterého si brala a který každou chvíli chodil s nějakým nápadem na to, co by jako rodina mohli podniknout, až ho občas musela mírnit. Chlap, který neváhal s kamarády strávit víkend v lese a v pět ráno vylézt na horu jen proto, aby si mohl vyfotit východ slunce? Chlap, který nadšeně doma vymýšlel a realizoval každou chvíli nějaký zlepšovák, až jí tím lezl na nervy?

Když o tom s ním chce mluvit, odbývá to tím, že něco podnikat snad může s kamarádkami a že on snad má ve svých letech taky právo na to, aby si pořádně odpočinul. Občas, asi aby měl klid, něco slíbí, ale když pak dojde na víkend a slibovaný výlet, vypravuje se tak pomalu, že skoro už nemá smysl vyrážet.

Dá se tohle nějak změnit k lepšímu? Aspoň trochu?

Pohled terapeuta, odpovídá Mgr. Jana Divoká

Pohled terapeuta, odpovídá Mgr. Jana Divoká

Jak celou situaci Jana popisuje, mám dojem, že by změna životního stylu jejího muže mohla souviset s takzvanou andropauzou neboli klimakteriem mužů, které je spojené s ubýváním testosteronu v těle. Úbytek testosteronu se může manifestovat psychickými problémy, například podrážděností až depresivitou. Někteří muži špatně snáší stárnutí, respektive změnu životní etapy, ubývá jim životní energie, což může souviset i s poklesem sebevědomí.

Doporučovala bych v tomto ohledu motivovat manžela k návštěvě praktického lékaře, který může provést patřičná vyšetření nebo ho případně odeslat k dalším odborníkům, třeba k endokrinologovi. Psychické potíže lze také řešit prostřednictvím odborníka na psychiku – psychologa, psychoterapeuta, v případě závažnějších psychických problémů i psychiatra.

Je však otázkou, do jaké míry si Karolínin manžel svůj problém připouští, zda má motivaci jej řešit. Někdy totiž není naléhání na řešení tím, co by zabralo. Věřím, že zabere spíše trpělivost Karolíny, kdy se nenechá odradit pomalým tempem manžela a i přes zpoždění jej k činnosti (výletu, vycházce) přiměje. Důležité je, aby manžel překonal v danou chvíli sám sebe. Věřím, že několik takových překonání komfortní zóny může posílit sebevědomí manžela a přivést ho k zjištění, že i přes přibývající věk může najít v životě mnoho pozitiv. 

Kontakt: www.janadivoka.cz