Co spojuje půjčku s dýní? Halloweenský příběh

Patrně víte, že kořeny Halloweenu sahají až do dob před naším letopočtem. Podle Keltů se právě na přelomu října a listopadu prolíná svět živých a mrtvých. Možná ale nevíte, že peníze jsou propojené i s nejznámějším symbolem Halloweenu – s vydlabanou dýní. Ke svátku duchů se totiž váže irská legenda o pobudovi Jackovi, který byl tak opilý, že jeho duše začala opouštět tělo. Jack ale usmlouval ďábla k půjčce na poslední drink.

Pekelník se přeměnil v minci, kterou opilec obratem schoval do peněženky, místo aby ji lehkomyslně utratil za drink. Démona pustil, až když mu přislíbil ještě jeden rok svobody. Později ho obelstil znovu a ďábel musel slíbit, že ho nikdy nevezme do pekla. Když se pak Jack upil k smrti, v nebi takového hříšníka nechtěli a do pekla jít nemohl. Jeho duše proto bloudí po světě a temnotu si ozařuje alespoň žhavým uhlíkem. Aby mu déle vydržel, vložil ho Jack do vydlabané dýně. Od té doby lidé v předvečer svátku Všech svatých dávají na okna dýně se svíčkami, které svítí jeho duši na cestu.

Bez peněz do podsvětí nelez

Říká se, že peníze potřebujeme k životu. Někdy je ale vyžaduje dokonce i smrt. Obol mrtvých je pohřební rituál, jehož počátky byste našli už ve starověku. Zemřelému se při něm vkládala do ruky či do úst mince, se kterou mohl nebožtík zaplatit za převoz do podsvětí. V některých kulturách měl obol mrtvých bránit také vampirismu. Existovala totiž víra, že mince v ústech znemožní zesnulému návrat mezi živé.

V Praze jsou finance velké téma i pro duchy

Pokud půjdete v noci kolem Karolina, můžete narazit na enormně vysokého kostlivce. Musíte ale mít pár promile v krvi – za střízlivého stavu se vám prý nezjeví. Kostlivec se jmenuje Vincenc a bude vás prosit o peníze. Kdysi, když bylo Karolinum ještě lékařskou fakultou, tu pracoval. Starého profesora anatomie natolik fascinovala jeho výška, že mu nabídl odkoupení jeho kostry. Vincenc souhlasil, shrábl odměnu a brzy ji propil a prohrál v kartách. Zemřel pak při rvačce a od té doby bloudí ulicemi poblíž Karolina a žebrá o almužnu. Chce za ni od profesora vykoupit svoji ztracenou svobodu.

V Číně vás obálka s penězi může donutit až ke svatbě s mrtvolou

Toulky Prahou s kostlivcem za zády jsou ještě pohodovou procházkou ve srovnání s tím, co vás může potkat v jiných koutech světa. Podle staré čínské tradice například nesmí svobodný muž odejít do posmrtného života sám. Některé venkovské rodiny tak platí na černém trhu až statisíce za těla zesnulých žen, které se stávají nevěstami jejich mrtvých příbuzných. Na Tchaj-wanu se vám pak může stát, že vás s mrtvolou dokonce i ožení.

Když tu zemře neprovdaná dívka, připraví její rodina červenou obálku, do které vloží peníze, vlasy a nehty zesnulé. Umístí ji pak někam ven a čeká. Když obálku zdvihne svobodný muž, oznámí mu, že byl vybrán za ženicha. Odmítnout takovou „poctu" přináší velkou smůlu, proto jich mnoho přijme a s nebožkou se ožení.

Pozor na blyštivé nalezence. Některé peníze nosí štěstí, jiné smůlu.

Sbíráte nalezené mince? Pak můžete mít velké štěstí, nebo také velkou smůlu. Pokud najdete peníze, měli byste si je prý dát do levé kapsy. Údajně má také nalezená mince větší šanci „se rozmnožit“, když je předtím kapsa prázdná. Případně si můžete minci zavěsit na krk. Tam by měla fungovat jako hotový magnet na bohatství. Na některé peníze ale není radno sahat. Mohou být totiž prokleté.

Často se mluví například o kletbě rodu Kennedyů. Mnoho členů této rodiny zemřelo předčasně, někdy dokonce násilnou smrtí. Spekuluje se, že za to možná může truhlice prokletých mincí, které objevil Thomas Fitzgerald, pradědeček Johna F. Kennedyho, roku 1842. Od té doby jakoby Kennedyům štěstí vyloženě nepřálo a mezi příčiny předčasného úmrtí některých členů této politické dynastie se řadí např. atentáty, letecké havárie, sebevraždy, nebo i utonutí.

S penězi se samozřejmě pojí i mnoho veselejších příběhů, pověr a nespočet rad, jak zařídit, abyste jich měli po celý život dostatek. O tom ale zase někdy příště.