Spolu s nástupem chladných dní se mění i naše chutě k jídlu a místo letních zeleninových salátů se radši zahřejeme výživnou polévkou. Ty jsou v těchto měsících skvělou volbou. Co si tak připravit například bramboračku? Aby byla polévka krásně zahuštěná, zkuste při přípravě jíšky použít místo másla ghí. „Jedná se o čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který dodá jídlu jedinečnou jemnou chuť. Navíc je to zdravější varianta – například ájurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení,“ říká specialistka na výživu Andrea Dostálová. Podle ájurvédy, což je v doslovném překladu „nauka o životě" a představuje nejstarší celistvý lékařský systém o zásadách zdravého způsobu života, je pro zahřátí organismu vhodné polévku konzumovat i k snídani.

Čtěte také

William a Kate

Čtěte také

Příběh lásky Williama a Kate: Velká rodina a pohádkové jmění díky královně

Recept: Lahodná bramboračka

Bramboračka Bramboračka Zdroj: České ghíčko

Ingredience na 4 porce:

  • 3 větší brambory
  • 1/2 celeru
  • 2 střední mrkve
  • 1 petržel
  • 2 stroužky česneku
  • hrst sušených hub
  • 1 lžíce ghí
  • 2–3 lžíce polohrubé mouky
  • 1,5 l vody
  • kmín dle chuti
  • majoránka dle chuti
  • půl lžičky soli

 Postup:

Nejprve si namočíme houby na půl hodiny do studené vody. V hrnci necháme rozpustit ghíčko, přidáme mouku a usmažíme jíšku. Vše zalijeme studenou vodou, přidáme scezené houby a vaříme asi patnáct minut. Potom do hrnce přisypeme na kostky nakrájené brambory, nastrouhanou zeleninu, česnek, kmín a sůl. Vše povaříme dalších patnáct minut. Nakonec polévku dochutíme majoránkou, promícháme a můžeme servírovat na stůl.

TIP pro vás!

Bramboračka chutná nejlépe s čerstvým chlebem, a pokud navíc krajíce namažete ghíčkem ochuceným bylinkami či kořením, bude kombinace jednotlivých chutí ještě výraznější.

Čtěte také

Samovyšetření prsu

Čtěte také

Strašák jménem karcinom prsu. Jak na jednoduché samovyšetření v 10 krocích

Zásady stravování podle ájurvédy

1. Dávejte přednost čerstvě připraveným, teplým a domácím pokrmům.

2. Jezte v klidném, v příjemném prostředí a v příjemné společnosti. Při jídle zkuste zklidnit svojí mysl, nepřemýšlet o práci, nečíst knihu ani se nedívat na televizi. Pokuste se vnímat přítomný okamžik a jídlo si opravdu vychutnat. Je také dobré se k jídlu posadit a jíst vždy zhruba ve stejnou hodinu.

3. Nejezte příliš pomalu ani příliš rychle. Po jídle byste se měli cítit sytí asi ze tří čtvrtin, tedy ani hladoví, ani přejezení.

4. Mezi jednotlivými jídly ponechte 3-6 hodin, aby vaše tělo mělo dost času na trávení.

5. Nepřehánějte to s vodou, neboť může uhasit váš vnitřní oheň. Ájurvéda doporučuje upíjet vodu nebo jiné nápoje během jídla. Voda by měla mít pokojovou teplotu, jinak otupí vaši chuť k jídlu. Také se vyhněte pití většího množství tekutin těsně před a po jídle.

6. Nepijte mléko k pokrmům, které jsou složeny z více chutí (např. kombinace zelenina/maso). K mléku se nehodí ani ryba, vajíčka, kyselé ovoce, ředkev, jogurt, česnek a sůl. Pít ho však můžete v kombinaci s toustem, cereáliemi nebo se sladkými jídly, anebo zkrátka jen tak samotné.

8.Naslouchejte sami sobě a řiďte se svými chutěmi. Jestliže vám něco nechutná, nenuťte se do toho. Máte naopak něco rádi? Dopřejte si. Jen pozor na špatné návyky.

Čtěte také

Švestky

Čtěte také

Co se švestkami? Zkuste detox, polštářek z pecek nebo pleťovou masku

9. Oběd by měl být hlavním jídlem dne. Snídaně a večeře pak spíše lehčí.

11. Med není vhodné vařit, zahřívat nebo přidávat do horkých nápojů.

12. Vyhněte se ledovým nápojům a potravinám, protože narušují trávící pochody. Ájurvéda doporučuje pití teplých tekutin nebo tekutin o pokojové teplotě.

13. Těsně po jídle necvičte. Ani nejezte těsně před spaním. Pokud máte hlad, dejte si sklenici teplého mléka. Bude se vám lépe usínat.

15. Trávící proces začíná už v ústech, proto sousta dobře požvýkejte.

16. Doporučuje se nejíst velké množství syrových potravin. Zralé ovoce v bio kvalitě je však v pořádku.

Dbejte na životospávu, předejdete nemocem

Ájurvédou můžete nejen pororumět sobě samým, ale především přijít na kloub skutečné příčině případného onemocnění, které vás trápí. Původ může být jak v nesprávné výživě a špatných návycích, tak v negativním myšlení a emotivní nerovnováze. Ájurvéda dokáže nabídnout pohled do souvislostí a vazeb, které formují náš psychický i tělesný stav. Základem je důraz na prevenci a správnou životosprávu.

Zdroj: vlasta.cz smer-zdravi.cz everest-ayurveda.cz ajurveda.cz akka-ajurveda.cz

Čtěte také

Burčák

Čtěte také

Burčáková sezóna je tu! Dopřejte si, ale s rozumem. Pití na litry se nevyplácí

Čtěte také

Paradentóza u psů

Čtěte také

Proč psovi čistit zuby? Paradentóza neohrožuje jen jeho chrup, ale i srdce

Čtěte také

Naučené vzorce chování, které nám ubližují

Čtěte také

Naučené vzorce chování, které nám ubližují. Terapeutka radí, jak se jich zbavit