Začátek školního roku se nezadržitelně blíží a s ním i každodenní večerní úvaha - co zítra dětem připravit ke svačině? A možná se netýká jen dětí. Někteří dospělí nemají v práci čas a prostor zajít si na svačinu nebo rychlý oběd, tudíž si s sebou nosí jídlo z domu. Inspiraci přináší Velká svačinková bichle, plná těch nejrozmanitějších receptů, vyvážených chutí a kombinací jídel, která vás o svačinové pauze nejen zasytí, ale i nakopne a podnítí k další bohulibé činnosti. Zeleninový salát, nákyp nebo muffiny představují zdravou alternativu ke klasické housce se salámem.

Salát s pečenou dýní

Quinoa s opečenou dýní je skvělou svačinkou pro chladnější dny, která zasytí žaludek a pohladí chuťové buňky. Dýně hokaido má milou, jemně nasládlou chuť a když se spojí s oříškově laděnou quinoou a chuťově nápaditou zálivkou, vznikne dokonalost.

Doba přípravy: 40 minut

Čtěte také

Sezóna cuket je tady

Čtěte také

Nevíte, co s cuketami? Zkuste koláč nebo pizzu. Cuketa je královna vitamínů

Suroviny na 4 porce:

  • 60 g quinoy 
  • 165 ml vody nebo vývaru 
  • 40 ml olivového oleje
  • 400 g dýně hokaido 
  • špetka papriky – ideálně uzené (1 g) 
  • špetka soli (3 g) 
  • 2 lžičky jablečného octa (10 ml) 
  • 2 lžičky pasty tahini (10 g) 
  • 1/2 lžičky medu (4 g) 
  • špetka pepře (1 g) 
  • 1 lžíce zelené petrželky (2 g) 
  • 2 hrstě rukoly nebo polníčku (60 g) 
  • 40 g dýňových semínek

Ke každé svačině: Zdroj: Velká svačinková bichle

  • 1 jablko

Čtěte také

Brambory jsou oblíbenou potravinou

Čtěte také

Brambory: Čtvrtá nejkonzumovanější potravina na světě! Komu šlapou na paty?

Postup:

1. Začněte uvařením quinoy. Tu nejprve propláchněte v horké vodě (nebude pak hořká) a nechte ji vařit v dvojnásobku vody přibližně 15–20 minut. Když už se quinoa vaří, můžete si zatím připravit i opečenou dýni. Na 2 lžících olivového oleje na středním plameni opečte na kostičky nakrájenou dýni. Měla by být nazlátlá.

2. Opečenou dýni dejte společně se slitou a vychladlou quinoou do mísy. Přidejte ještě natrhanou rukolu, pokud je pro vás moc výrazná, můžete ji nahradit polníčkem. Vynikající je také nasekaná petrželka a dýňová semínka, která jídlu dodají šmrnc.

3. Aby byl salát kompletní, je potřeba připravit zálivku. Olivový olej smíchejte se špetkou papriky (uzená je nejlepší), 3 lžičkami jablečného octa, 3 lžičkami tahini (sezamové pasty), 1 lžičkou medu, špetkou soli a pepřem podle chuti.

4. Salát promíchejte se zálivkou a do krabičky přibalte ještě na plátky nakrájené jablko.

Čtěte také

Na gril se nemusí vždycky dávat maso

Čtěte také

Asie pro vegetariány. Zapomeňte na maso, dejte na gril exotiku

Dýně Hokaido

  • konzumace dýně je doporučována při onemocněních sleziny, slinivky břišní či žaludku
  • ovlivňuje správnou funkci ledvin
  • má vliv na kardiovaskulární systém
  • má močopudné účinky
  • napomáhá s vylučováním žluči
  • je vhodná pro diabetiky a dokáže působit proti toxickým látkám v organismu
  • má antioxidační a protinádorové účinky

Brokolicové muffiny

Brokolice a sýr, zapečené bez mouky - ideální svačinka vhodná nejen pro celiaky, ale pro všechny, děti i dospělé.

Čtěte také

Mrkev a její zdravotní benefity

Čtěte také

Objevte sílu mrkve! Posiluje zrak, kosti, bojuje proti rakovině i pomáhá hubnout

Doba přípravy: 40 minut

Suroviny na 4–6 porcí (12 muffinů): Zdroj: Velká svačinková bichle

  • 300 g brokolice 
  • 6 vajec M 
  • 1 nastrouhaná mozzarella (125 g) 
  • 1 lžíce olivového oleje (20 ml) 
  • sůl (3 g)
  • bylinky – pažitka, petrželka, bazalka

Ke každé svačině:

  • 5 cherry rajčátek 
  • 2 plátky ananasu 
  • 1 kiwi

Postup:

1. Brokolici rozeberte na menší růžičky a nechte je na pařáčku do změknutí (nebo je povařte ve vroucí vodě). Po vychladnutí je najemno nasekejte nožem. Přidejte k nim vejce, olej, nastrouhanou mozzarellu a trochu bylinek.

2. Směs rozdělte do jednorázových papírových košíčků nebo formiček na muffiny (nejlepší jsou silikonové) a pečte při teplotě 170 °C přibližně 20 minut. Muffiny by měly být krásně zlaté. Směs můžete plnit téměř až ke kraji, protože recept neobsahuje prášek do pečiva a muffiny tedy příliš nevyskočí, trochu sice ano, ale ne přehnaně.

3. K muffinům do krabičky přidejte ještě nakrájené čerstvé ovoce (třeba ananas a kiwi) i zeleninu (rajčata) a dokonalá svačinka je na světě.

Čtěte také

Zelenina

Čtěte také

V hlavní roli zelenina. Odlehčete jídelníček a inspirujte se zdravými večeřemi

Brokolice

  • chrání proti rakovině prostaty, děložního čípku anebo prsu
  • obsahuje silné antioxidanty a podílí se na ochraně buněk
  • dokáže regulovat krevní tlak, udržovat hladinu krevního cukru a snižovat zvýšenou hladinu cholesterolu
  • díky vysokému obsahu vlákniny ovlivňuje trávení, napomáhá při potížích se zácpou
  • podporuje správnou funkci imunitního systému

Květákový nákyp

Květák na svačinu? Ano, i to jde! Můžete si ho připravit jako nákyp k večeři a druhý den vám ve studené verzi udělá královskou službu a zdravě vás nasytí v práci i ve škole.

Doba přípravy: 60 minut

Suroviny na 4 porce: Zdroj: Velká svačinková bichle

  • 1 středně velký květák (800 g) 
  • 150 g kvalitní šunky
  • 150 g 45% goudy 
  • 3 vejce M 
  • 1 stroužek česneku (5 g) 
  • 1 lžička majoránky (5 g) 
  • špetka soli (5 g) 
  • špetka pepře (2 g)

Ke každé svačině:

  • hrst jahod

Postup:

1. Nejprve rozeberte květák na menší růžičky a chvíli ho nechte změknout buď v páře (to je zdravější varianta), nebo ho uvařte v osolené vroucí vodě.

Čtěte také

Z červené řepy se lisuje i velmi zdravá a chutná šťáva

Čtěte také

Červená řepa jako elixír zdraví a pomocník při hubnutí! Ale může i škodit

2. Zchladlý květák smíchejte s nakrájenou šunkou, sýrem, žloutky, prolisovaným česnekem, kořením a solí. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a ten zlehka vmíchejte do květákové směsi.

3. Těsto je hotové, teď zapněte troubu a nechte ji zahřát na 180 °C.

4. Pekáček (20 × 20 cm) vystelte pečicím papírem nebo vymažte olejem a vysypte strouhankou. Pak do něj přesuňte těsto.

5. Vložte do vyhřáté trouby. Za přibližně 30–40 minut budete mít připravenou dokonalou večeři a zbytek můžete využít jako svačinu na druhý den.

6. Do krabičky k nákypu přibalte ještě hrst jahod a je to!

Květák

  • díky vysokému obsahu vitamínu C posiluje obranyschopnost organismu
  • má velmi nízký obsah tuků a cukrů, je vhodný pro diabetiky a lidi s nadváhou
  • má protirakovinné, antioxidační a protizánětlivé účinky
  • působí proti infekcím
  • snižuje krevní tlak a pomáhá proti tvorbě krevních sraženin
  • působí močopudně a účinkuje při ledvinových potížích
  • snižuje riziko revmatoidní artritidy

Zdroj: časopis Vlasta, Vlasta.cz, Vicnezkucharka.cz

Čtěte také

Svačinka by vám měla především chutnat.

Čtěte také

Pět jednoduchých svačinek na výlety, které vám dodají energii

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Jahody. Afrodiziakum pro dospělé, na podporu hubnutí, ale i proti rakovině

Čtěte také

Zdravé jídlo pomáhá ke zdravému tělu

Čtěte také

Naše kůže: Víte, co jí škodí, prospívá a jaké potraviny platí na lupénku?