1. Jíte jenom saláty

Přestože je zelenina zdravá a přikusovat bychom ji správně měli ke každému jídlu, nemůže na ní stát a padat celý váš jídelníček. "Samotná zelenina nikdy nemůže tvořit hlavní jídlo, ve stravě pak chybí vyváženost jednotlivých živin, jako bílkoviny, komplexní sacharidy, tuky i mikroživiny," upozorňuje Věra Burešová, hlavní nutriční poradkyně center pro výživu a hubnutí. I lidé jsou často přesvědčeni o tom, že zhubnout lze pouze tehdy, když budou jíst pouze zeleninu, případně malé množství ovoce. Konzumace jen a pouze zeleninových salátů ale nepřináší nic dobrého.

Řešení:

Řešení:

Salát se může stát plnohodnotným jídlem, ale je potřeba ho doplnit o bílkoviny (kuřecí maso, uvařené vejce, tuňák, tempeh, tofu), komplexní sacharidy (celozrnné pečivo, kváskový chléb, knäckebrot, čočku, quinou) a malé množství tuku (olivový olej, oříšky, semínka, avokádo). Pouze tak budete mít i ze salátu dostatečné množství energie.

Vyzkoušejte recept!

Čerstvý salát s krůtím masem

Výživové hodnoty na 1 porci: 305 kcal

Bílkoviny: 69 %

Sacharidy: 25 %

Tuky: 6 %

Ingredience:

• 750 g krůtího masa

• 500 g čínského zelí nebo ledového salátu

• mango (lze nahradit jiným ovocem či vynechat)

• jablko

• kelímek bílého jogurtu (max. 3 % tuku)

• citron

• mletý čerstvý zázvor

• sůl a olej

Jak na to:

Krůtí maso nakrájejte na nudličky a promíchejte v marinádě z jogurtu, zázvoru, citronu a oleje. Orestujte ho. Mezitím si nakrájejte čínské zelí nebo ledový salát, mango a jablko. Ovoce zakápněte citronem, aby nezhnědlo. Poté vše smíchejte dohromady.

2. Jste závislí na sladkém

Buchtičky se šodó, nudle s mákem, borůvkové knedlíky nebo palačinky s marmeládou. Kdo by tato jídla nemiloval? Jenže pozor, obsahují hodně cukru, tuku a jen málo bílkovin. Jsou tedy nutričně nevyvážená a zasytí jen na chvíli. Může za to obrovská nálož sacharidů, která vám do nebeských výšin vystřelí hladinu krevního cukru, což pocítíte jako příval energie. Ta ale velmi rychle zase opadne a dostaví se pocit hladu. „Z tohoto důvodu nedoporučuji jednoduché sacharidy ani po běžném udržovacím tréninku jako aerobik nebo lehký kruhový trénink. Po tréninku tohoto typu si dejte v klidu sprchu, chvíli si odpočiňte a doma si připravte nutričně vyvážené jídlo založené na kvalitních bílkovinách a zelenině. Není potřeba běžet z tréninku s banánem v ruce,“ vysvětluje hlavní trenérka z Fitness Contours Tereza Kompánková.

Řešení!

Řešení!

Pokud milujete sladká jídla, nemusíte se jich nutně vzdávat. Stačí, když si recepty upravíte do zdravější podoby, která bude obsahovat vyvážený poměr makroživin, zasytí na delší dobu a po konzumaci sladkého jídla se vám nebude chtít spát.

3. Nestíháte jíst

Možná si říkáte, že když vynecháte snídani či oběd, tak zhubnete. Anebo prostě jen nestíháte, a to, že jste nejedli, si uvědomíte až pozdě odpoledne. Hlad ale neošálíte, proto počítejte s tím, že dřív nebo později se o slovo stejně přihlásí. Výsledkem pak může být přejedení, nejčastěji ve večerních hodinách, což má negativní vliv na trávení, přibírání na váze a v neposlední řadě kvalitu spánku. „Vynechání jídla je běžnou praxí u mnoha lidí, ale to se jedná o plánované vynechání a obvykle jde o snídani. Pokud však nejíte, protože nestíháte nebo držíte nesmyslnou hladovku, nakonec stejně dostanete hlad. A protože hlad má velké oči, obvykle toho pak sníte mnohem víc, než kdybyste si dali plnohodnotný oběd,“ varuje výživová poradkyně.

Řešení!

Řešení!

Neponechávejte nic náhodě. Pokud tušíte, že vás čeká náročný den, připravte si jídlo předem. Vsaďte na jednoduchost. Volte základní potraviny. Například bulgur máte uvařený během pár minut a výborně chutná i za studena.

 

Vyzkoušejte recept!

Bulgur s česnekem a čerstvými listy špenátu

Bulgur je zdraví prospěšná obilovina, která je lehce stravitelnou potravinou. Obsahuje nemalá množství vlákniny, minerální látky a vitamíny. Kromě toho bulgur obsahuje také kvalitní bílkoviny. Pokud ho porovnáme s bílou rýží, tak obsahuje více vlákniny a bílkovin.

Ingredience:

• 150 g bulguru

• 150 g směsi zeleniny (dýně, mrkev, hrách, kukuřice či jiná sezónní zelenina)

• 10 g čerstvého špenátu

• 3 stroužky česneku

• 1 lžíce olivového oleje

• 1 lžíce sezamových semínek na posypání

• 1 lžička koření

• směs bylinek

• sůl dle chuti

Jak na to:

Do hrnce nasypte několikrát propraný bulgur, přidejte špetku soli a lžíci olivového oleje. Zalijte horkou vodou a za občasného míchání duste pod pokličkou na mírném ohni. Vařte v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Po pěti minutách přidejte směs bylinek se zeleninou a po dalších 5 minutách přidejte na kousky nakrájené špenátové listy. Bulgur by měl všechnu vodu vstřebat zhruba po 15 minutách. V této chvíli ho vypněte, promíchejte s prolisovaným česnekem a nechejte pod pokličkou dojít.

4. Nevěnujete jídlu pozornost

Vyřizujete u jídla e-maily, koukáte na televizi, nebo sjíždíte sociální sítě? Tím, že se jídlu nevěnujete na sto procent, si ho ve skutečnosti neužijete a nemusí se tak dostavit ani pocit sytosti a spokojenosti. V takovém případě je úplně jedno, jak moc zdravý a nutričně vyvážený pokrm konzumujete. „A to platí i v případě cvičení. Abyste dosáhli těch nejlepších výsledků, je potřeba, abyste se na trénink soustředili. Budete-li dělat věci napůl, výsledek bude taky vždycky jen poloviční, nebo dokonce žádný,“ upozorňuje fitness trenérka Tereza Kompánková.

Řešení!

Řešení!

Udělejte z jídla rituál. Vyhraďte si na něj vždy alespoň 10 minut, během kterých se budete věnovat opravdu pouze svému jídlu. V klidu se posaďte, jezte a vnímejte jídlo všemi svými smysly. Zaměřte se na chuť, vůni a nezapomínejte na to, že se jí i očima.

Zdroj: vlasta.cz naturhouse-cz.cz contours.cz

Související články