Stres občas zažívá každý z nás. Někdo s ním umí zacházet a vnímá ho jako impulz, jiné zas tato zátěž přímo ochromí, vysaje a zmůže. Vzrušující nebo náročná situace tělo i psychiku silně vyčerpávají a mají za následek vylučování stresových hormonů noradrenalinu, adrenalinu a kortizolu.

Pramen mládí

Následkem stresu a vylučování hormonů se pak zvyšuje krevní tlak, pulz, zrychluje se dýchání a zvedá se hladina krevního cukru, zatímco imunita, trávení a sexuální život si dávají dovolenou. Krátkodobě pomáhá stres zvýšit výkon, ale trvá-li dlouho, tělo i duše onemocní. A proti tomu se dá bojovat i s pomocí přírody.

Některé rostliny a houby, které žijí v obzvlášť nepříznivých podmínkách, vyvinuly takzvané adaptogeny, aby se lépe přizpůsobily drsným okolnostem. Tyto látky pak pomáhají i našemu organismu, aby s obtížemi lépe bojoval, tedy aby na stres reagoval s menší citlivostí a aby se ze zátěže rychleji vzpamatoval. Když budete užívat extrakty s adaptogeny, posílíte tím srdce i oběh, zklidní se vám nervy, mysl bude čistá a čerstvá, zlepší se vám reakce a soustředění, spánek bude přinášet víc odpočinku, vzpamatuje se vaše potence a libido, rozpohybuje se zažívání. Po překonané nemoci se rychleji zase postavíte na nohy a můžete předejít i vyhoření. Jejich účinek je harmonizující, stejně jako aktivizující, posilující, zklidňující i uvolňující.

Navíc druhotně vylučované látky těchto rostlin posilují obranyschopnost vůči zátěži jakéhokoliv druhu, fyzickému i psychickému přetížení, vůči virovým, bakteriálním i parazitickým nákazám, extrémním nárokům způsobeným chladem, horkem, hladem, žízní, toxickými látkami, hlukem nebo jinými škodlivými faktory. Jejich jedinečné vlastnosti jim pak umožňují obnovovat buňky, vychytávat volné radikály, zmírňovat záněty, stejně jako vylučovat jedovaté látky. Není náhoda, že si těchto léčivých rostlin váží přírodní léčitelé na celém světě jako pramene mládí a dlouhověkosti.

Bez následků

Adaptogeny se nedají nahrazovat látkami jako je třeba kofein. Protože na rozdíl od něj u adaptogenů nedochází k výkyvům výkonu ani k závislosti či návyku. Mnohem delší je pak i doba, která uběhne mezi použitím látky a jejím účinkem, proto se tyto látky užívají několik týdnů nebo dlouhodobě. Jejich velkou předností je tedy to, že ani při dlouhodobém užívání nevznikají vedlejší účinky a že se časem jejich účinek nesnižuje. Která bylinka je právě pro vás ta pravá, vám poradí odborník na přírodní medicínu – je to totiž individuální.

Jak se dají užívat?

Ašvaganda / vitánie snodárná (Withania somnifera)

Původ: Indie

Účinek: Prodlužuje život, pomáhá zvládat stres. Postará se o kvalitní spánek a vnitřní klid.

Použití: Extrakt z kořene 250–1000 mg za den.

Noni / morinda barvířská (Morinda citrifolia)

Původ: Polynéské ostrovy

Účinek: Zmírňuje záněty, působí antioxidativně a podporuje regeneraci. Zlepšuje výkon a výdrž.

Použití: Šťáva z plodů (30 ml), jako čaj 3x denně (1 g sušených lístků na 1 šálek vroucí vody, nechat louhovat 5 minut)

Mučenka (Passiflora incarnata)

Původ: Peru

Účinek: Zvyšuje odolnost při stresových situacích, zlepšuje náladu, zlepšuje kvalitu spánku, snižuje psychický stres, působí antioxidačně a zmírňuje záněty.

Použití: Jako čaj 2–4 šálky denně (2 g bylinky zalít 1 šálkem vroucí vody, nechat 10 minut louhovat), jako extrakt z rostliny 450–900 mg, jako tinktura (1 : 8) 1–4 ml.

Tulsi / bazalka indická (Ocimum sanctum)

Původ: Asie

Účinek: Posiluje schopnost vyrovnat se s jakoukoliv formou duševního stresu – s depresí nebo strachem.

Použití: Jako čaj 3 šálky denně (6–9 g bylinky zalít 1 šálkem vroucí vody, nechat 5 minut louhovat), jako extrakt z byliny 300–800 mg, jako tinktura (1 : 3) 3x 30 kapek.

Rhodiola / rozchodnice růžová (Rhodiola rosea)

Původ: Skandinávie a Rusko

Účinek: Zvyšuje bdělost, snižuje únavu, zlepšuje fungování paměti a bojuje proti skleslosti.

Použití: Extrakt z kořene 500–1500 mg denně, rozděleno na dvě dávky užívat ráno a v poledne.

Eleuterokok ostnitý (Eleutherococcus senticosus)

Původ: Čína, Rusko

Účinek: Oživuje, funguje jako podpora při stresu a vyčerpání, nastoluje zpátky tělesnou a duševní rovnováhu, posiluje imunitní systém.

Použití: Jako extrakt z kořene 500 až 1000 mg denně k všeobecnému posílení, při akutním stresu a vyčerpání 2–4 g.

Shiitake / houževnatec jedlý (Lentinula edodes)

Původ: Asie Účinek: Vzpruha imunitního systému, pomáhá při boji proti nemocem jako artritidě, rakovině a infekcím způsobeným bakteriemi, houbami nebo parazity. Použití: Jako extrakt 2–5 g denně, sušená nebo jako prášek 3–10 g.

Ginseng / ženšen pravý (Panax ginseng)

Původ: Čína

Účinek: Zlepšuje náladu, schopnost přemýšlet a přináší posilující spánek.

Použití: Jako extrakt z kořene 500–2000 mg denně, sušený kořen 1,5–4 g.

Jiaogulan / gynostema pětilistá (Gynostemma pentaphyllum)

Původ: Asie

Účinek: Přináší vitalitu, sílu a rychlejší regeneraci po namáhavé práci, námaze a sportu. Působí antioxidačně, chrání játra a zmírňuje záněty. Měla by prodlužovat život.

Použití: Tradičně 2–4 šálky denně (1–2 g bylinky zalít 1 šálkem vroucí vody, nechat 10 minut louhovat) nebo sušená bylina jako prášek 3x denně v množství 1–1,5 g.

Schizandra / klanopraška čínská (Schisandra chinensis)

Původ: Čína

Účinek: Pomáhá proti únavě, dodává sílu, energii a výdrž, zlepšuje spánek a náladu, detoxikuje a zeštíhluje.

Použití: Jako extrakt z bobulí 800 až 2000 mg denně, sušené plody 5 g.

Maca / řeřicha peruánská (Lepidium meyenii)

Původ: Peru

Účinek: Pomáhá při stresu, zvyšuje výdrž, zvedá náladu, harmonizuje hormony, zvyšuje libido a působí proti předčasnému stárnutí.

Použití: Jako extrakt z kořene 800 až 3000 mg denně, jako prášek z kořene 3–20 g.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články