Využijte sezónu jablek a upečte si štrůdl z dob habsburské monarchie

Monika Franková | 8. 9. 2021

Voňavá klasika z dob habsburské monarchie, kterou musí mít v repertoáru každá dokonalá hospodyňka! Vůně pečených jablek, skořice a vanilky dá o vašich kvalitách vědět široko daleko…

Doba přípravy:

50 minut + 40 minut pečení

Suroviny na 2 šišky:

• 350 g hladké mouky plus trochu na vál
• 1 velké vejce
• 3 lžíce oleje
• špetka soli
• 1 lžička octa nebo citronové šťávy
• 150 g rozpuštěného másla na potření

Kvašení podle našich babiček: Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i bulgur
Recepty

Kvašení podle našich babiček: Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i bulgur

Náplň na štrůdl

• 50 g másla na opečení strouhanky + 100 g másla na pomazání placky a náplně
• 100 g strouhanky
• 10 jablek
• 100 g vlašských ořechů
• 60 g rozinek
• 1 lžička skořice
• 2 vanilkové cukry
• 100 g mandlí na posypání

Mleté řízečky z telecího masa jsou dokonalé se smetanou
Recepty

Mleté řízečky z telecího masa jsou dokonalé se smetanou

Postup: Jak na dokonalý štrůdl

Na pracovní podložku nebo vál prosejte mouku a udělejte v ní důlek. Do hrnku nalijte asi 125 ml vlažné vody a v ní rozmíchejte vejce, olej, sůl a ocet. Směs pomalu lijte do důlku a nožem ji zapracujte do mouky. Rukama pak vypracujte hladké těsto.

Utvořte z něj bochánek, položte ho na talířek a přikryjte horkým kastrolem (povařte v něm trochu vody, pak jej vytřete dosucha a přiklopte). Na teplém místě nechte takto přikryté těsto asi 20 minut odpočívat. Mezitím si připravte náplň.

Náplň: Na pánvi rozpusťte část másla a lehce v ní opečte strouhanku dozlatova. Zbylé tuhé máslo nechte rozpustit v hrnku. Jablka omyjte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Rozinky spařte horkou vodou a nechte je okapat. Oříšky a mandle nasekejte nadrobno. Troubu rozehřejte na 220 °C.

Ohřáté těsto rozdělte na poloviny, jednu část si připravte ke zpracování a druhou nechte přiklopenou kastrolem. Připravené těsto znovu řádně propracujte na lehce pomoučeném válu. Na vál dejte čistou utěrku a také ji posypte moukou. Na ní válečkem vyválejte z těsta obdélník, který pak oběma rukama vytahujte směrem od středu ke krajům hřbety rukou tak dlouho, až bude těsto úplně tenoučké.

Dokonalá domácí sekaná: Vyberte správné mleté maso a přidejte citron
Recepty

Dokonalá domácí sekaná: Vyberte správné mleté maso a přidejte citron

Případné tlusté okraje nakonec odřízněte.

Vytažené těsto potřete rozpuštěným máslem, do tří čtvrtin ho posypte osmaženou strouhankou a poklaďte plátky jablek tak, aby na delších stranách obdélníku zůstaly asi 1–2 cm široké volné okraje.

Jablka posypte vanilkovým cukrem, skořicí, rozinkami a nasekanými oříšky. Nakonec směs pokapejte několika lžičkami rozpuštěného másla.

Pomocí utěrky začněte těsto opatrně zavinovat. Volné okraje k sobě pevně přimáčkněte a zahněte je směrem dolů. Hotový štrúdl přeložte na plech vyložený pečicím papírem „švem“ dolů. Povrch potřete rozpuštěným máslem a na několika místech propíchněte špičkou nože nebo párátkem, aby z něj mohla při pečení unikat nahromaděná pára a štrúdl se neroztrhl. Nakonec závin posypte nasekanými mandlemi. Stejným způsobem připravte štrúdl i z druhé poloviny těsta.

Plech přesuňte do předem rozehřáté trouby a záviny pečte asi 35–40 minut ve střední poloze dozlatova. Po každých 10 minutách závin zkontrolujte a znovu ho potřete máslem. Pokud závin začne rychle tmavnout, zmírněte teplotu v troubě na 190 °C.

Hotový závin nechte vychladnout na plechu, teprve pak ho přemístěte na tác, pocukrujte a nakrájejte.

Cuketová bábovka: Využijte bohaté sklizně a zkuste dvoubarevný moučník
Recepty

Cuketová bábovka: Využijte bohaté sklizně a zkuste dvoubarevný moučník

Tagy cukr jablečný závin jablko máslo mouka ocet skořice strouhanka sůl těsto