Doba přípravy:

50 minut + 40 minut pečení

Suroviny na 2 šišky:

• 350 g hladké mouky plus trochu na vál
• 1 velké vejce
• 3 lžíce oleje
• špetka soli
• 1 lžička octa nebo citronové šťávy
• 150 g rozpuštěného másla na potření

Čtěte také

Kysané zelí považujeme už od pradávna za zdravou potravinu.

Čtěte také

Kvašení podle našich babiček: Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i bulgur

Náplň na štrůdl

• 50 g másla na opečení strouhanky + 100 g másla na pomazání placky a náplně
• 100 g strouhanky
• 10 jablek
• 100 g vlašských ořechů
• 60 g rozinek 
• 1 lžička skořice
• 2 vanilkové cukry
• 100 g mandlí na posypání

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Mleté řízečky z telecího masa jsou dokonalé se smetanou

Postup: Jak na dokonalý štrůdl

Na pracovní podložku nebo vál prosejte mouku a udělejte v ní důlek. Do hrnku nalijte asi 125 ml vlažné vody a v ní rozmíchejte vejce, olej, sůl a ocet. Směs pomalu lijte do důlku a nožem ji zapracujte do mouky. Rukama pak vypracujte hladké těsto.

Utvořte z něj bochánek, položte ho na talířek a přikryjte horkým kastrolem (povařte v něm trochu vody, pak jej vytřete dosucha a přiklopte). Na teplém místě nechte takto přikryté těsto asi 20 minut odpočívat. Mezitím si připravte náplň.

Náplň: Na pánvi rozpusťte část másla a lehce v ní opečte strouhanku dozlatova. Zbylé tuhé máslo nechte rozpustit v hrnku. Jablka omyjte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Rozinky spařte horkou vodou a nechte je okapat. Oříšky a mandle nasekejte nadrobno. Troubu rozehřejte na 220 °C.

Ohřáté těsto rozdělte na poloviny, jednu část si připravte ke zpracování a druhou nechte přiklopenou kastrolem. Připravené těsto znovu řádně propracujte na lehce pomoučeném válu. Na vál dejte čistou utěrku a také ji posypte moukou. Na ní válečkem vyválejte z těsta obdélník, který pak oběma rukama vytahujte směrem od středu ke krajům hřbety rukou tak dlouho, až bude těsto úplně tenoučké.

Čtěte také

Jak na dokonalou sekanou?

Čtěte také

Dokonalá domácí sekaná: Vyberte správné mleté maso a přidejte citron

Případné tlusté okraje nakonec odřízněte.

Vytažené těsto potřete rozpuštěným máslem, do tří čtvrtin ho posypte osmaženou strouhankou a poklaďte plátky jablek tak, aby na delších stranách obdélníku zůstaly asi 1–2 cm široké volné okraje.

Jablka posypte vanilkovým cukrem, skořicí, rozinkami a nasekanými oříšky. Nakonec směs pokapejte několika lžičkami rozpuštěného másla.

Pomocí utěrky začněte těsto opatrně zavinovat. Volné okraje k sobě pevně přimáčkněte a zahněte je směrem dolů. Hotový štrúdl přeložte na plech vyložený pečicím papírem „švem“ dolů. Povrch potřete rozpuštěným máslem a na několika místech propíchněte špičkou nože nebo párátkem, aby z něj mohla při pečení unikat nahromaděná pára a štrúdl se neroztrhl. Nakonec závin posypte nasekanými mandlemi. Stejným způsobem připravte štrúdl i z druhé poloviny těsta.

Plech přesuňte do předem rozehřáté trouby a záviny pečte asi 35–40 minut ve střední poloze dozlatova. Po každých 10 minutách závin zkontrolujte a znovu ho potřete máslem. Pokud závin začne rychle tmavnout, zmírněte teplotu v troubě na 190 °C.

Hotový závin nechte vychladnout na plechu, teprve pak ho přemístěte na tác, pocukrujte a nakrájejte.

Čtěte také

Cukety se skvěle hodí do bábovky!

Čtěte také

Cuketová bábovka: Využijte bohaté sklizně a zkuste dvoubarevný moučník