Pokud studený nos není důsledkem toho, že jste hodinu běhala venku po ránu a bylo na nule, pak se zkuste zamyslet, co dalšího by mohlo být příčinou. Podle odborníků to mohou být následující zdravotní stavy:

Hypotyreóza

Jde o sníženou funkci štítné žlázy, kdy štítná žláza neprodukuje dostatek hormonů a člověk se pak cítí unavený, zimomřivý, nevýkonný a může mít chladnou pokožku. Právě u této nemoci je citlivost na chlad, zejména v končetinách, naprosto běžná. Je to proto, že správná rovnováha hormonů štítné žlázy pomáhá udržovat homeostázu těla (ustálené vnitřní podmínky). Když ale štítná žláza nefunguje, jak by měla, může to narušit schopnost těla přeměňovat energii na teplo. Jakmile se ale začnete léčit a užívat hormony štítné žlázy, vše by se mělo vrátit do běžného stavu a chladem indukovaná produkce tepla se výrazně zlepší.

Špatná cirkulace krve

Správná cirkulace krve neboli krevní oběh je zásadní pro naše zdraví, obzvláště cév. Jakmile krev cirkuluje nesprávně, tedy neefektivně, může dojít k tomu, že budete mít neustále studený nos. Důvodem špatné cirkulace je špatná strava, nadváha, vysoká hladina cholesterolu, cukrovka či kouření.

Raynaudův fenomén (syndrom)

Jde o onemocnění periferních tepen, které se projevuje zúžením krevních cév ve stresu nebo chladu. Toto zúžení je přirozená ochranná reakce těla. Při tomto syndromu ale na chlad reagují periferní cévy, nejčastěji na rukou či nohou, kolenou, špičce nosu nebo uších, až moc intenzivně. Krevní cévy se křečí stáhnou v reakci na chlad a může se stát, že končetiny nebo nos, jsou úplně chladné nebo dokonce zmodrají.

Vysoká hladina cukru v krvi

Hyperglykémie neboli vysoká hladina cukru v krvi, znamená, že máte v krvi moc cukru, protože tělo nevytváří dostatek inzulinu. Na vině může být cukrovka, ale taky přejídání, nemoci a stres. Pokud je příčinou vysoké hladiny cukru v krvi cukrovka, můžete pociťovat chlad v končetinách i nosu. To proto, že cukrovka může vést k problémům s krevním oběhem.

Omrzliny

Když ho venku hodně "mínus" pod nulou a vy jste celý den někde na lyžích nebo na běžkách a nemáte žádnou ochranu na obličeji, je jasné, že vám může tak trochu omrznout i nos. Než se ale objeví omrzlina na nose, asi byste cítili předtím nesnesitelnou zimu. Teprve později dochází k poškození tkáně, kdy by byl nos nejen studený, ale taky bolavý a necitlivý.

Stres

Některé studie naznačují, že teplota vašeho nosu může souviset s tím, jak moc je namáhán váš mozek. Vědci z University of Nottingham zjistili, že čím více byli lidé ve stresu a duševně tedy „ochromeni“, tím chladnější byly jejich nosy. Když se více soustředíme na nějaký úkol, změní se rychlost dýchání a průtok krve je přesměrován z obličeje do mozku, aby mohl lépe pracovat. Proto je najednou i váš noc studenější. Teploty obličeje, zejména kolem nosu, tedy korelují s pracovní zátěží.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.verywellhealth.com/cold-nose-5496868,

https://www.healthline.com/health/cold-nose

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321810

Související články