Je tomu pět let, co se Milenin muž zamiloval do cyklistiky. Z kola sleze, jen když venku prší nebo mrzne. Dokud chodily děti ještě na základní školu, Mileně to nevadilo. Práce i zábavy měla dost. Děti stály nejen o teplé večeře, ale i o pomoc se slohem a občas si přišly jen tak popovídat. Teď jsou obě na vysoké a domů chodí jen přespávat.

Slzy vám nepomohou

Že už se nemusí každý den honit, aby byly na plotně plné hrnce, to Milenu bavilo asi tak půl roku. Pak se začala cítit osamělá. Zjistila, že už nemá nikoho, s kým by si mohla jen tak popovídat, protože manžel se domů také dvakrát nehrnul. „Když jsem po něm chtěla, aby byl občas i se mnou, říkal, že už jsem si ho užila dost a že si mám taky najít nějakou zábavu. Někdy to řekl i dost ostře a já pak plakala do polštáře. Než jsem si uvědomila, že se o zábavu musím fakt postarat sama,“ vypráví Milena.

Od andělů k astrologii

Nejdříve si ji našla v lidové škole umění, kde se zapsala na odpolední kurzy keramiky. „Jenže mě to brzy omrzelo. Připadala jsem si jako znuděný senior, který se místo křížovek pokouší o umění. Tak jsem se přihlásila na kurz grafologie a pak už to jelo.“ Padla si do oka s lektorkou, která se zabývá mimo jiné i výkladem tarotu a andělských karet. „Já jsem celý život pracovala jako účetní jen s čísly, teď mám najednou pocit, že jsem se konečně našla!“

Manžel se vzteká, děti jsou otrávené

Od karet už byl jen kousek k astrologii, které se teď Milena věnuje každou volnou chvíli. „Nikomu z rodiny nic nevnucuju, jen jsem si v obýváku udělala svůj malý pracovní kout a trávím tu celé hodiny. Když tedy nejsem zrovna na nějakém semináři v Praze nebo nejedu na víkendový kurz numerologie. Manžel dokonce začala žárlit a tvrdí, že musím mít chlapa, že mě tyhle hlouposti přece nemůžou bavit. Děti začaly už protestovat taky, protože občas zapomenu i nakoupit a je prázdná lednice. To mě pak hryže svědomí a běžím do večerky. Fakt dělám něco špatně?“

Pohled terapeuta: Miroslav Polívka, poradce pro osobní růst a mezilidské vztahy

Pohled terapeuta: Miroslav Polívka, poradce pro osobní růst a mezilidské vztahy

V životě procházíme různými fázemi. Ty můžeme například rozdělit do sedmiletých cyklů, během kterých se mění biologie těla, hormonální systém se přenastavuje a my jdeme s tím. V devětačtyřiceti máme těch cyklů za sebou sedm a na dohled je padesátka, zejména u žen velmi symbolická. A nejde jen o biologii, ale také o generační stav, provázený novým pohledem na život. Už jste si něčím prošla a máte dost zkušeností na to, abyste byla schopná rozpoznávat, co je v životě důležité. Tehdy je ideální čas naplnit své sny a potenciál. Teď už se můžete svobodně zeptat sama sebe: co dál? 

Pokud jste životem prošla bez velkých psychickým problémů, tak se kolem padesátky váš organismus i vaše hlava začínají od všech zátěží osvobozovat a vy toužíte jít dál. Buď chcete předávat své zkušenosti mladším, nebo začít studovat něco nového a vzrušujícího. Je to volání duše a je zdravé těmto novým pocitům vyjít vstříc a objevovat zajímavé věci i lidi. Magie života má různé projevy, a tak cvičte jógu, zajímejte se o ezoteriku, psychologii nebo o byliny, prostě o vše, co je nové a co vás láká. Možná to okolí chápat moc nebude, ale vy se nenechte napasovat zpět do zaběhaných kolejí a zvyků. Rodina možná ztratí svůj komfort, ale časem se přizpůsobí a jednou si vašich nových cest a objevů bude cenit.