Hubnutí bez cukru, low carb nebo dokonce sugar free dieta jsou hity, kterým lidé věří, mimo jiné proto, že je doporučuje nejedna celebrita. Rozhodně to ale není zázrak bez rizik. Je pravda, že konzumace příliš mnoho cukru s sebou nese různá rizika – onemocnění srdce a cév, diabetes, potíže s játry či zvýšený výskyt zubního kazu. Více se dočtete například v této studii. Jako bonus můžete brát zjištění, že omezení přílišné spotřeby cukru dokáže zabránit přílišné náladovosti.

Tohle omezte, protože to má smysl

Proto má smysl jeho spotřebu omezit, ale mělo by se na to jít postupně a s vědomím toho, že není cukr jako cukr. Určitě můžete skoro vynechat zjevné sladkosti, čokoládu, buchty či zmrzlinu, také se obejdete bez sladkých limonád nebo alkoholu, nemusíte si sladit kafe ani čaj.

Dobrým tipem je číst obaly výrobků, s překvapením pak zjistíte, že v některých potravinách je mnohem více cukrů (ať už řepného, třtinového nebo třeba glukózy a fruktózy), než jste si mysleli – čím více vepředu ve výpisu složení se nachází, tím větší podíl ho výrobek obsahuje. Tohle se týká i spousty zdánlivě super proteinových tyčinek. Cukr bohužel obsahují i různé salátové dresinky, hotové omáčky na těstoviny či snídaňové cereálie.

Když už řešíte, jaký cukr ano a jaký ne, vyhněte se těm jednoduchým – znamená to třeba omezení výrobků z bílé mouky ve prospěch těch z tmavé. Pozor ale, pokud jde o kalorie, jsou na tom stejně, trik je v tom, že celozrnné výrobky zasytí na delší dobu. Pokud možno se vyhýbejte umělým cukrům, které sice neobsahují kalorie, ale oklamou tělo tak, že paradoxně zvyšují touhu po skutečně sladkém jídle.

Když místo cukru jíte tuky, nefunguje to

Kdo se ponoří do vynechávání cukru, dříve nebo později narazí na doporučení, aby vyloučil nejen cukry přidané, ale i přírodní, které se přitom přirozeně vyskytují třeba v některých mléčných výrobcích (laktóza) nebo ovoci. To už moc zdravé není, mimo jiné proto, že třeba ovoce je zdrojem základních živin včetně vlákniny, antioxidantů a dalších zdravých sloučenin, které pomáhají chránit tělo před nemocemi.

Navíc vsadit celé hubnutí na to, že vynecháme cukr a nic jiného řešit nebudete, je špatně, protože takový přístup opomíjí vyrovnaný jídelníček a dostatek pohybu.

Popularitou diet bez cukru se na svém webu zabývá i Karolína Fourová, inženýrka v oboru výživy a kvality potravin. „Nízkosacharidové stravování nebo v angličtině ‚low carb diet‘, ze které vychází všechny diety bez cukru a paleo včetně whole 30 a ketózy, a podobně, je dnes jedním z nejpopulárnějších výživových směrů. Na rozdíl od jiných diet, jak už název napovídá, předepisuje tuky a bílkoviny a zakazuje konzumaci sacharidů. Což je pro řadu lidí příjemnější, než se vzdát třeba masa,“ komentuje tento trend.

Jenže, jak připomíná, sacharidy by měly představovat 50 až 60 % denního energetického příjmu. To znamená, že když se rozhodneme pro zásadní omezení cukrů, budeme muset tuto energii – jinak přijatou v jídlech typu cereálie, pečivo, těstoviny, mouka, luštěniny, ale i brambory, rýže, ovoce a samozřejmě sladidla – nahradit zeleninou, tukem a bílkovinami. A může se parodoxně stát, že tuků i bílkovin přijmeme moc a z hubnutí nebude nic.

„Smutná zpráva pro všechny fanoušky bezpřílohových a bezsacharidových diet je ta, že lidé netloustnou ze sacharidů, ale z nadbytku energie, kterou nevyužijí. Ta se potom ukládá do tukových zásob. Takže pokud si budete v rámci nízkosacharidové diety dopřávat plnými doušky tuky a ořechy, pravděpodobně se kýženému efektu nepřiblížíte,“ upozorňuje Karolína Fourová.

Nemluvě o tom, že nadměrný příjem tuku vede k jeho zvýšenému ukládání v buňkách, což snižuje možnost, aby se do nich vstřebal případný přijatý cukr, byť ho bude málo. Zůstane proto v krvi, kde přispěje k rozvoji pocitu hladu, ačkoli energie jste přijali dost.

Navíc člověku bude chybět vláknina, protože té je například v obilninách více než v ovoci a zelenině. Podle Karolíny Fourové se přesto něčím inspirovat dá – například omezení konzumace slazených potravin, sladkostí a používání nadměrného množství cukru. Dále se člověk naučí přemýšlet o jídle a využívat jednoduché základní suroviny a připravovat si jídlo bez dochucovadel, které je minimálně zpracované.

Zdroje: www.medicalnewstoday.com; www.karolinafour.cz