Sushi je považováno za ryze japonský pokrm. Pravda je to však jen částečná. První zmínky o sushi se totiž objevily už v 7. století na jihu Číny. To moderní sushi, které známe dnes, pak opravdu v roce 1913 vzniklo v Japonsku. Země se tak v minulosti přely o to, komu tato celosvětově oblíbená pochoutka vlastně připadne.

VIDEO: Příprava domácího sushi aneb jakou vybrat rýži?

Zdroj: Youtube

Jak už to tak bývá, dnešní podobě sushi předcházelo mnoho pokusů a omylů. Ryba se například nepodávala syrová, nýbrž tepelně upravená, a její porce byla oproti té dnešní výrazně větší. Dokonce se zpočátku vůbec nekonzumovala s rýží, k této kombinaci došlo zcela náhodně. Recept se ustálil až v polovině 19. století v Tokiu, kde sushi původně sloužilo jako občerstvení pro divadelní publikum. Postupem času se sushi rozšířilo do celého světa a stal se z něj fenomén, který si Japonci dopřávají i na svátečně prostřené vánoční tabuli.

Do našich končin pak rolky doputovaly z jihovýchodní Asie, kde bylo zvykem konzumovat ryby kvašené v rýži. Postup byl takový, že se prosolené ryby vložily na několik měsíců do vařené rýže, případně směsi rýže a obilí, kde následně probíhalo mléčné kvašení. Tím se rybí maso zakonzervovalo a bylo možné ho skladovat po dlouhou dobu. Navíc tak bylo obohaceno o další živiny, které ryby neobsahují. Po dokončení procesu kvašení se ovšem rýže nejedla, nýbrž se jakožto konzervační prostředek vyhazovala.

Jak správně sushi konzumovat?

Pokrm si díky vzrůstajícímu počtu sushi restaurací získává stále větší a větší oblibu, a to i přesto, že k jeho konzumaci je potřeba trocha obratnosti. Sushi se totiž jí hůlkami. Pokud však s nimi člověk zacházet neumí, nic se neděje. Rolky si může do úst vkládat rukama. Dle japonských zvyklostí je dokonce takový člověk považován za pravého gurmána. Proto je rukama uvidíme často jíst i samotné Japonce. Nabízí se i možnost napichovat jednotlivé kousky na vidličku, na tu však rovnou zapomeňte. Konzumace příborem je totiž u sushi nepřípustná.

K rolkám obvykle bývá wasabi a sójová omáčka, do které se jednotlivé kousky lehce namáčejí. Pálivou pastu wasabi si mnoho lidí míchá přímo do sójovky, takový postup je ale podle odbornice přes japonskou kuchyni Simony Pfeiferové nesprávný. „Wasabi by se nemělo míchat s omáčkou, nýbrž potřít na horní část sushi válečku a poté konzumovat,“ upozorňuje. Součástí sushi setů bývá také na tenké plátky nakrájený zázvor, který slouží k neutralizování chuti mezi pojídáním různých druhů sushi.

Maki, nigiri, nebo snad california?

Sushi se vyrábí v mnoha obměnách, přičemž každý kousek má svůj název. Nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhem je maki. Jde o rýžovou rolku zabalenou v mořské řase s náplní jako například losos, tuňák, okurka, avokádo a výjimkou není ani nakládaná ředkev či vaječná omeleta. Druhé místo v oblíbenosti, a to i mezi Čechy, obsadila varianta california, neboli sushi naruby, která má své kořeny v Americe. Zde je rýže narozdíl od maki zvenku řasy a náplně. Bronzovou příčku pak získala verze nigiri, složená z válečku rýže jemně potřeného wasabi omáčkou a obloženého kouskem ryby.

Sushi jako filmová hvězda

Své místo si sushi našlo nejen mezi širokou veřejností po celém světě, ale i v popkultuře. Krom toho že ho pojídají lidé ve všech různých filmech a seriálech, hraje ústřední roli i v populární trilogii filmů Matrix. Žádná z postav si na něm sice nepochutnává a ani s ním Neo nezardousí zákeřného Agenta Smithe, ale ikonický zelený „déšť“, kterým všechny filmy začínají, jsou recepty právě na sushi. Nevěříte? Pro americký server Cnet to uvedl designer zmíněných filmů Simon Whiteley.

Zdroj: vlasta.cz cnet.com zdravi-a-strava.cz radynacestu.cz damejidlo.cz

Související články